Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Co z tym ogródeczkiem począć 09:17, 29 lip 2015

Do góry
A dachu nie zamierzasz przemalować?
W Gąszczu u Tess 09:13, 29 lip 2015

Do góry
Basiu, odpisałam na pw.

Gośka, ziemniaczek się nie rozłoży, tylko urośnie Wiem, bo już to przerabiałam. Zawsze przesiewam kompost, nie mąć mi w głowie
Co z tym ogródeczkiem począć 09:01, 29 lip 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)

No nie pasi mi

Ewka, nie dramatyzuj! Bardzo ładna brama. Śliczna. Kolor bardzo dobrze pasi do ramy, jak i do jasnej szarości kostki.
Jedynie, gdzie jest lekki zgrzyt, to na połączeniu cegły z ogrodzeniem.
Ale tylko dlatego, że na nim skupiasz wzrok. Niepotrzebnie. Patrz całościowo. A przy końcu muru przy płocie posadż cokolwiek, nie musi być pnące, byleby miało około metra i było zielone (może mieć kwiatki)
Idę o zakład, że od strony ulicy wygląda super.
Ale jeśli uważasz, że jest za pomarańczowo, to rób co chcesz. Maluj. Ale
skoro Madżen pięć lat męczyła pinia, to Ty nie wstzymiesz ?

Twój eM pójdzie żywcem do nieba
Minimalizm z odrobiną romantyczności 08:43, 29 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Już cały miesiąc nad tą rabatą stoisz...

I tak ją zostawiłam do jesieni...
Może coś się w międzyczasie wykluje

A walczę teraz z dużym ogrodem, sprzątam to, co mąż nabroił bez mojej wiedzy
Obniżam i równam teren pod wielką altanę, która kiedyś może powstanie

Poza tym NIC się większego nie dzieje...
więc nie piszę
Odcienie zieleni 20:25, 28 lip 2015

Do góry
iwka napisał(a)

To samo pomyślałam jak przeczytałam, że Danusia nie lubi sosen Tak coś czuję, że nie chcesz ich wycinać

Jeżeli jest to miejsce, które nie przeszkadza w niczym to można to jakoś fajnie podsadzić i będzie fajny zagajnik tych świerków nie możesz posadzić przed sosnami?
Chciałam do wczoraj ich wyciąć, a teraz juz sama nie wiem, Tess powiedziała zeby te sosny traktować tak jakby były za ogrodzeniem- i strasznie mi sie to spodobało.
Sobie tak póxniej myślałam ze Magda chyba dobrze mówi zeby te świerki pod sosnami posadzić, jak znajde jakies akutratne zdjecie to wkleję, ale troche to potrwa
Znowu na wsi 19:43, 28 lip 2015

Do góry
Tess, kwiaty Elfe są duże, krem z dodatkiem limonki. Z czasem robią się jaśniejsze.

Aniu MV dziękuję za pięknego goździka. Obserwuję go u ciebie na bieżąco. To jest goździk bylinowy, czy siejesz go co roku?
Ogródek Niny 18:40, 28 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)
A masz tam perz? Bo jeśli nie, to nie lej roundapem, tylko czymś na dwuliścienne. Bo ruondap okropecznie niszczy glebę.

no jasne że mam
Na dwuliścienne załatwiło trochę tylko mlecz ale w to miejsce wysiała się koniczyna Dlatego się śmieję że może za rok będzie trawa
Dlatego wymyśliłam wysiew trawy dopiero wiosną. Bo jeszcze dochodzi problem z chrząszczem majowym. Mam tego trochę a tak można się go pozbyć. Załatwiłabym dwa problemy od razu. Tylko czy ja dam radę???
Ogródek Niny 18:29, 28 lip 2015

Do góry
A masz tam perz? Bo jeśli nie, to nie lej roundapem, tylko czymś na dwuliścienne. Bo ruondap okropecznie niszczy glebę.
Odcienie zieleni 18:09, 28 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)
No właśnie czekam na zdjęcie, żeby zobaczyć jak to wygląda, bo ja mam kilka sosen nad Rozlewiskiem i pod nimi zrobiłam rabatę hortensjową. U mnie ma leśny charakter, nie ma traw, są paprocie.
ale tu z trawami wyglądać będzie bosko.
I chciałam dodać, że dadzą radę, bo u mnie sucho straszliwie, a jako że działka letniskowa, to podlewam raz na dwa tygodnie. I dają radę. Choć nie ukrywam, że są niższe, niż gdyby miały dość wody.

znalazłam jako dowód, że dają radę. Zdjęcie z ub. roku, dopiero w trakcie urządzania rabata była (hortki posadzone w 2013 jesienią, ale z własnej produkcji, więc maleńkie były).

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2075-ogrod-nad-rozlewiskiem?page=90
Taki ogród nad rozlewiskiem to marzenie...
Co do roślin to dobre wiadomosci dla mnie
Chaos oswajany 18:04, 28 lip 2015

Do góry
Wszystkich cebulowych liście wymagają zakrycia, kiedy już nie są ładne.
Trzeba przed nie posadzić coś, co wyrośnie później i je zakryje. Albo to dosadzić (np. jednoroczne). To mogą być np. trawki które nie są zimozielone, i w czasie, gdy czosnek kwitnie, ich nie ma, a potem zasłonią to co brzydkie. Ale nie da się tak spod małego palca coś zaproponować, muszę wiedzieć więcej - jaka to ma być rabata, gdzie itd.

A co to jest ogrywanie takich cebulek? Bo nie kumam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 17:04, 28 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)
nie dowidzę
ech opisze potem
W Gąszczu u Tess 16:41, 28 lip 2015

Do góry
Rabatę założyłam w sierpniu 2012, ale w 2013 wszystko przesadzałam Kopytnik dosadziłam w 2013.
Dokładnie pod koniec maja 2013
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=255
Ogród dla moich synków 16:30, 28 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Moja prawie wówczas pełnoletnia córka zdziwiła się, że jak mama była dzieckiem, to nie było telewizora.
Prawie jak ja, gdy moja mama powiedziała, że elektryczności we wsi nie było, a pierwszy raz włączona została akurat w dniu wesela moich rodziców. A potem znowu wyłączyli na długie miesiące
Wieś oddalona od Warszawy 10 km została zelektryfikowana dopiero w 1960 roku.

Ależ ten świat pędzi w rozwoju. Nasze dzieci to pewnie będą latać na wakację na Marsa
Moja mama też już była prawie dorosła jak na wsi pojawiła się elektryczność. Pamięta nawet jaka była zdziwiona, że jest tak jasno, że igłę na podłodze widać.
W Gąszczu u Tess 16:21, 28 lip 2015

Do góry
Nie czytaj, szkoda czasu

Połączenie kopytnika z citronelkami to efekt mojej miłości do kopytek Jestem ambasadorka kopytnika na O.
W projekcie były bordowe żurawki, ale strasznie mi się to gryzło ze sobą.

Tak wyglądała po założeniu ta rabata:

Jest zimozielony i zadarniający.
Jeszcze nadmiaru nie usuwałam, ale czas już po temu.
Ogród dla moich synków 16:16, 28 lip 2015

Do góry
Moja prawie wówczas pełnoletnia córka zdziwiła się, że jak mama była dzieckiem, to nie było telewizora.
Prawie jak ja, gdy moja mama powiedziała, że elektryczności we wsi nie było, a pierwszy raz włączona została akurat w dniu wesela moich rodziców. A potem znowu wyłączyli na długie miesiące
Wieś oddalona od Warszawy 10 km została zelektryfikowana dopiero w 1960 roku.
W Gąszczu u Tess 16:08, 28 lip 2015

Do góry
A kopiuj do woli Naśladownictwo najwyższą formą pochwały jest
Odcienie zieleni 16:01, 28 lip 2015

Do góry
No właśnie czekam na zdjęcie, żeby zobaczyć jak to wygląda, bo ja mam kilka sosen nad Rozlewiskiem i pod nimi zrobiłam rabatę hortensjową. U mnie ma leśny charakter, nie ma traw, są paprocie.
ale tu z trawami wyglądać będzie bosko.
I chciałam dodać, że dadzą radę, bo u mnie sucho straszliwie, a jako że działka letniskowa, to podlewam raz na dwa tygodnie. I dają radę. Choć nie ukrywam, że są niższe, niż gdyby miały dość wody.

znalazłam jako dowód, że dają radę. Zdjęcie z ub. roku, dopiero w trakcie urządzania rabata była (hortki posadzone w 2013 jesienią, ale z własnej produkcji, więc maleńkie były).

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2075-ogrod-nad-rozlewiskiem?page=90
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:56, 28 lip 2015

Do góry
nie dowidzę
Chaos oswajany 15:52, 28 lip 2015

Do góry
W październiku rozwiązanie.
W Gąszczu u Tess 15:48, 28 lip 2015

Do góry
Jak to nie wyszło?
edytuję, bo chyba wyszło

No jeszcze nie pokazywałam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies