Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród z koniczynką 20:35, 12 kwi 2022

Do góry
Miałaś szczęście z tymi cebulami. Szczególnie te hiacynty chętnie bym też zakupiła.
Muszą sprzedać przed świętami nie będą trzymać w magazynie. Ja tam nie mam szczęścia w Biedrze. Już wcześniej w Lidlu.

Dlaczego nie odpowiednia pora sądź nie zmarnują się. Dziwne, że tulipany były. Ja nie wiedziałam do jakiegoś czasu, że lilie można później w czerwcu posadzic i zakwitną.

Przerabianie ogródka pod swój gust 20:27, 12 kwi 2022

Do góry
Kasiu witam

Jadąc autobusem rozmyślałam o Ogrodowisku i pomyślałam o Tobie.
Kasiek Bawarka odwiedzam jej wątek a o Tobie pomyślałam.
Super te pudełku.

Pozdrawiam serdecznie
Ptasi gaj 20:17, 12 kwi 2022

Do góry
Kasiu u mnie też zaczyna dopiero wszystko kwitnąć. Tylko hiacynty w pełnym słońcu ta kępka kwitną. Reszta to dopiero wychodzi.

Przylaszczki ładne niebieskie kwiatuszki. U mnie zawilce wiosenne białe się pokazały nigdy ich nie sądziłam albo z kora przywiezione albo ptaki przyniosły.
Pojadę w czwartek aby dokończyć pracę różane. I wszystko nawieźć.
Bawarka 08:14, 12 kwi 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)

Kasiu już pisałam region przepiękny. Rośliny mają specjalny mikroklimat na tej wyspie wszystko co sobie zyczs. Woda, ciepelko czego im trzeba wiecej. Widziałam ogromną metasekwoja mam nadzieję, że moja też taka urośnie kiedys. Różaneczniki stare egzemplarze ale jakie kwitnące.

Odnośnie tych motyli, czy one sobie fruwają na wolności czy w tej szklarni dużej. Te owoce południowe dobry pomysł a te motyle zwabić ale u nas nie ma takich piękności.
Ptasi gaj 00:37, 12 kwi 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)
Wiosna w tym roku trudna niestety. Tak się ładnie wcześnie zaczęła i miałam nadzieję, że można będzie sprawnie i szybko ogród ogarnąć. Tymczasem niespodzianka prykra.
U mnie dopiero w sobotę zaczęły rozkwitać narcyzy, hiacynty. Cebulice ledwie wystawiły liście nad ziemię. Fiołki jakoś też mizernie. To drugie zalanie ogrodu dało roślinom popalić.

Róże na różance mam nie przycięte i też zajmę się nimi dopiero po świętach. 70 sztuk. Miałam tam trochę pozmieniać. Przesadzić 2 hortensje.
W sumie nie wiem gdzie ręce wsadzić, bo te nowe rabaty też wymagają potężnej ingerencji i cała reszta też.
No, taka wiosna.
Na pociechę kupiłam w sobotę w Konstancinie bratki i stokrotki

Bardzo mi się stokrotki podobają, ale nigdy ich nie kupiłam sama nie wiem dlaczego. Kupiłam nasiona aby zasiać i też nie zasiałam.
Marzy mi się taka łąka późną jesienią u stokrotki rosną takie polne. Nigdzie nie ma takich.

Muszę jeszcze donice obsadzić przed świętami na balkonie bratki mam a jutro kupię może stokrotki.
Wilczy ogród 20:41, 11 kwi 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Witam Madzia

Jak to dobrze, że u mnie jeszcze wiosna spała.
Jakbym miała takie kwiaty jak ty to po wczorajszych i dzisiejszych opadach śniegu bym się zapłakała.

Madziu u mnie zasypali wszystko równo.
Nie wiem kiedy to się rozstopi.
Piękne sasanki też mam jeszcze w foliaku nie mogłam dotrzeć i popatrzeć na nie bo tyle śniegu po kolana.

Pozdrawiam

Elu przepraszam ,że dopiero odpisuję -jakoś zagapiłam się ,że mam tyle postów u siebie ,a latam po kominkach

śnieg już roztopniał -na szczęście to były tylko 2 dni takie ze śniegiem ......ale nadal jest chłodno -wszystkie roślinki czekają na ocieplenie

sasanki mi mocno wyginęły -nie wiem czemu -zostało mi może z 6 sztuk ...
W moim małym ogródeczku II 18:31, 11 kwi 2022

Do góry
Moje marzenie pierwiosnki 2ga fotka od dołu przepiękny kolor.

U mnie też czosnki duże. Niektóre już główki mają.
Ale inne wiosenne stoją w miejscu.

Ma iże poniedzieli jak pojadę do szkolki to takie kupie.
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:26, 11 kwi 2022

Do góry

Ja w zeszłym roku takie ciemierniki kupowałam po 10 zł zaschnięta ziemię miały kupiłam tylko 3 szt. Posadziłam do gleby do połowy lipca kwitły.
Teraz żałuję,że wszystkich nie kupiłam 7 szt jeszcze pani mi mówi kup pani po 7 zł te 4 ale miałam inne zakupu i ciężki do dźwigania.

Teraz kwitną pięknie. Moje z balkonu wczoraj posadziłam na działce jeszcze mam jednego na balkonie. Białe ciemierniki są wg mnie najładniejsze.

Zobaczysz jak będą ładnie kwitły. W donicach mają ograniczenie w korzeniu.

Moje były posadzone w dużych donicach wyciągnęłam z donic i po wierzchu ziemi miały pajęczynę z korzeni.

To też kupiłaś niedrogo
Ja lubię te orientalne , chociaż mam teraz najwięcej białych i te też chyba mi się bardziej podobają ,bo szybko się rozrastają ,no i świecą z daleka

Te moje też mają spore doniczki,na pewno w gruncie odżyją
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:20, 11 kwi 2022

Do góry
sarenka napisał(a)

Grill gazowy to fajna sprawa. Wczoraj akurat u siebie grillowalismy.
Byłam wczoraj w O i niestety ciemierniki były w regularnej cenie więc nie kupiłam. No nie zawsze można mieć to co by się chciało

O..i przecenia tam gdzie nie ma chętnych na takie kwiecie.

Na Ursynowie masa ich stoi ledwo zipia ale nie przecenia.

Każdy market sam przecenia to nie jest tak że w całej Polsce jest przecena. W ogóle u nas o..i jest drogi.
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:16, 11 kwi 2022

Do góry

Tak wyglądały

Po wycięciu tego co przymrożone ,wyglądają bardzo dobrze i żyją oczywiście, bo nowe listki wychodzą i pąki mają nawet

Teraz będę latać po ogrodzie i szukać im miejsca

Ja w zeszłym roku takie ciemierniki kupowałam po 10 zł zaschnięta ziemię miały kupiłam tylko 3 szt. Posadziłam do gleby do połowy lipca kwitły.
Teraz żałuję,że wszystkich nie kupiłam 7 szt jeszcze pani mi mówi kup pani po 7 zł te 4 ale miałam inne zakupu i ciężki do dźwigania.

Teraz kwitną pięknie. Moje z balkonu wczoraj posadziłam na działce jeszcze mam jednego na balkonie. Białe ciemierniki są wg mnie najładniejsze.

Zobaczysz jak będą ładnie kwitły. W donicach mają ograniczenie w korzeniu.

Moje były posadzone w dużych donicach wyciągnęłam z donic i po wierzchu ziemi miały pajęczynę z korzeni.
Ptasi gaj 13:22, 11 kwi 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)
Masz dzisiaj zakwas miesni?

Kasiu nie mam zakwasow. Dosyć dużo sie ruszam,ale nie tak jak wczoraj. Mimo że pracowałam na kolanach z podkładka to jednak trzeba wstać.
Jak już zaczęłam prace chciałam zrobić jak najwięcej to za dużo dla mnie.

U nas dzisiaj raz słońce raz chmurki trochę wiatru ok 10 stopni na plusie.
Samoloty latają nad głową, Okęcie zmieniło pasy ladowania i takie kobyły leca, szyby się trzęsą w oknach.
Ptasi gaj 23:59, 10 kwi 2022

Do góry
daszum napisał(a)

Elu, doszło Ci pełno dodatkowej roboty z prostowaniem tui.
Taki już los ogrodnika, trochę radości i stale robota

U mnie dzisiaj wiatr urywał głowę.

Danusiu tak się dzisiaj styrałam, że mam dosyć.
Połowę róż opatrzylam na lato. Powycinałam suche, kopczyki rozgarnelam w żwirze musiałam zebrać ziemię z kopczyków i podziałem nawozem. Kupiłam w Lidlu 2 paczki i jeszcze w obi 3 paczki myślę, że wystarczy i na drugi podsiewu w czerwcu.

Pierwszy raz i ostatni kopczykowalam zawsze przykrywalam donicami. Jakie to jest chrzanienie nigdy w życiu. Donica przykryje wiosna odsłonie i po robocie.
POd donicami są w lepszej formie niż w kolczykach.

Dzisiaj eM zauważył, że trzeba będzie jedną lub dwie wysokie sosny wyciąć przez ten mokry śnieg jedna pochyliła się na drugą sosnę i ta na następną.
Mam sporo szkód, ale to już po świętach.

U mnie dopiero krokusy kwitną i to byle jak może w przyszłym roku będzie lepiej.

Zaczyna mi Kwitnący chyba bodziszek czerwony Max frei

Klon Brendy Vine

Ptasi gaj 20:57, 10 kwi 2022

Do góry

Milus teraz przeszłam i patrzyłam na wszystko. Sporo jest do wiązania aby w pionie stały nawet tuje szmaragdy. Mają giętkie gałęzie i jak nie podwiązek to tak będą rosły. To już po świętach zrobię teraz różami się zajmuje.
U nas nie pada, ale wiatr i da się pracować.
Ale jak patrzę bardzo mokro. Cebulę hiacynty widzę, że żółkną w jednym miejscu muszę je przesadzić na górkę.

Elu, doszło Ci pełno dodatkowej roboty z prostowaniem tui.
Taki już los ogrodnika, trochę radości i stale robota

U mnie dzisiaj wiatr urywał głowę.
Wymarzony sielankowy ogród..... 19:15, 10 kwi 2022

Do góry
Zenek dobre imię dla koguta.
Madziu powiedz mezowatemu aby ci jakaś pile elektryczna lub na akumulator kupił do przycinania. Kobieto sekatorem to nie praca ducha można wyzionąć.

Kurki dobra sprawa jak jesteś na miejscu i lisy nie grasują.
Jajeczka też smakują.

U mnie też śniegu od groma było. Pewnie jeszcze jest ale słonko już dobrze grzeje więc mam nadzieję, że jest go już mniej.

Pozdrawiam

Elu z tym cięciem to tak w tym roku wyszło, mój eMuś mi piłą ciachał trawy ale w tym roku pech, bo po wycięciu 2 miskantów piła padła i musiał odwieźć do serwisu, a mi szkoda było czasu tracić i ciachałam ręcznie, bo elektryczne nożyce nie dawały rady...
u nas dzisiaj zimno, coś nam pogoda nie potrafi się zdecydować
pozdrawiam
Ptasi gaj 15:37, 10 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)
Ja też nic nie nawoziłam jeszcze.
Ela, może linkami do pionu rośliny postawisz, te co ucierpiały. Szkoda tunelu i roslin, psoci pogoda bardzo. Dziś u nas śnieg, mały grad, wiatr, deszcz, nic nie porobię, oglądam filmy i grandzę na forum.

Milus teraz przeszłam i patrzyłam na wszystko. Sporo jest do wiązania aby w pionie stały nawet tuje szmaragdy. Mają giętkie gałęzie i jak nie podwiązek to tak będą rosły. To już po świętach zrobię teraz różami się zajmuje.
U nas nie pada, ale wiatr i da się pracować.
Ale jak patrzę bardzo mokro. Cebulę hiacynty widzę, że żółkną w jednym miejscu muszę je przesadzić na górkę.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 14:18, 10 kwi 2022

Do góry
Kupują w donicach żonkile miniaturki mi siły zaledwie 20 cm jak zakwitły liście mają ok 25 cm z kwiatami 35 cm.
Wniosek stoją w domu mają ciepło więc urosły.
W tym roku wiadomo jaka wiosna więc cebulowe ledwo zipia
Mam mnóstwo hiacyntów ale nie wiem czy zakwitną jakieś karłowate i przymrożone.

Krokusy u mnie też ledwo kwitną jeszcze je śnieg ostatnio przyklepał

Kupowałam w donicach też narcyzy odmiany miniaturki np Tete a Tete , w gruncie to z jakieś 10cm miały ale w tym roku z 5cm mają te miniaturki A hiacynty u mnie w tym roku też są bardzo małe, marzec był mroźny i suchy to nic nie urosły te narcyzy i hiacynty.
Zdj z dziś miniaturka Tete a Tete
Ptasi gaj 22:48, 09 kwi 2022

Do góry
daszum napisał(a)
U nas lepsza pogoda niż u Was, ale ja też jeszcze nie rozsypałam nawozu, szczególnie chodzi mi o róże.
Sama się dziwię, liczyłam dzisiaj, mam ich 95 sztuk
U mnie nie są tak widoczne, ponieważ kupuję po kilka, kilkanaście sztuk każdej odmiany.

Danusiu u nas w ciągu dnia też nie było najgorzej, ale rano tak lało że nie pojechałam na działkę. Później ok 11.00 już przestało padać i nawet słońce świeciło.

Jutro jadę może przynajmniej te róże ogarnę, z nawożeniem to i tak za późno ale trudno taka wiosna.
Ja to kupuje pojedyncze sztuki tylko z 5 odmian mam po 2-3 szt. Kilkanaście szt Bonici, jeszcze tam jakieś.
Jeszcze muszę przesadzić 2 szt nie chcą rosnąć w danym miejscu np Minerwa chyba ma za mało słońca.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 20:21, 08 kwi 2022

Do góry
Kupują w donicach żonkile miniaturki mi siły zaledwie 20 cm jak zakwitły liście mają ok 25 cm z kwiatami 35 cm.
Wniosek stoją w domu mają ciepło więc urosły.
W tym roku wiadomo jaka wiosna więc cebulowe ledwo zipia
Mam mnóstwo hiacyntów ale nie wiem czy zakwitną jakieś karłowate i przymrożone.

Krokusy u mnie też ledwo kwitną jeszcze je śnieg ostatnio przyklepał
Ptasi gaj 19:36, 08 kwi 2022

Do góry
Kasia zakwitną. Przecież one jeszcze przynajmniej u mnie w spoczynku. Jak przesadzisz z dużą karpa. Mogą zakwitnąć później.

Jeżeli chodzi o skrzyp to miałam polnego tyle że żaden chwast nie rósł, ale skrzyp pięknym panem. Ma czarne korzenie nie wiedziałam że to skrzyp. Wyciagalam z ziemi końca nie było.
Skrzyp nie może zakwitnąć.
Ptasi gaj 19:10, 08 kwi 2022

Do góry
Kasiu z tym skrzypem był uważała. Też mi się podoba, ale boje się, że może mu się u mnie za bardzo spodobac.
Ledwo co wytępiłam ten polny.
To co opisałeś sądzę, ze będzie ładnie.
Coś z tą wodą trzeba zrobi mimo, że to czasowe zalewanie. Też mam zbiorniki i studzienki na mocne opady.
Krwawnica piękna jest kwitnie bardzo długo.
Kasiu przesadzaj te iryski nic im nie będzie przyzwyczaja się do nowych warunków

Mam znajomą, która ma ten skrzyp u siebie. Rośnie już kilka lat w dużych donicach wkopanych w ziemię i jest okej. To jest m.in. sposób żeby się ładnie zagęścił. Jeśli go posadzę to właśnie w taki sposób.
Z polnym faktycznie ciężko. Tylko uporczywe wyciąganie z jak najgłębszej warstwy daje efekty.

Studzienki u mnie odpadają, bo musielibyśmy kopać kilkanaście metrów do warstwy przepuszczalnej. Dlatego chcę dać wodzie możliwość parowania i łagodnego rozsączania powierzchniowego.

Irysy co najwyżej nie zakwitną, jeślibym je teraz przesadzała
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies