Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Biało różowy ogród za płotem. 22:51, 21 wrz 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)
Czyli żywopłot z thuj kończyłby się trzema świerkami serbskimi? A między Waszymi działkami? Nic? Tylko te rhododendrony?

W takim układzie jakoś chyba nie pasują te świerki.

Mała działka, świerki serbskie?....hm, nie widzę tego....sąsiadka ma jednego i po 15 latach ma z nim niezły problem....bo jak go teraz wyciąć?, a sporo słońca zabiera....ale to raczej Twoja siostra ma decydujący głos....
....podziwiam Łukasz cały projekt...bardzo profesjonalnie do tego podchodzisz
Pomysł na ogród 19:32, 20 wrz 2015

Do góry
Mira104 napisał(a)
Cześć trafiłam tu przez przypadek czytając o nawadnianiu ogrodu. Z tego co widzę sam wykonywałeś i projektowałeś u siebie ten system. I teraz mam pytania
co ile rozstawiałeś zraszacze i na jaką odległość podlewają, z jakiej firmy masz wykonane nawadnianie i czy polecasz tą firmę czy inną. Pamiętasz może ile mniej więcej Cię to kosztowało i jakbyś np. 2 raz wykonywał u siebie tą instalację to czego byś nie zrobił, albo co byś dodał
Pozdrawiam Mira

witaj ! system nawadniania zakładałem prawie 5 lat temu i ceny , które wtedy obowiązywały raczej na pewno teraz mocno się zdewaluowały ( chociaż może zdarzyć się że w dobie dużej konkurencji na rynku staniały )
pytasz co ile porozstawiane są zraszacze - projektując system i chcąc by był efektywny , a ogród podlany równomiernie, musisz zrobić sobie dokładny i wyskalowany projekt . w niego wrysujesz sobie schemat rozłożenie rur i umiejscowienia zraszaczy.
wchodząc na stronę producenta na firmy Hunter znajdziesz dokładny opis każdego zraszacza i jego zasięg, zapotrzebowanie na wodę czy ciśnienie.
znalazłem gdzieś w archiwach taki plan ( nie jestem tylko pewien czy wg niego robiłem czy ulegał on jeszcze jakimś modyfikacjom )

jak widzisz zastosowane są tu dwa rodzaje zraszaczy - statyczne po prawej stronie domu - gwarantują uzyskanie bardzo dobrego pokrycia zraszanej powierzchni i charakteryzują się wysoką niezawodnością i delikatnym strumieniem. Ze względu na wysoki pobór wody w stosunku do zraszanej powierzchni, zaleca się ich stosowanie do podlewania: małych powierzchni, w przypadku dużej wydajności źródła oraz na mniejszych sektorach pracy np. na obszarach narożnych lub obrzeżach grządek.
Strumień wody zraszaczy statycznych może być łatwo znoszony przez wiatr, dlatego należy ograniczyć rozstaw zraszaczy na terenach gdzie występują zarówno słabe jak i silne wiatry. Zraszacze statyczne mogą pracować wśród roślin np. rabat czy krzewów. Dostępne są modele o regulowanym kolistym/sektorowym kształcie strumienia oraz prostokątnym. Promień zraszania
wynosi w zależności od modelu od 2,1 do 4,5m z możliwością jego ograniczenia.
drugi typ to zraszacze rotacyjne - charakteryzują się bardzo równomiernym pokryciem zraszanej powierzchni oraz niskim opadem wody. Z powodzeniem mogą być stosowane w miejsce zraszaczy statycznych. Regulacja sektora pracy oraz zasięgu nie wpływa na zmianę opadu wody, dzięki czemu zraszacz nie wymaga stosowania wymiennych dysz.Małe zużycie wody umożliwia jednoczesną pracę większej ilości zraszaczy niż w przypadku zraszaczy statycznych, oznacza również mniejszą ilość linii nawadniających oraz możliwość zastosowania mniejszej średnicy rur doprowadzających wodę. Niskie ciśnienie minimalne pracy (1.7bar) predestynuje zraszacz do zastosowania przy większych długościach rur doprowadzających wodę.
Wielostrumieniowy wyrzut wody jest mało wrażliwy na znoszenie przez wiatr (brak mgły towarzyszącej zraszaczom statycznym). Zraszacz jest niezwykle trwały, dzięki ograniczeniu do minimum ilości obrotowych części w konstrukcji głowicy.
Promień zraszania wynosi w zależności od modelu od 3,7 do 8,2m z możliwością jego ograniczenia
Ważna uwaga : nigdy nie umieszczamy zraszaczy statycznych i turbinowych na jednej sekcji. Posiadają one inne wydatki wody i prędkość zraszania.

Moja codzienność - ogród Oli 20:05, 19 wrz 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
Ja to się zastanawiam ile Ola za projekt bierze!!!!!!!!!!!!!! Brak mi słów, żeby wyrazić uznanie, podziw i tym podobne ... i za każdym razem mam to samo jak do Ciebie zaglądam cudnie pozdrawiam ciepło

ile biore hahahahhahahahhahhaha chyba za dużo bo nikt się nie zgłasza
Moja codzienność - ogród Oli 21:06, 18 wrz 2015

Do góry
Ja to się zastanawiam ile Ola za projekt bierze!!!!!!!!!!!!!! Brak mi słów, żeby wyrazić uznanie, podziw i tym podobne ... i za każdym razem mam to samo jak do Ciebie zaglądam cudnie pozdrawiam ciepło
Mój mały ogródeczek :) 20:02, 16 wrz 2015

Do góry
Flower1 napisał(a)
Przyleciałam sie wyplakac przyszlo straszydlo , badyl i pare listkow oto moj klon oddesanum .Juz chyba nic nie zamowie ze sklepu internetowego ,wsadzilam za garazem i cicho siedze jakby sasiedzi zobaczyli moje drzewko frontowe to by pomysleli ze mi odbilo
Widze ze jest projekt na rabate ,u mnie skarpa-rewolucja dzisiaj charowalam caly dzien .Załuje ze kiedys sobie nie zaprojektowalam teraz musze sie mega gimnastykowac !!Jak skoncze pokaze efekt ,moze juz jutro jak wstane z łozka

jestem musiałam dzieciaczki ogarnąć pokaż zdjecie moze nie jest az tak zle. Ja się też zraziłam do sklepów internetowych. Jutro jadę na targ zobaczyć czy będzie Jałowiec szczepiony na pniu Procumbens Nana boję się w necie już w ciemno
Mój mały ogródeczek :) 19:25, 16 wrz 2015

Do góry
Flower1 napisał(a)
Przyleciałam sie wyplakac przyszlo straszydlo , badyl i pare listkow oto moj klon oddesanum .Juz chyba nic nie zamowie ze sklepu internetowego ,wsadzilam za garazem i cicho siedze jakby sasiedzi zobaczyli moje drzewko frontowe to by pomysleli ze mi odbilo
Widze ze jest projekt na rabate ,u mnie skarpa-rewolucja dzisiaj charowalam caly dzien .Załuje ze kiedys sobie nie zaprojektowalam teraz musze sie mega gimnastykowac !!Jak skoncze pokaze efekt ,moze juz jutro jak wstane z łozka

Będzie dobrze. Ja kiedyś zamówiłam w necie żółtego kolumnowego berberysa (jakąś nowość). To co zobaczyłam po otwarciu paczki... ech..., ale wsadziłam do ziemi... teraz to bardzo fajna roślinna, rozświetla ogród, daje takiej nowej energii... i mimo swych małych rozmiarów widać go z dalekiej odległości.
Dobrze będzie...
Mój mały ogródeczek :) 18:23, 16 wrz 2015

Do góry
Ogrodowy song 13:58, 16 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewa, podoba mi się inspiracja Danusi, właściwie jej projekt placyku. Może by udało się tak wkomponować twój?
Prostokątny placyk
Poszukam dla Ciebie fotki buka

widziałam wcześniej..marzenie
Pomysł na ogród 12:00, 16 wrz 2015

Do góry
Drimeth napisał(a)
Tygrys na szczęście tylko tak groźnie wygląda. W rzeczywistości to kudłata przylepka, która ciągle za mną łazi i gada

Kasya, ja też jestem teraz w temacie winorośli i konstrukcji dla nich. Co prawda temat przesunęliśmy na wiosnę, ale z tego co wiem monsz planuje dość sporą konstrukcję dla nich.

jak bedzie projekt to pokaz

a ten tygrys to on czy ona ?
Ogrodowy song 22:53, 15 wrz 2015

Do góry
Ewa, podoba mi się inspiracja Danusi, właściwie jej projekt placyku. Może by udało się tak wkomponować twój?
Prostokątny placyk
Poszukam dla Ciebie fotki buka
Nowego początki 20:45, 14 wrz 2015

Do góry
iwka napisał(a)
Hej Monika, projekt szefowej to i ogród będzie piękny. Będę podglądać i kibicować
Nie myślałaś o założeniu własnego wątku, bo teraz jesteś w powitaniach i wiele osób tu nie zagląda a jest i będzie na co popatrzeć

A możesz mi podpowiedzieć jak to się robi ,bo nie mam pojęcia?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:02, 14 wrz 2015

Do góry
Ag7

Projekt i wykonanie ja i mąż
Biało różowy ogród za płotem. 08:41, 14 wrz 2015

Do góry
Wow fajny projekt , ja tez kibicuje pozdrawiam!
Biało różowy ogród za płotem. 07:07, 14 wrz 2015

Do góry
Projekt fajny. Prosty i przejrzysty. Wszystko przeczytałam.
Czy masz jakiś powód , by lawendę oddzielić od róż bukszpanem? Pomysł mnie zaintrygował.
Biało różowy ogród za płotem. 22:37, 13 wrz 2015

Do góry
Po wyrównaniu działki i oczyszczeniu przyszedł czas na realizacje projektu zaczynając od wyznaczenia rabat i tu na dzień dobry zaszły zamiany, kształt rabat został maksymalnie uproszczony i zostały zmniejszone co teraz uważam za dobrą decyzję, chociaż ja i tak w głowie mam nadal swój układ, ale to nie moja działka

Wersji projektu było chyba z 12 i nadal nie jestem pewien czy tak jak jest obecnie pozostanie. Na pewno kształt rabat się nie zmieni
W planach były ściany wodne, murowane ławki pergole z nierdzewki, 8 metrowy prosty zbiornik wodny i kilka innych, z prostych przyczyn z wszystkiego zrezygnowałem... koszty, a nie chcę robić czegoś na siłę byle było. Jak zrobić to coś konkretnego i efektownego.

Zbyt wiele nie widać, będą zblizenia na poszczególne fragmenty.
Oczywiście projekt wygląda kiepsko jako obrazek, ale służy mi głównie do oszacowania ilości roślin i ich rozmieszczenia, wyglądać to nie musi

Jako obrzeże rabat wykorzystałem kostkę granitową, po drodze pojawił się też płot między naszymi działkami, który mnie się osobiście nie podoba, ale nie miałem na to wpływu... na szczęście za jakiś czas i tak zarośnie
Tak to wyglądało w trakcie prac, najmłodszy w rodzinie pomocnik kopał i pomagał nieustannie profesjonalnym sprzętem

Biało różowy ogród za płotem. 22:21, 13 wrz 2015

Do góry
Witam wszystkich ponownie
Jak już zapewne niektórym wiadomo jestem w trakcie zakładania drugiego ogrodu "za płotem" u siostry także daleko nie mam i po części będę mógł mieć dwa ogrody o dość odmiennym wyglądzie.
Założenia i preferencje są mało skomplikowane. Ogród ma być w odcieniach zieleni, o układzie geometrycznym, a kolorami przewodnimi będzie biały i różowy, ewentualnie wkradać się będzie jakiś fiolecik. Pomarańczowy, bordowy, żółty czy czerwony odpadają. Nie powiem jest to spore utrudnienie bo łatwiej coś wymyślić na zasadzie kontrastu kolorów, a tak w ograniczonej kolorystyce już nie tak łatwo.
Na początku chciałem projekt Danusi i nie powiem przydałby się bo nie miałbym tyle kombinowania, ale nie zawsze można mieć wszystko

Działka jest niewielka ma 750 metrów przy czym jakieś 300 zajmuje dom i przyszły podjazd, więc na ogród pozostaje niewiele, chociaż już wiem, że to akurat zaleta w moim przypadku.
Projekt i wykonanie prawie wszystkiego należy i należeć będzie do mnie.
Gadania wystarczy, troszkę zdjęć tego co było, jest i będzie.

Wiosną panował jeszcze pobudowlany bałagan, który było trzeba uprzątnąć, zanieczyszczoną ziemię wywieźć i nasypać nowej, wyrównać i po sprawie, łatwo jednak powiedzieć

Po kilku dniach pracy koparkowego i długiego grabienia, teren wydawała się w miarę czysty....wydawał.

Jak się okazało nawieziona ziemia była pełna wielkich kęp kłączy perzu i innych chwastów oraz kilka cegieł i mnóstwo kamieni też się znalazło, kilka na prawdę sporych. Wszystko zostało dokładnie przekopane widłami i wybrane, w sumie jakieś 40 taczek.

Później była długa przerwa z pewnych powodów.
Następnie było trzeba rozwieźć już taczką ok 20 ton ziemi, która jest średniej jakości, ale o wiele lepiej trzyma wilgoć niż mój rodzimy piasek. Wszystko było równane do poziomu ogrodzeń jak się teraz okazało jest pewna niechciana krzywizna.

Oczywiście nie było tak kolorowo bo jak się okazało przywieziona ziemia naszpikowana była nasionami chwastnicy... poszło 10 pełnych taczek samego zielska wyrywanego kilka razy. Ostatni raz jakiś tydzień temu. Przy tym na szczęście trochę pomocy się znalazło.
Fakt pracy było przy tym sporo, ale teraz mam czyściutki plac bez chwastów kłączowych i praktycznie żadnych innych. Co najważniejsze obyło się bez grama chemii.
Tak się zastanawiam kto to będzie czytał
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 21:08, 12 wrz 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Super wyszła Ci ta brama! Jeżeli projekt był Twój Michał, to czapki z głów!

Tak jak pisałem to jest mój projekt, tym bardziej mam satysfakcję, że tak wyszedł
Handmade by Elka 09:57, 12 wrz 2015

Do góry
Żyby mieć ogólne wyobrażenie, zamieszczam projekt rabat, który powstał przy okazji układania kostki brukowej. Rozrysowane, żeby panowie wiedzieli, gdzie kłaść obrzeże. Na zielono pozaznaczałam drzewa, które zastaliśmy i postanowiliśmy zostawić oraz inne strategiczne miejsca, od których zależą nasadzenia.

Na teren wokoł oczka nie patrzymy ( tam rosną róże okrywowe i duże świerki), bo tam rewolucja wiosenna będzie. Jeszcze Was z tym kawałkiem pomęczę

Teraz tylko rondo.

W lewym dolnym rogu był warzywniak. Był, bo wtym roku obsadziłam teren trawami, jeżówkami, jest tam tez baptysja i sadziec... Jaki będzie efekt pokażę za rok.

Teraz szukam kawałaka ziemi na marchewkę i pietruszkę

No i przy placu zabaw kształty są bardziej opływowe. Dzieci mają zdecydowanie więcej miejsca.
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 09:56, 12 wrz 2015

Do góry
Super wyszła Ci ta brama! Jeżeli projekt był Twój Michał, to czapki z głów!
Pogubiłam się po drodze... 08:28, 12 wrz 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Mam rolety duo dzień-noc, ale mimo to w moim salonie okna bez firanek i zasłon wyglądają na niewykończone. Sama nie dam rady dobrać, więc zlecę projekt i szycie.

Amelia mi się podoba wersja Iwonki. Drzewa wygoglowałam i poczytałam. One rosną bardzo duże, współczuję grabienia czy odkurzania liści.

Fajny masz ten wjazd taki długi
Mirellko te dwie wersję są bardzo podobne do siebie
Ja kupiłam najtańsze firanki żeby cokolwiek było w oknach, miałam je wymienić i tak już 2 rok wisząmi się do kuchni marzyły rolety rzymskie na karnisz a teraz zawsze coś innego się znajdzie i firanki odchodzą na któryś tam kolejny plan

Nam się wjazd podoba ale ktokolwiek do nas przyjedzie i przyjdzie mu cofać to klnie na potęgę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies