Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

NewLife w ogrodzie 18:40, 11 lis 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Dziękuję za miłe odwiedziny. Wcale mi nie zabrałaś czasu. Ja i tak nie umiem wcześniej do ogrodu wychodzić. A z Tobą się nagadać zawsze czasu za mało.
Coś czuję, że z palikowaniem w weekend może być ciężko jeśli za oknem utrzyma się taka aura (u mnie w tej chwili sypie śnieg)Będę musiała rozejrzeć się za tasiemką do wiązania traw.
Wczoraj nieporadnie, ale udało mi się opalikować dwa z trzech drzewek. Nie trzyma mojego standardu ISO, ale w zimnie mi ręce odpadały, więc musi tak na razie zostać.
Trzecie drzewko na palikowanie musi poczekać...

Na wyrównanie poziomu cukru i utrzymanie dobrego humoru upiekłam rogaliki.

Beatko śniłas mi sie dzisiaj Platany! super decyzja. Pięknie u Ciebie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:36, 11 lis 2016

Do góry
Młodszy starał się jak mógł i materiał dowoził

więc pomału ubywało i prace posuwały się do przodu

wieczór zapada zastraszająco szybko
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:32, 11 lis 2016

Do góry
Ponieważ jednak miałam rację to tym razem eM posłuchał i zaczął od strony wyższej

od razu szybciej poszło

fajnie będzie
Z motyką na słońce 18:27, 11 lis 2016

Do góry
Aniu, nic nie musisz. Sama przylazłam, zanim jeszcze zdążyłaś zawołać.

Trochę mi się pozajączkowało ale liczę na Waszą inteligencję
Okrąg, który przecina studnię to ścieżka z płyt, podobnie jak te dwa ciągi od furtki.
Szare przy domku to utwardzony lub wyżwirowany placyk.
Dwa zielone pasy, słabo widoczne (przed warzywnikiem i przed tarasem) to niskie żywopłoty.

I druga wersja (obie z kółkami, bo mówiłaś że bardziej do Ciebie mrugają)

Nie umiem zrobić ładnego wypełnienia kształtów:/
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:25, 11 lis 2016

Do góry
Też podziałaliśmy choć nie tak jak było planowane bo starszy pomocnik dziś w niedyspozycji, siekło go mocno, ale zafundował sobie sam na własne życzenie....tak to jest jak jako chce być mądrzejsze od kury( w tym przypadku Kury i Koguta)tak to bywa z pisklakami
dzisiaj w dzień fotka lepsza i w trakcie przygotowań

początki były trudne bo trzeba złapać poziom
Do raju daleko - u Ewy 18:25, 11 lis 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Rano dookoła było biało. Teraz wyszło słońce i jest piękna kolorowa jesień

No pięknie a mój pillar jakiś rudy może podróba ściskam :*
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:20, 11 lis 2016

Do góry
Efffa, tak ten dom z czerwonym dachem to mój a ten drugi szaroburo brzydki to rodziców, na wiosnę będzie robiona elewacja więc będzie już ładniutki
To co widac na zdjęciu to takie można powiedzieć patio, między garażem (chcę go jak najbardziej zasłonić) wymaga a budynkami mieszkalnymi. Przedogródek jest jeszcze wcześniej po obu stronach wjazdu.
Ta rabata powstała zanim poczytałam porządnie ogrodowisko i jest mixem tego co udało mi się kupić w centrach ogrodniczych. Rzeczywiście jest za dużo odmian, na wiosnę będę musiała z nią też coś pokombinować.
Rozpisałam jakie tam są rośliny:

Efffa napisał(a)

Ewcia z czerwonym dachem to Twój dom , tak? I to jest przedogródek? A po prawej jest wejsćie do...?jak dalejo są te rabaty od siebie?
Pytasz, czy nikt nie doradzi, ja za bardzo doradzać nie umiem, ale na tych rabatach chyba za duzo gatunków, ja to bym to ujednoliciła.
Powiedz co tam jest na tych rabatach
Krokusowy zakątek 18:15, 11 lis 2016

Do góry
Witaj Asiu
To jeziorko to tak na prawde stawik - za płotem mamy cichuteńki teren rekreacyjny "Mierzynianka" na który przychodzą co najwyżej mamy z wózkami (przynajmniej do tej części) więc mamy ciszę i spokój, stawik jest zarybiony więc jest ciekawie, mamy też kaczki, łabędzie i 100 m dalej gniazdo boćków. Zapraszamy!

Co do ziemi to przywożą nam teraz na front domu - bo w reszcie mamy już rozprowadzoną tą dodatkową warstwę. Potrzebujemy jej tylko by wyrównać troszkę teren. Plus jest taki, że mamy ziemię rolną klasy 3a więc ogólnie bardzo dobrą - jeszcze 1,5 roku temu była siana, orana itd. Mimo, że już byliśmy właścicielami poprzedni właściciel wszystko orał i zabezpieczał przed erozją. Minusem jest glina w głębszych warstwach. Nie wzbogacaliśmy ziemi bo wszyscy dookoła mówią, że rośnie wszystko tutaj bardzo dobrze. Ta którą nam przywożą tej jest ponoć super dobrej jakości - wszyscy ją chwalą.

Myślisz, że trzeba jeszcze ją teraz z czymś wymieszać, czy raczej na wiosnę czymś dożywić roślinki? Bardzo mi zależy też by unikać jakiejkolwiek chemii w ogrodzie. Nie chciałabym podpaść od razu sąsiadom obornikiem
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:07, 11 lis 2016

Do góry
Witam
Pani Danusiu
Bardzo proszę o pomoc, Ta rabata już jest trochę zmieniona, niż na zdjęciu, bo na obwodce posadzilam konwalik,za nim Hakonechloa aureola,róże wykopalam i na jej miejsce posadzilam trzmieline na pniu.
Tak się zastanawiam czy pod oknem i z drugiej strony na tle ściany,posadzić inne dwie kule pniu ?czy coś innego.
Bardzo proszę o pomoc.

Ogródek Iwony II 18:06, 11 lis 2016

Do góry
anbu napisał(a)
Iwonko czekam na zdjęcie buczków Moje też różnie, jeden już łysy, drugi się ociąga z zrzucaniem listków, trzeci cały w miedzi
Jak ich nie kochać?

Buczki są cudne. Mogłabym mieć ich szpaler, gdybym robiła od zera. A tak mam mieszankę drzew i dopiero niedawno zaczęłam doceniać monotematyczne nasadzenia

Mój ogród pod górkę... 17:53, 11 lis 2016
Do góry
Kacha123 napisał(a)
Taki gość dzisiaj do mnie wpadł, ale sądząc po obrączce jest już zajęty

oby sie nie zadomowił z rodziną!
bo jak sobie przypomnę mój krakowski balkon wiosna ...i ile to godzin sprzatania było....to już mną rzuca

PS. rozplenice tez wiązałaś?...moje sie jakieś rozlazłe zrobiły kolor maja juz taki żółty słomkowy ..nie teges.

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 17:37, 11 lis 2016

Do góry
Świetny wypad, pogoda jak dzwon, a na plaży zero ludzi!

Ogród Małej Mi - sezon 2016 17:34, 11 lis 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Dokładnie.. tak jest..

Były foty ładne.. są i brzydkie... i dlatego nie lubię późnej jesieni i wczesnej wiosny..

A mi się też takie podobają. Taka pora roku.
Przeczyściłaś aparat czy co tak pięknie ostre.

Zaglądam i tu lenia wypędzam z siebie.
Te lotosy musisz kochać bo nie mam wytłumaczenia na łażenie po wodzie.

pozdrawiam
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 17:28, 11 lis 2016

Do góry
No i fale!

Ogród Małej Mi - sezon 2016 17:27, 11 lis 2016

Do góry
I jakieś tam migawki.. i zmykam..
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 17:26, 11 lis 2016

Do góry
Ogród Małej Mi - sezon 2016 17:25, 11 lis 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

U mnie ciemierniki się pokazują. Poczuły przedwiośnie?

Deszcz pada, deszcz zimny jesienny a ja grabie liście w sadzie i w deszczu zimnym jesiennym.

Do ciemierników nie zaglądałam.. liści nie grabię, wczoraj K trochę pozbierał kosiarką i dmuchawą.. ale to kropla w morzu. Głownie na froncie bo aż głupio to wyglądało
Rabaty są dosłownie zasłane liśćmi..

Ogród Małej Mi - sezon 2016 17:22, 11 lis 2016

Do góry
Gabriela napisał(a)
Oczar w listopadzie, ale wcześnie. Moje mają zamknięte pąki, zaczną najwcześniej na początku stycznia otwierać kwiaty.
Te Twoje pewnie pachną, bo jest jeszcze dość ciepło.
A z wchodzeniem do wody przy tej temperaturze chyba nie jest tak źle, bo woda i powietrze mają pewnie temperaturę wyrównaną. Można by u Ciebie morsować w zimie. W starym piecu diabeł pali, możemy spróbować.

Z własnej woli do zimnej wody nie wejdę za żadne pieniądze.. jestem ciepłolubna i mam słabe krążenie.. wolę inne atrakcje

Doczytałam , że mogę mieć inna odmianę oczaru, taki co kwitnie jesienią, zdarza się mu z kwitnąć też wiosną, ale głównie to kwitnie teraz.. ale innych już sobie nie kupie, bo kilka mi padło, a i miejsca brak.
Dziś biegałam z aparatem bo to może być ostatni dzień, że jeszcze można coś pokazać.. śnieg spadnie , zrobi naleśniki, pognije reszta i będzie paskudnie..
Wisnia kiku ostatnia gubi liście.. już są resztki.. i brzoza trzyma ich troche.. gdzie inne już łyse od miesiąca, za to róże kwitną w najlepsze..

Podwórkowa rehabilitacja 17:22, 11 lis 2016

Do góry
yolka napisał(a)
Tawułka bardzo ładna i cała rabata także

Mała ale ładna
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 17:22, 11 lis 2016

Do góry
Zdążyliśmy na zachód słońca

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies