Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

magnolia 10:23, 17 lis 2016

które lepsze- proste czy faliste?- w dolnej części wydaje mi się że ciekawiej z okragłym, a w górnej pasuje mi proste. Chyba że jeszcze inne rozwiązanie tam by się urodziło.
Ale najważniejsze jak Tobie gra
Nett 10:39, 17 lis 2016

magnolia napisał(a)
które lepsze- proste czy faliste?- w dolnej części wydaje mi się że ciekawiej z okragłym, a w górnej pasuje mi proste. Chyba że jeszcze inne rozwiązanie tam by się urodziło.
Ale najważniejsze jak Tobie gra

Z uszczknięciem warzywnika nie ma problemu. Ogrodzony jest niska siateczką tylko żeby psy nie wchodziły, więc można mu zmienić kształt w każdej chwili. Ważne żeby tylko dojście do niego było wygodne, bo jednak czasem z taczką trzeba podjechać.

Na dole mi też pasuja zaokrąglone rabaty i trawnik, bo wydaje mi się, że w tej części powinno być mniej formalnie.
A na górze, szczerze powiem, ze już sama nie wiem. Patrząc na dom, ścieżki, ogrodzenie pasowały mi proste i takie zrobiłam wiosną. Ale mi nie wyszły. Na koniec lata zmieniłam na faliste, aby zgubić te krzywizny działki i pasuja mi do łanowych nasadzeń.
Jeśli miałabym wrócić do prostych, to faktycznie musiałaby być to już niemalże gotowa koncepcja. Nie chciałabym podjąć pochopnej decyzji.

A Ty jakbyś widziała te proste na górze? Tak jak Natka narysowała?

Edit- mój mąż zdecydowanie jest za prostymi
makadamia 10:51, 17 lis 2016

Ostatnia propozycja Magnolii bardzo mi się podoba

W całą tą rabatę powrzucać luzem cisy kolumnowe, posadzić między nimi trawy, liliowce i cebulowe (żeby "coś" się tam działo przez cały sezon) i będzie git.

Co prawda gospodarcze tyły nie będą tak przesłonięte jak pierwotnie to sobie wyobrażałam, ale wystarczająco.
Będzie za to prosto, nowocześnie i dużo trawnika, tak jak chciała Netka.
I skarpa w tej sytuacji też nie przeszkadza.
Nett 10:58, 17 lis 2016

makadamia napisał(a)
Ostatnia propozycja Magnolii bardzo mi się podoba

W całą tą rabatę powrzucać luzem cisy kolumnowe, posadzić między nimi trawy, liliowce i cebulowe (żeby "coś" się tam działo przez cały sezon) i będzie git.

Co prawda gospodarcze tyły nie będą tak przesłonięte jak pierwotnie to sobie wyobrażałam, ale wystarczająco.
Będzie za to prosto, nowocześnie i dużo trawnika, tak jak chciała Netka.
I skarpa w tej sytuacji też nie przeszkadza.

Fajnie, nie.

Ale żeby nie było za fajnie i za prosto (bo u mnie prosto nie ma ), to pokaże widok z okna na moją masakrę, gdzie albo serby posadzę albo jakies dzrewa wielkie chyba trzeba. Zdjęcia przez okno robione, więc nie najlepsze, ale to faktyczny widok z okna z kuchni

Dlatego zależało mi na zaokrągleniu przy placyku żeby było miejsce na drzewa- zasłoniłyby ten kontener, ale jest jeszcze ten budynek sąsiada...

Jeju, ja sie tu obnażam ze wszystkiego co najgorsze normalnie. Ale teraz juz nie mam nic więcej do ukrycia

AniMa 11:04, 17 lis 2016

Poczytałam, i zgadzam się z Magnolia i Makadamią.
Wiesz, Netka, że mi się podobają linie proste, ale to co jest na ostatnim rysunku, bardzo przypadło mi do gustu, więc piszę szczerze
makadamia 11:13, 17 lis 2016

Nie widzę problemu.

Orzech urośnie Ci w wielkie drzewo, owocowe też pójdą w górę, a dookoła kontenera mogą być serby, tylko cięte w zywopłot, a nie puszczone luzem.

I tylko pytanie, co na ich tle posadzić.

magnolia 11:37, 17 lis 2016

fajnie Asiu.
Jesli mogę to mała uwaga-przy blaszaku od strony lewej dałabym nie serby, a graby/buki rozpięte na płasko, albo jako wąski żywopłot. A serby od strony placyka zostawiłabym, żeby nie tworzyć takiej mocnej bryły jednej, bo to masa straszna
Nett 11:42, 17 lis 2016

Super, to pocieszyłyście mnie, że te moje nasadzenia zasłaniające nie sa takie złe. A graby lub buki rozpięte fajnie by wyglądały.

No dobrze, ale tak jak pisałam. priorytet to górna część ogrodu. Trzeba w końcu coś zdecydować, bo 200 stron minęło a ja nadal nic nie wiem.
Nett 11:43, 17 lis 2016

AniMa napisał(a)
Poczytałam, i zgadzam się z Magnolia i Makadamią.
Wiesz, Netka, że mi się podobają linie proste, ale to co jest na ostatnim rysunku, bardzo przypadło mi do gustu, więc piszę szczerze

Aniu na którym ostatnim rysunku?
makadamia 11:44, 17 lis 2016

Ale jeśli masz na myśli takie drzewka na pniu, z koronami rozpiętymi na stelażach, to przecież te korony będą nad kontenerem i wcale go nie zasłonią.
Tutaj musi być żywopłot,
A czy on będzie z tui (są przy ogrodzeniu), z cisów, czy serbów, to wydaje mi się mniej istotne. Ciąć trzeba tak czy inaczej.