Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Handmade by Elka

Handmade by Elka

Mala_Mi 22:54, 11 wrz 2015

chelll napisał(a)
układy. Zdjęcie z wiosny:

Nie chciałam Cię dołować, ale jak już Danusia napisała, to przyklasnę..
Na tym zdjęciu dla mnie brakuje spójności pomiędzy rabatami i kształtem i nasadzeniami.. musi to wszytko pasować stylistycznie. U siebie też zaczęłam od d..y strony i teraz nie mam jak poprawić mojej radosnej tfórczości. Poprawić jest jak, tylko szkoda roślin i pracy.... ale dorastam do kolejnych zmian. Będę demolować... innej opcji nie ma.

Przejrzałam cały wątek jeszcze raz.. masz niektóre rabaty bardzo ładne, to foto niefortunnie pokazuje niedoskonałości w kształtach.. w "realu" widzę, że jest dużo lepiej.

Ja bym nie sadziła tu 3 drzew.. będzie za dużo i będą dawać cień.. jedno na środku.. jak zalży Ci na ambrowcach to posadź kolejne dwa w innym miejscu..
W kółku powtórz nasadzenia z sąsiednich rabat.. np te czerwone róże z sąsiedztwem, lawendę, perowskią, werbenę i daj trawy. Dobrze jakby coś zimozielone powtarzało sie na rabatach i w kółku. Kółka nie dziel na sektory foremne. Spróbuj je podzielić kształtem sąsiedniej rabaty, taką falą (ta z różami).. i może potworzyć te róże na jednej fali. Nie pamiętam co rośnie na rabacie z różami, ale może jakieś zimozielone trawki i tu i tam???
Dobrze by było mieć rzut ogrodu z góry.. rozrysowany.
Pomyśl nad zmiana kształtu końca rabaty z hortensjami (bardzo ładne zestawienie hortek i werbeny - podoba mi się).
To takie przemyślenia na szybko..
Mala_Mi 23:01, 11 wrz 2015

Inspiracja z kwiatkami
chelll 23:10, 11 wrz 2015

I to mi się podoba - konkretne słowa. Lubię rzeczową krytykę. Jeśli pytam, to po to, żeby się dowiedzieć i móc poprawić. Nie dołuję się, gdy ktoś wskazuje mi błedy, bo wiem, że nic nie wiem Staram się, ale idę wciąż po omacku. Wciąż się uczę i daję sobie prawo dopomyłek. Lepiej poprawiać teraz niż za trzy - cztery lata

Aniu, jesteś nieoceniona. Dziękuję Ci tym bardziej, bo wiem, jak masz niewiele czasu.

Teraz dopiero patrzę na kształat rabat. Wcześniej w ogóle o tym nie myślałam. Mówisz, żeby tę rabatę z hortensjami inaczej zakóńczyć, czyli pod kątem 90 stopni?

Nie mów mi, że będziesz u siebie zmieniać, bo chcę mieć jak u Ciebie
05:56, 12 wrz 2015
uff dobrze, że pobiegłaś pod właściwy adres po silną pomoc

ale zrób plan z góry - narysuj ..nie musisz zdjęcia robić ...bo i tak powinnaś podać kilka wymiarów.

powodzenia będę podglądać ....

06:08, 12 wrz 2015

to zdjęcię przekopiowałam od Irenki str. 2730

dołożysz drzewo ......i możesz też przed bukszkapenem obwódkę zrobić wkoło i posadzić jakieś niziutkie ładne trawki ...typu carex żółty i cebulowe żeby wiosną było widać

Mala_Mi 09:04, 12 wrz 2015

Teraz dopiero patrzę na kształt rabat. Wcześniej w ogóle o tym nie myślałam. Mówisz, żeby tę rabatę z hortensjami inaczej zakończyć, czyli pod kątem 90 stopni?

Nie wiem jak zakończyć, bo mi brakuje całości... może się okazać że z całością jest ok. Na foto wszystko wygląda zawsze ciupkę inaczej. U siebie wrzucałam zdjęcia rabaty co chciałam zrobić i wychodziło tragicznie, a w realu po zrobieniu wyszło fajnie. Po prostu zdjęcie z powodu braku perspektywy nigdy nie odda i tak tego jak jest

Ogólnie obsadzenia rabat masz bardo ładne i bardzo mi się podobają, takie po mojemu

Kółko z hortkami i bukszpanem pasowałoby do całości, bo masz wzdłuż podjazdu całą rabatę też z hortkami, ale ja jestem kobieta praktyczna... bardzo praktyczna.... na tej patelni aby mieć ładne hortensje będziesz musiała regularnie podlewać. Hortensje potrzebują dużo wody inaczej kwiaty mają małe, liście żółkną. Rok, dwa pobiegasz z wężem czy konewkami a po kolejnym szlag cie trafi. Drzewo będzie rosło i będzie wypijało wodę. Z powodu ułożonej kostki nawadnianie będzie wymagało rozebrania kostki, a potem dobrego ułożenia ponownie i to tak by się teren nie zapadał.. wykonalne ale... Tu musi rosnąć coś co da radę bez zbędnego lania wody.

Edit.. jak się na coś przydam to pukaj u mnie.. bo już zamykam zakładkę. Trzymałam otwartą by poczytać co ty na moje wypociny. Luks że się nie obraziłaś..
Mala_Mi 09:10, 12 wrz 2015

chelll napisał(a)
I kolejne pytanie. Chciałabym miejsce wokół róż i kosodrzewiny, która znjaduje się około metra za różami, można obsadzić dąbrówką, by zdarnić puste miejsca??? A może doradzicie coś innego ?
Wesprzyjcie mnie, proszę o dobrą radę!

Ten busz za różami mam nadzieję, że zniknął... nie wiem co tam masz, ale wygląda to nie halo w stosunku do reszty. Ten busz gryzie... wygląda jak zarośnięty trawą i zielskiem.. lecę dalej wszystkie Twoje obrazki.. drugi raz.. dla załapania całości.
chelll 09:47, 12 wrz 2015

Aniu, tym fragmentem się nie zajmujemy Idzie nowe, ale dopiero na wiosnę...

Mala_Mi 09:50, 12 wrz 2015

chelll napisał(a)
Dziewczyny, u mnie dzisiaj tak

Piękne zestawienie W masie jednak siłą i urok.
chelll 09:57, 12 wrz 2015

Żyby mieć ogólne wyobrażenie, zamieszczam projekt rabat, który powstał przy okazji układania kostki brukowej. Rozrysowane, żeby panowie wiedzieli, gdzie kłaść obrzeże. Na zielono pozaznaczałam drzewa, które zastaliśmy i postanowiliśmy zostawić oraz inne strategiczne miejsca, od których zależą nasadzenia.

Na teren wokoł oczka nie patrzymy ( tam rosną róże okrywowe i duże świerki), bo tam rewolucja wiosenna będzie. Jeszcze Was z tym kawałkiem pomęczę

Teraz tylko rondo.

W lewym dolnym rogu był warzywniak. Był, bo wtym roku obsadziłam teren trawami, jeżówkami, jest tam tez baptysja i sadziec... Jaki będzie efekt pokażę za rok.

Teraz szukam kawałaka ziemi na marchewkę i pietruszkę

No i przy placu zabaw kształty są bardziej opływowe. Dzieci mają zdecydowanie więcej miejsca.