Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Nety- moje marzenie 16:59, 20 sty 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa

Kurcze, może i ja się skuszę
Ogród Nety- moje marzenie 09:50, 20 sty 2017

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa
Ogród Nety- moje marzenie 22:40, 19 sty 2017

Do góry
Nett napisał(a)

Jolu a jakie delikatne trawy? Zawsze mam z tym problem.

Najdelikatniejsza to stipa Fajne są rozplenice ale one sa różnej wysokości i potrafią rozrastać się ale można je dzielić i po kłopocie Kupiłam w tym roku taka niską i jestem ciekawa czy przezimuje

Specjalistka od traw to Madzenka
Ukojenie 08:43, 19 sty 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Uwielbiam niebieski kolor.
Ciekawa jestem Twoich wysiewów w tym roku. Będzie tak bardzo na bogato jak w roku poprzednim?

a kto nie lubi niebieskiego?

Moje plany wysiewów w tym roku są zdecydowanie skromniejsze - chociaż w zeszłym w ogóle ich nie miałam i wiadomo co wyszło....
Zamierzam wysiać nowe pelargonie (zeszłoroczne jeszcze dychają więc może uda się ich zimowanie w domu), na pewno: petunie/surfinie, lobelia, stipa, kosmos biały pełny - to wiem, że chcę na 100% reszta będzie zależeć od przypadku bo zapas nasionek mam spory

edit: i begonie jeszcze na 100% chcę wysiać - a już zapomniałam
Ogród Mirelli 19:28, 16 sty 2017

Do góry
Angelika śniegu tyle co u Ciebie, a trawy starałam się wiązać na tych samych wysokościach
Zakupy w Jucce zawsze zaliczam do udanych. Tam można majątek zostawić. Byłaś kiedyś w tym centrum?

Beatka tak to wszystko stipa. Mi też się bardzo podoba falująca na wietrze, ale powiązana też fajnie wygląda. Ta, która nie jest związana teraz pod śniegiem leży, a związane stipowe snopki z śniegiem ładnie się prezentują
Ja dzisiaj też miałam radochę ze śniegu - jak dziecko
Dekoracje świąteczne składam na końcu stycznia. Jeszcze cieszymy się choinką

Ania polubiłam wiankowanie. Na wielkanocne jeszcze nie mam pomysłu, ale baza już jest

Iza bałwanek w wersji mini, bo śnieg super puszysty i nie chciał się kleić. Trudno było ulepić nawet tego małego.
Na wianki wielkanocne jeszcze trochę czasu, chociaż w CO już dekoracji jest sporo. Narazie jeszcze muszę dokończyć tzn.przyozdobić wianek zimowy
Ogród Mirelli 16:05, 16 sty 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Nareszcie mamy śnieg

Ale Ci porosły te trawska Wyglądają bajecznie...
Te z przodu to wszystko stipa?
Ja swojej nie powiązałam, bo podobała i się taka falująca i teraz poległa pod śniegiem.

Naprawdę Ci dosypało
Moje dzieci też mają frajdę, choć takich zasp u nas nie ma...
Prawie - jak ogród 15:55, 16 sty 2017

Do góry
U mnie zima na całego

Rzeczona stipa leży pod kołderką...

I to samo miejsce parę dni do tyłu

Prawie - jak ogród 20:26, 14 sty 2017

Do góry
Dziękuję za życzenia i fotorelację
Czyli stipa, która przetrwa nie jest ładna hmmm szkoda
Tak dobrze pamiętasz, że stipę tanio kupuję. Nie chodzi mi jednak o zaoszczędzenie kasy tylko czasu i pracy. Już mi się nie chce ciągle sadzić, sadzić i sadzić.
U mnie, aż tak bardzo mroźno nie było i nie jest, więc liczę, że coś przetrwa
Prawie - jak ogród 19:13, 14 sty 2017

Do góry
Mirelka, dziękuję za życzenia Ja to z reguły ostatnio wszystkim zdrowia życzę - całą resztę da się jakoś ogarnąć... A więc dla Ciebie i Twojej rodzinki zdrówka w tym nowym roku

Co do stipy - jak przeżyje to będzie zielona. Ja zostawiłam 3 doniczki na parapecie i juz widzę, ze padła - takie siano się zrobiło.
Tę, która przezimowała ścinam wiosną krótko.
To fotka z marca:

To była moja pierwsza stipa siana rok wcześniej. Przezimowała w całości i świetnie odbiła. To w ogóle moje początki ogrodowiskowe, więc na rabatkach pustka jeszcze przeraźliwa...

Tak stipa wyglądała w lipcu:

Świetnie odbiła i bardzo szybko zakwitła. Jak patrzę na zdjęciach to widok swietny, ale...tylko przez dość krótki czas.
W sierpniu (gdzieś na początku) przycięłam ją ponownie, bo ciężkie kłosy bardzo się pokładały po deszczach i wyglądało to małociekawie.

Więc jak najbardziej przychylam się do opinii, że najładniejsza stipa jest tegoroczna. Jak pamiętam to masz dostępo do bardzo tanich sadzonek, więc myślę, że i tak warto zaopatrzyć się w nowe egzemplarze. U mnie sadzonek nie ma w sprzedaży, w te które gdzieś wypatrzyłam na targach powalały mnie ceną. Więc znów będę siać

Dodam jeszcze, ze przycięte źdźbła naprawdę szybko odrastają, ale tylko te zielone. Suche zostaną na tej samej wysokości, więc jak przytniesz wysoko, to będzie je widać.

Liczysz, że przezimuje? U mnie było dużo na minusie, czarno to widzę Może u Ciebie temperatura była łaskawsza.
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 15:20, 14 sty 2017

Do góry
To stipa Sylwio, ale nie wiem jaka .Przywieziona z ogrodu Alinki chyba trzy lata temu maleńka sadzonka, a tak pięknie mi się rozrosła.Od czasu do czasu zaglądam Wiosną będę częściej ,mam tyle do zrobienia toi zdjęć przybędzie .
Blaski i cienie nowego życia 14:30, 14 sty 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Ulcia, aleście się załatwili. Mam nadzieję, że szybciutko na nogi staniecie, a na noc zażywaj syrop przeciwkaszlowy, bo faktycznie oka nie zmrużysz. A i pewnie inhalacja by nie zaszkodziła. Zdrówka zatem życzę. Duuużo .

Męczę się już 2 miesiąc, teraz już leżę aż wyzdrowieje. Dlatego szwedam się i planuje wysiewy wiosenne przyjmę nasionka kwiatków fioletowych i niebieskich. Byle nie ulubionych przez slimaki bo u mnie ich plaga.
Dziś obcielam pelargonie.
Liczę w tym roku że mi się wysieje stipa i werbena pat.
Witam, i o radę pytam :-) 10:40, 14 sty 2017

Do góry

Kolejny ogród który mnie zainspirował - to ogród Nawigatorki. Jej lawendowe kulki - boskie. W związku z tym mam plana - o powiecie na takie nasadzenia wzdłuż podjazdu: po lewej stronie podjazdu żwirowy pas a w nim niska czuprynowata trawka - myślałam o seslerii błotnej. Natomiast pod domem (pod oknem kuchennym) pociągnęłabym pas żwirku i w nim lawenda np. hidcote? Po prawej stronie podjazdu planuje 3 brzozy doorenbos a w ich nogach kulki bukszpanów i stipa. Jak coś niezrozumiałe to pytajcie, wyjaśnie
Żywopłotki cisowe. 00:28, 14 sty 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Haniu ja też myślę już o wysiewać.Ty to masz szklarenkę to i dużo możesz roślin wysiać ja mam tylko parapety niestety .PS.gdzie twoja zima nie pokazujesz?

dużo będę siała do gruntu.
Mnożarka ma 60 m kw. inni nazywają 2x3 jako szklarnię
Astry wysieję pierwszy raz to w mnożarce, potem rozpikuję, wydaje mi się że jarmuż, kapusty ozdobne. rącznik, rutewkę. nie wiem nic o burakach liściowych. ale zasieję w torfowe doniczki.

cleome pięknie się rozsiało, to wprost do gruntu próbuję.

Na parapety do domu lobelia, szałwia omączona. stipa, Purple Mayesty, zostało mi troszkę carex bronze z ubiegłego roku. zamówiłam len nowozelandzki to też ciepło musi być.
Cynie szybko kiełkują to nie wiem gdzie, nie chce bawić się w pikówki.

Karpy dalii będę podpędzała pod szkłem.
zastanawiam się nad pomidorami, nie ma komu potem podlewać w mnożarce, może tylko kilka krzaków do gruntu.

Zimy nie pokazuję nie mam kiedy zrobić zdjęć co dzień wyjeżdżam na rh.
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 17:36, 13 sty 2017

Do góry
Nett napisał(a)
Też widziałabym lawendy od tej strony.

Jako taki pierwszy pomysł, do dalszych rozważań:
Obwódka z trzech stron, tych jakby zewnętrznych. Później duża plama lawendy- widac ją będzie ładnie z tarasu i jest w sumie zimozielona, więc coś będzie się działo. Dałabym ją jakby po łuku. W samym rogu jakaś plama czegoś kwitnącego (jeżówki, rudbekie?). Za lawendą duża plama seslerii, z której mogłyby wystawać większe trawy w dwóch miejscach - to takie żółto-zielone. później pas werbeny może? I na końcu ze 3 duże plamy wysokiej rudbeki. Nie wiem co pomiędzy- może też trawy? Jako przedłużenie rabaty pod bud gosp. dałam berberys, bo wiem, ze masz go sporo

Wracam po zimowych przemyśleniach do tej rabaty.Obwódka będzie bukszpanowa a raczej już po części jest.Moje propozycje roślin w grupach sadzone po łuku
I propozycja
berberysy kolumnowe bordowe po 3 szt
kule bukszpanowe po 3 szt różnej wielkości
pomiędzy nimi stipa lub miskant Adagio
odętka lub jeżówki białe
lawenda,szałwia Nemrosa,Caradonna,Purple Rain/jedna z tych odmian/
turzyce Silver Sceptre lub Ice Dance
II propozycja
berberys kolumnowy
perowskia Little Sprint
rozplenice Little Boy
szałwie jak wyżej
lawenda
rozchodniki Purple Emperor,Matrona lub Chocolate..
III propozycja
berberysy
szałwie w kolorze fioletu i bieli
perowskia
Hakone macra Aureola
molinia Caerula
Która z tych propozycji najfajniejsza?może ktoś stworzy z tych roślin inne zestawienie?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:39, 09 sty 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)

Z niskich polecam carex montana, carex Kyoto, evergold, Aurea, morrowi variegata , hakochenloe zielona, limonkowe kwitna bardzo delikatnie, praire fire (wymarza) Duża częśc carexów zimozielonych kiwtnie wiosna i mozesz je przyciąć Potem nie bedzie kwiatow. Z wiekszych traw nie kwitnie stipa, amazon mist (owszem ma kotki ale niewidoczne), kostrzewa Maire'a (ale to wielka trawa i niebieskawa), sesleria heufleriana (kwitnie wiosna rzytwierdizć i nie bedzie kwiatow) no i chyba słynna klosownica. Rozplenice gdy maja sucho moga nie kwitnac . Brązowe kwiaty raczej rzadko sa kiwtnace. Z miskantow morning light

U mnie Morning light zakwitł w tym roku, u sąsiadki kwitł już dwa lata z rzędu. Taki mamy teraz klimat, sorry
Miejski azyl 15:44, 08 sty 2017

Do góry
Za radą jakimi pracami mamy zająć się w styczniu zaczynam planować nasadzenia.
Myśle, że nie dam rady zrobić całego ogrodu za jednym zamachem, więc na początek skupię się na rabacie na która patrzę od stołu jadalnego. Ma wymiary 1.5 m głębokości na 5 m szerokości. Jest pomiędzy ścianą domu a tujami na osi południe północ (mocne słońce latem i wysoka temperatura). Już zaczęłam rozluźnianie ziemi, jakiś metr od brzegu rabaty jest dren odwadniający.

Na razie jest na niej przechowalnia roślin + gratisy jakie otrzymałam ze szkółki w postaci Stipy Pony Tails, która raczej nie ma szans na zimowanie.

Podstawą inspiracją byłby dla mnie efekt trawy Stipa Pony Tails wraz z jeżówkami. Piet Oudolf jest boski choć moj mąż stwierdza że dla niego to chaos i woli styl z topiarami jaki prezentuje p. Danusia.
Z jeżówek podoba mi się Echinacea Moodz Awake. Piękny nasycony róż i purpura. Co do Stipy wolałabym coś wieloletniego o podobnym efekcie. Cały czas szukam rozwiązania ale za słabo znam trawy. Do tego pionowy akcent w postaci miskanta Silberspinne. Obok myślałam by dodać szałwię omszoną Rose Queen.
Na przodzie rabaty myślałam by posadzić karmnik ościsty. W tyle we wrześniu w trójkąt zasadziłam 60 szt irysów (fioletowe profesor Blaauw, Imperator i biały Excelsior).

Więc jak widzicie mam dziury wiosenne w wyglądzie rabaty, bo powinna być całoroczna, a jest letnio-jesienna. Potrzebuje jeszcze sensownego wiosennego wypełniacza.
Dodatkowo zastanawiam się czy dodać jakaś roślinną obwódkę
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:47, 07 sty 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)

Inka oczywiście, ze są, pytanie tylko czy niskie czy wysokie i jaki kolor?

Z niskich polecam carex montana, carex Kyoto, evergold, Aurea, morrowi variegata , hakochenloe zielona, limonkowe kwitna bardzo delikatnie, praire fire (wymarza) Duża częśc carexów zimozielonych kiwtnie wiosna i mozesz je przyciąć Potem nie bedzie kwiatow. Z wiekszych traw nie kwitnie stipa, amazon mist (owszem ma kotki ale niewidoczne), kostrzewa Maire'a (ale to wielka trawa i niebieskawa), sesleria heufleriana (kwitnie wiosna rzytwierdizć i nie bedzie kwiatow) no i chyba słynna klosownica. Rozplenice gdy maja sucho moga nie kwitnac . Brązowe kwiaty raczej rzadko sa kiwtnace. Z miskantow morning light
u mnie z miskantów nie kwitnie Variegatus i Gracilimus
Przerwa na kawę... 21:25, 06 sty 2017

Do góry
Trawy - Marzenka - nie kwitną

buchanani, bronze form
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:52, 06 sty 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
U mnie też zasypało. Na szczęście delikatnie.

Marzenko czy ty masz może u siebie trawy, które nie kwitną? albo jak kwitną to w naszym klimacie rzadko im się to zdaża?

Inka oczywiście, ze są, pytanie tylko czy niskie czy wysokie i jaki kolor?

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 13:44, 05 sty 2017

Do góry
Trawka to stipa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies