Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:40, 01 lis 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
O kurde to ciekawe jaki będzie mój oczar? wybarwił się wcześnie jesienią na żółto z pomarańczem , a teraz już łysy. pierwsza zima przed nim. Aniu Ty swoje jakoś otulałaś jak były młode czy sobie odpuścić?

Nie otulałam i nie otulam.. co ma żyć to zostanie.. mam tylko 2 ręce.. a doba ma 24 godziny.. i tak brakuje czasu na pilne rzeczy ..wiec na grymaszenie nie ma go tym bardziej. Miałam dziś wejść do oczka wyciąć zdechłe zielone, wyjąć lotosy.. i ... się poddałam... posadziłam nową piwonię.. i przesadziłam dwie inne.. darni zdjęłam tyle co na dołek.. wszystkie żółte posadziłam w rzędzie Zostawiłam demolkę w ogrodzie..
Ale demolka jest wszędzie.. jeszcze takiego bałaganu w ogrodzie to nie miałam..

Foty już nieaktualne .. miałam pokazać jak fajnie przebarwia się gwiaździsta magnolia.. taki kolor kawy z mlekiem.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:09, 01 lis 2016

Do góry
Pytanie brzmi jak bardzo czujesz się przywiązana do swojej ścieżki Boisz się?
Ta ławeczka betonowa po okręgu to fajny pomysł, będzie nawiązywać do ścianki. Z tego jak kojarzę sobie spacerek u Ciebie to wydaje mi się, że przy ambrowcu jest na to za mało miejsca. Zdecydowanie za mało. Byłoby za ciasno, dwie ławeczki byłyby niemal koło siebie (bo przed domem nadal planujesz tak?) i generalnie byłaby wciśnięta, a takie rzeczy potrzebują oddechu.
Łuk przy świerku byłby do tego celu idealny. Tylko taki łuk nie powinien brać się z d... I tak sobie pomyślałam... Ta ścieżka między domem a garażem ma takie kółko na środku. Nie czaję tego w ogóle. Powiesz mi o co z tym chodzi? To element dekoracyjny, miejsce do mijania się? Czy jak? Chcesz do tego nawiązać czy ignorować udając, że to błąd młodości?
Bo jest opcja. Tylko trzeba byłoby to na żywo sprawdzić.

Sorry, wiem, wiem, na pewno proporcji żadnych nie trzyma, ale nie mialam czasu szukać na wątku starych planów a ty nic nie wrzuciłaś.
1 to to twoje tajemne kółko.Z prawej masz hortensje i tujki. Wzięłabym śledzia od namiotu, wbiła w środek i sprawdziła w terenie jak wyglądałby łuk z tego okręgu, gdzie by wychodził itd. I jeśli Byłoby na żywo ok, to z tego bym pociągnęła kształt betonowej ławki (2). Fajne są te realizacje gdzie bukszpan kontynuuje kształt betonowej formy. Chyba to Asia wcześniej ci też wyrysowała, ale na P. na pewno znajdziesz też mnóstwo fotek. Trójka to drzewa prowadzone na płasko ale też po łuku. No niestety wiązałoby się to z ogromnymi kosztami i własnymi stelażami, bo o ile takie egzemplarze też sprzedają to ciężko byłoby znaleźć takie o kształcie idealnym. Musiałabyś wtedy brać zwykłe płaskie, wykombinować stelaże... Ale platany tak prowadzone wyglądałyby bosko W dodatku one znakomicie znoszą cięcie i można byłoby je po prostu na start ogłowić.

Aha, pojawiła się w międzyczasie robinia zwana akacją. Ona nie jest lubiana, chyba zdążyłaś to zauważyć Ma kilka poważnych wad i tyleż samo zalet. Ma przepiękny pokrój, ale nie wolno go zmieniać. Myślę tu o gatunku i odmianach, ale nie kulistych (te nie są fajne) czy kolumnowych (nawet nie znam, ale zakładam że są) tylko takich osiągających mniejsze rozmiary niż gatunek. Ona wygląda naprawdę dobrze tylko jeśli ma przestrzeń. Wciśnięta nie pokazuje swojego piękna- to raz. Dwa- jest krucha więc może narobić szkód. Czysty gatunek tworzy rozłogi i wysiewa się. Ale... Widziałam w kilku realizacjach robinię ciętą tylko od góry na płasko. Wyglądało to super, bo o dziwo nie straciła na urodzie bo cały dół czyli pnie i dolne gałęzie były zostawione a tylko góra z poziomicą chyba była przycinana. Nie wiem w praktyce na ile lat jest to zabawa- w sensie kiedy ogrodnik będzie miał dość, bo to twarde drewno. Kruche, ale twarde Jak trafię jeszcze na takie inspirki przypadkiem to spróbuję podejrzeć czy nie ma gdzieś info o odmianie Tylko to też jest opcja ale na miejsce, tj. jak miałabyś sadzić metr od tuj to lepiej nie sadzić w ogóle. Takie moje zdanie.

Aha, nawet z takim czymś jak ta ławeczka poczekałabym do ukończenia ścianki wiesz? Znaczy tego placyku przy niej. Wydaje mi się, że dwa żwirowe koła i w obu po okręgach coś to już za dużo powtórzeń. Albo placyk albo półokrągły murek. Nie można mieć wszystkiego Przy czym optowałabym za murkiem oczywiście.

Będzie trzecia opcja, ale to już rewolucja więc z następnym poście
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:41, 31 paź 2016

Do góry
No dobra, bo widzę, że chora jesteś bardziej upierdliwa
Będzie po bandzie, dobra? Wolisz od opcji łagodnej zacząć czy hardcorowej? Od łagodnej
Tylko ostrzegam, to moje spostrzeżenia z ogrodu na żywo, ok? Widzę co wrzucasz na pinta i tym się trochę jakby sugeruję. No i uruchamiam wolny strumień świadomości wiec może być bez ładu i składu

Opcja najprostsza.

To jest ładne, evergoldy masz jak mało kto. Może najprościej byłoby zlikwidować trumienkę (obwódki) i zamiast nich pociągnąć szerokim gestem te turzyce? Nie w lini prostej, niechby się wylały z prawej strony i nieco z lewej przy ścieżce też. Mało tego. Po lewej czyli masz zaraz ten dzióbek ze świdośliwą i kulkami. Evergoldy mogłyby przeciąć ścieżkę i wypłynąć aż tam. Mogłyby? Hortensjowej pomoże to ździebko, ale zawsze coś Patrzymy dalej na to samo zdjęcie. Naprzeciwko masz te kulasy i świerk i zaraz potem tulipanowca. Na mój chłopski rozum jeszcze parę lat i coś i tak trzeba będzie out. Świerka zawsze możesz ciąć. Pytanie czy masz na to ochotę bo to zawsze będzie świerk, niebieska choinka czy jak zwał tak zwał. Tulipanowiec to chyba kolumnowa odmiana? Pamiętasz docelową szerokość? No dobra, bez rewolucji czyli lania betonu i wielkich konstrukcji z tego "naprzeciwka" mogłyby na hortensjową wylewać się inne trawki, wyższe i chłodniejsze, które na pewnym odcinku w hortensjach spotkałyby się ale nie jak mur do muru tylko płynnie. I nie w połowie rabaty, bo to by gryzło tylko w 1/3 ciej na przykład. Aha, to oczywiście zakłada i tak poszerzenie tej rabaty bo chyba już zdążyłaś się zorientować, ze jest za wąska I to na szczęście nie ja napisałam

Może nie wiesz, ale te kosodrzewiny też będziesz musiała odsunąć. Przecież jeszcze chwila i dadzą se buziaki

Więc to było bez rewolucji Może Krysia ma rację, że zły rok dla hortensji i warto przeczekać? Szczerze mówiąc to ja i tak nie czuję bukietówek i dla mnie to są rośliny ogrodów współczesnych, a niekoniecznie nowoczesnych. Masz jakieś piny to zapodaj, bo ja jeszcze nic interesującego z tą hortensją nie widziałam- a chętnie zmienię zdanie Jeśli widzę to drzewiaste albo ogrodowe i to też nie w takiej ilości, raczej symbolicznie, bo te duże kwiaty są bardzo wyraziste...

Za dużo miejsca zajęłam, zaraz naskrobię coś jeszcze
Do raju daleko - u Ewy 23:01, 31 paź 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

To doskonaly pomysł Ewuniu.

Oby tylko sił i kasy starczyło

Kasiu, pamiętasz moją nową hortensję ogrodową - takie maleństwo kupione ne Śląsku? Pięknie wygląda Ma cudny kolor

Do raju daleko - u Ewy 22:59, 31 paź 2016

Do góry
Sabina76 napisał(a)
Ewka, taką drewutnię to bym przygarnęła od zaraz Twój M. to prawdziwy skarb. Ładna u Ciebie jesień. U mnie nie fajnie. Pada i zimno. Cebulowych jeszcze nie posadziłam . Róże też w doniczkach czekają. Ech, jak wracam z pracy, to już ciemno.

Sabinko, u mnie tylko 2 dni ze słońcem były. Codziennie też pochmurnie i zimno. Dziś było bezwietrznie - to miła odmiana Po pracy nie da się już pracować w ogrodzie.

Jestem zachwycona szałwią jednoroczną. Do tej pory wygląda świetnie

Ogród w mieście-ogrodzie 22:56, 31 paź 2016

Do góry
Tego słońca dziś nie przewidzieli najstarsi wielkopolscy górale, więc foty musiały być:

kiedy kończyłem zabawę w lesie było już tak:
Ogród w mieście-ogrodzie 22:51, 31 paź 2016

Do góry
Wypłata za dobrą robotę w naturze:

Większość i tak zostawiłem w lasku, niech się rozmnażają
Ogród w mieście-ogrodzie 22:48, 31 paź 2016

Do góry
Aaaaaaarrrrrrrrrrrrrrggghhhhhhhhtttt! To był dobry dzień!

Do lasu poszło:
10 szt. hortensji omszonej "Macrophylla"
6 szt. cisu "repandens"
5 szt. paproci narecznicy samczej
3 szt. tujopsisa japońskiego

hortensje:

zanim obsypałem ściółką:

paprocie:

kiedy posadziłem cisy zrobiło się już ciemnawo:
Róża "Chopin" 22:25, 31 paź 2016

Do góry
marcin544 napisał(a)
Witam
Niewiem czy to odpowiedni wątek bo nieweim co to za odmiany róż które mam .
Równiez mam pytanie odnośnie jednej z nich - dlaczego z jednej strony sa pojedyncze pączki a z drugiej jest ich dużo na jednym pędzie ??

Drugie pytanie co to za owad i jak go zwalczyć bo smakują mu płatki róży
Wyczytałem w internecie że może to być chrabąszcz majowy ale nie jestem pewien czy to on i niewiem jak sie go pozbyć ?

Serdecznie pozdrawiam

Trochę czasu już minęło od zadania pytania, ale może moja odpowiedź się przyda.
Moim zdaniem po prostu posadzone są dwie róże razem, z podkładki - jak ktoś zasugerował, mogłaby wyrosnąć dziczka, a te pąki i liście dziczkami nie są, już mi się zdarzyło kupić róże cztero, pięciopędową, a przy sadzeniu okazywało się że to dwie sadzonki.
Na drugie pytanie to rzeczywiście chrząszcz majowy, i nic nie da oprysk decisem czy inna chemią, chodzę i zbieram do butelki plastikowej. to najlepszy sposób, a raczej najskuteczniejszy.
Żywopłotki cisowe. 21:47, 31 paź 2016

Do góry
Anabell napisał(a)

coraz bardziej czerwono.

strasznie mi sie to podoba
jakie to berberysy takie pomaranczowe ?
Życie w wiejskim ogrodzie 21:38, 31 paź 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Wiem, wiem ... wizytówka by się przydała bo nie Ty pierwsza o nią się upominasz Postaram się ją zrobić ale to pewnie dopiero w zimie nastąpi
Warzywnik z tego sezonu w pigułce ...

Raaaaanyyyyy Przemo, już Ci pisałam że serca nie masz
Gdybyś czasami szukał jeżówek to są u mnie. Wykopałam se trochę
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 21:35, 31 paź 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Ogłoszenie nasionkowo aminkowe.
Kilka osób prosiło mnie o nasionka aminka. Proszę, wyślijcie mi wiadomość na priv, żebym się nie pogubiła, w temacie wpiszcie aminek. Będę wysyłać dopiero w zimie, teraz nie mam na to czasu.

Gosiu, czy to jest roślina lecznicza? Gdzieś czytałam, że leczy się nią tzw. bielactwo, czyli jasne przebarwienia na skórze ?
Jaki kolor kwiatu? Czy to jest dekoracyjne przez całe lato ?
Moja bajka 21:32, 31 paź 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

Przed drzwiami do domu. Będę tą skrzynkę wykorzystywala do tworzenia sezonowych dekoracji.

Ale klimacik Brawo
Ogród Loczka 21:31, 31 paź 2016

Do góry
Kumpel zrobił mi taką tabliczkę
Życie w wiejskim ogrodzie 21:21, 31 paź 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Wiem, wiem ... wizytówka by się przydała bo nie Ty pierwsza o nią się upominasz Postaram się ją zrobić ale to pewnie dopiero w zimie nastąpi
Warzywnik z tego sezonu w pigułce ...

I to mi się podoba takie jesienne i kolorowe i ciekawe i dużo do pisania podziwiam
Pożegnanie 21:19, 31 paź 2016

Do góry
Jolu, kwiatuszek przynoszę
a do Pana modlitwę wznoszę.
Już dawno nie ma tu Ciebie
na pewno już jesteś w Niebie.

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 21:09, 31 paź 2016

Do góry
Dziś zmontowany stroik na jutrzejsze święto.

Moja bajka 21:05, 31 paź 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies