Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogród z łezką II 06:59, 29 maj 2018

Do góry
Miło Was widzieć Zdjęcie na tle róży miodzio Dobrze Ci w nowej fryzurzeMasz jeszcze gości czy już w pracy? Ale upały mamy w maju, dziś zauważyłam, że lilie zakwitną może dziś w maju
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:05, 28 maj 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Janka, zobacz na lilie, teraz powinny być takie kuleczki jakby błoto na spodniej (najczęściej stronie liści) - w środku już jest nowe pokolenie poskrzypki, które zejdzie do ziemi - trzeba to ściągnąć/ubić.

U mnie nimułka sobie za wiele pozwala. Nie rozgryzłam jej jeszcze (liście róż zwinięte w rulonik).

Nimułkę i ja miałam na kilku różach tylko, na szczęscie - oberwałam te zwinięte liście, nic innego z nimi nie robię.

Te larwy poskrzypki w błocie na liliach też już znalazłam - postąpiłam z nimi jak radzisz
Handmade by Elka 21:10, 28 maj 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I jeszcze dowiedziałąm sie o nowym patogenie fito cośtam: kupione w tym roku lilie wszystkie wyglądają na chore w ten sposób. Zero wzrostu. Czy/jak składać reklamacje?

Pszczółko, dziękuję za ciepłe słowa. Rabata piwoniowa już się nie nadaje do foto po gradzie. Czekam na kolejny rok, pewnie szybko minie

Niektóre zaatakowane rośliny, a dokładnie hortensje ruszyły i choć odstają od sióstr, bo sadzę w szpalerach, to żyją. Niektóre powojniki i róże też drgnęły. Pozostałe obserwuję. Nie wiem, co robić. Wykopywać? Pryskać? To zaraźliwe i przenosi się na inne rośliny? Nie wiem, więc i Tobie nie pomogę/\. Człowiek całe zycie się uczy i głupi umrze
Handmade by Elka 17:26, 28 maj 2018

Do góry
I jeszcze dowiedziałąm sie o nowym patogenie fito cośtam: kupione w tym roku lilie wszystkie wyglądają na chore w ten sposób. Zero wzrostu. Czy/jak składać reklamacje?
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 16:37, 28 maj 2018

Do góry
Janka, zobacz na lilie, teraz powinny być takie kuleczki jakby błoto na spodniej (najczęściej stronie liści) - w środku już jest nowe pokolenie poskrzypki, które zejdzie do ziemi - trzeba to ściągnąć/ubić.

U mnie nimułka sobie za wiele pozwala. Nie rozgryzłam jej jeszcze (liście róż zwinięte w rulonik).
Ogród Basi 16:14, 28 maj 2018

Do góry
W oczku pojawiły się lilie wodne, zakwitają też pierwsze piwonie.

Zielona przestrzeń 11:30, 28 maj 2018

Do góry
Ostróżki

Lilie

Hortensja krzewiasta

Liliowiec
Za drzwiami do ogrodu... 09:17, 28 maj 2018

Do góry
U ciebie Aniu już różyczki ładnie kwitną. U mnie tylko jedna więcej na rozwinięte kwiaty. .
Parzydlo piękne i ja je bardzo lubię. To takie koronkowe kwiaty.
No proszę i lilie w rozkwicie. Ja jeszcze czekam.aniołki pilnują pięknego ogrodu. .
Wszystkiego po trochu 07:28, 28 maj 2018

Do góry
Hakonechloa w pełnej krasie

irysy syberyjskie

lilie w doniczkach, przyspieszone

no i zapowiedź różanego spektaklu, jestem zaskoczona ich dobrym przezimowaniem, myślałam że będzie gorzej

Czubajkowy Ogród 22:11, 27 maj 2018

Do góry
Zapowiadałam, że dzisiaj będzie działkowanie i nowe zdjęcia, i tak było faktycznie. Ale, ale, niespodzianka! Niemiła niestety. Wczoraj nad działkami "otworzyło się niebo" i wylało tyle wody, że dziś działka była jedną wielką kałużą z kwietnymi wyspami. Nie było więc mowy o koniecznej robocie, bo ani koszenie, ani pielenie chwastów po kolana nie wchodziło w rachubę. Młodziutkie warzywka wbite przez krople deszczu w ziemię, więc nie wiem, czy zdołają się podnieść, może trzeba będzie siać ponownie Wiele kęp kwiatowych (łubiny, liliowce) leżą pokotem. A inne z kolei zadowolone, że mocno podlane I jak tu dogodzić wszystkim? Dzięki tej ulewie było jednak nieco więcej odpoczynku, niż zwykle I zdjęć Ale głównie z bliska, bo jak tu takie nieporządne poletko fotografować

Najpierw bardzo dzielny smolinosek - ku pamięci Lilie te rosły w tym miejscu ze 25 lat temu. Potem je zabrałam i posadziłam kępę irysów syberyjskich. Trzy lata temu wśród ich długich liści, w środku kępy dostrzegłam znajomy liliowy kształt, z roku na rok nabierał krzepy, aż w tym roku zakwitł pierwszym kwiatkiem. Brawo dla pana!

Tutaj widać tego dzielnego malucha z odległości

Bodziszki - lubię delikatność ich kwiatków i bezpardonowość liści - obejmują pełne panowanie w miejscu, w którym rosną, nie pozostawiając miejsca dla chwastów. Są więc moimi pomocnikami

Ogród do odświeżenia 19:49, 27 maj 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ale lilie już spore Też szybciej będą niż zwykle.

Luiski kwiatowo bardzo Ci się posunęły! Boski zapach zaraz będzie

Macham Julcia

Lilie owszem będą niebawem, ale chyba muszę jakoś podwiązać bo się pokładają.
Luiski rano dają niezły zapach...wieczorem jakby mniej.
Jeszcze nie wszystkie zakwitły, a pierwsze już przekwitają. Na tarasie mam takie towarzystwo

Macham również
Ukojenie 13:26, 26 maj 2018

Do góry
Znowu pada. Nie zdazylam skonczyc
Łukowa przechodzi lifting
Jest tak:

I z drugiej strony patrzac

Kulki danica jednak trafia tutaj. Zamuast bukszpanowej obwodki bedzie taka z czerwonej zurawki i za nia trzmielina.
Dosadze jeszcze jezowki te nizsze.
Rabata z zurawek, trzmieliny, hortensji bukietowych, szalwi, przetacznika, jezowek, rozchodnikow i rozy - podstawa. Do tego dochodza jednoroczne, sezonowe orliki i rh, lilie.

kostka kladziona bez podmurowywania jest EXTRA mozna latwo ja przesunac
Ogród Mirelli 08:57, 26 maj 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Przyszłam zobaczyć lilie. ..
A tu piękne rodki. Śliczne kolory.
Mnie one nie lubią. Azalie już dla mnie laskawsze sa.
Działka ładna. A ileż jeszcze tego trawnika

Aniu mnie też specjalnie rh nie lubią, ale je mam, bo lubię ich kwiecie
Lilie chyba za szybko pochwaliłam. Wiesz, że stanęły w miejscu! No nie rosną. Co z nimi jest nie tak? Może więcej je należy podlewać?
Te to dopiero mnie nie lubią, a takie piękne odmiany posadziłam
Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:08, 26 maj 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Ale naparstnice zrobiły robotę...ale Wy robicie robotę...!!!!
Lilie cudo!
Ta ekipa telewizyjna to w ogóle powinna na stałe, przynajmniej do grudnia zamontować kamery w Waszym ogrodzie,przecież tu z dnia na dzień co innego bardziej zachwycaA potem emitować to w odcinkach jako relaksujący program terapia ogrodem

Bardzo nam miło
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:08, 26 maj 2018

Do góry
oliwka napisał(a)
Irenko a czy przezimowala u ciebie jarzmianka? U mnie jedna ma się bardzo dobrze. Dwie podgryzione przez opuchlaki dochodzą do siebie

Kasiu, przezimowała. Nie pamiętam czy ja 2 czy 1 brałam, bo widzę tylko jedną kwitnącą. A u mnie ślimaki zżerają, lilie znowu poskrzypki i tak stale coś.
A białe dopiero u mnie zaczynają.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 00:21, 26 maj 2018

Do góry
Ale naparstnice zrobiły robotę...ale Wy robicie robotę...!!!!
Lilie cudo!
Ta ekipa telewizyjna to w ogóle powinna na stałe, przynajmniej do grudnia zamontować kamery w Waszym ogrodzie,przecież tu z dnia na dzień co innego bardziej zachwycaA potem emitować to w odcinkach jako relaksujący program terapia ogrodem
Ranczo Szmaragdowa Dolina 00:06, 26 maj 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Piękne lilie

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:40, 25 maj 2018

Do góry
inka74 napisał(a)
Janka - fotel mniamuśny. Razem możemy się pobujać. A ty wiesz, że to wciąga?

Co do plag - mszycy miałam tyle że pojechałam substralem. Poddałam się ze zbieraniem recznym. Lilie też tym pojechałam - nie ma od miesiąca ani jednego pomarańczowego potwora. I liście są ładne. Też mnie odrzuca przy zbieraniu ich larw. Odbadły mi szachownicę doszczętnie
Reszty plag nie mam ale to początek sezonu.

Oby reszta sezonu też była łaskawa dla Twojego ogrodu i reszta plag go omijałą
Fotek - cudowny wynalazek, uwielbiam w nim trochę się pobujać w przerwach po pracach ogrodniczych lub na koniec dnia roboczego

kasja83 napisał(a)

Czyli koszenie eMa należy wrzucić w kategorię plag?

Jeżeli skoszenie róz jest recydywą, to definitywnie tak!

Catalinasdiary napisał(a)
Odbuduje się mój też mi skosił i ma mi ją odkupić mimo, że puściła już liście.

Heh, dobry patent

Dla was rozkręcająca się Alnwick Rose

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 07:39, 25 maj 2018

Do góry
Janka - fotel mniamuśny. Razem możemy się pobujać. A ty wiesz, że to wciąga?

Co do plag - mszycy miałam tyle że pojechałam substralem. Poddałam się ze zbieraniem recznym. Lilie też tym pojechałam - nie ma od miesiąca ani jednego pomarańczowego potwora. I liście są ładne. Też mnie odrzuca przy zbieraniu ich larw. Odbadły mi szachownicę doszczętnie
Reszty plag nie mam ale to początek sezonu.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:29, 24 maj 2018

Do góry
Catalinasdiary napisał(a)
Co do poskrzypki to potwierdzam, rok temu dopiero w lipcu ja zbierałam, a teraz w kwietniu i lilie są ładniejsze i nie mam jej za wiele. Czyli dużo ich wyłapałam. Na początku kwietnia tępiłam zeszłoroczne skoczki, mszycy mam od groma. A najcięższa jest cierpliwość, mam pełno liliputów świeżo sadzonych i czekam aż zmężnieją.

Skoczki są, mszyce są, ale te znam i w miarę toleruję. A poskrzypki wcześniej jakoś omijały mój ogród i są nieprzyjemnym zaskoczeniem, widocznie przytargałam je w nowych cebulkach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies