Jakie rośliny będą królować? Przede wszystkim hortensje bo to ulubione rośliny siostry, do tego dużo traw, kilka róż, lawenda, werbena, szałwia, jeżówki, lilie przeznaczone raczej do wazonu

kilka różaneczników, trochę bukszpanu i to chyba tyle.
Największy problem mam z rozmieszczeniem i doborem drzew bo tego już tak łatwo nie zmienić.
Niestety ze względu na wąską działkę odpada grab jako żywopłot, cis za drogi, do choiny nie jestem przekonany, więc stanęło na ulubionej polskiej roślinie

tuji Smaragd jak już będzie posadzona i za kilkanaście lat podrośnie będzie cięta w prostą zieloną ścianę.
Drzewa to 3 graby Fastigiata... tego jestem pewien, a poza nim to jeszcze klon Drumondii, dwie wiśnie Umbraculifery i 5 grabów rozpiętych na stelażach kwadratowych i z nimi jest największy problem, ale o tym później
To plan na dwie główne rabaty, oczywiście sugestie mile widziane bo docelowe rośliny najwcześniej wiosną, teraz żywopłoty i drzewa oraz nawadnianie.
Coś tam widać. Oczywiście dojdzie sporo cebulowych w rozplenice i zapewne jakieś dwie grupy bylin pomiędzy roślinami się wkradną. Ta rabata ma słońce przez cały dzień, wiec musi kwitnąć
Druga rabata bardziej stonowana ze szpalerem hortensji trzema grabami i kostkami roślin przed wszystkim, dojdą białe kwiaty na wiosnę i może jakaś szałwia się wkradnie i czosnki.
Na dzisiaj tyle