Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe szaleństwo ...

Ogrodowe szaleństwo ...

16:31, 27 sty 2017
I ja muszę w tym roku ukorzenić hortensje, mam białe anabelki i limki i vaniliki, szkoda że nie mam różowej anabelki bo zrobiłabym z niej szpaler, muszę kupić choć jedną na sadzonki
Nowalijka 16:54, 27 sty 2017

Jak już rozmawiamy o ukorzenianiu to podpowiedzcie proszę który ukorzeniacz jest lepszy w płynie czy w proszku?
Iwk4 16:58, 27 sty 2017

Ja ukorzeniałam w takim płynie i bez ukorzeniacza. Nie widziałam różnicy.
Iwk4 16:17, 29 sty 2017

Elu, byłam u Asi. Asia ma też działeczkę, na której pracuje z M. Właśnie zrobiła podsumowanie roku. Zobacz:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7040-dzialeczka-asi?page=208
Nowalijka 23:32, 29 sty 2017

Iwonko, śledziłam na bieżąco, nawet zniosłam przerwę na pieczenie ciasta. Wiesz sama, co męska ręka, to męska. Mój mąż nie będzie robił na działce i tyle. Po pierwsze nie lubi tego, po drugie jest po operacji kręgosłupa. Nie mogę go zmuszać. Jest natomiast szansa, że w tym roku pomoże mi syn. Wtedy będzie mi łatwiej.
zoja 10:58, 31 sty 2017

Ela
macham i posyłam -->
zoja 15:22, 31 sty 2017

ufff... nadgoniłam
teraz jestem na bierząco i wiem skąd się u mnie wzięłaś
Dziewczyny fajnie Ci doradzają małymi kroczkami osiągniesz cel

Rośliny z własnych wysiewów cieszą podwójnie
nie wiem po co wypiekałaś ziemię? nie łatwiej kupić taką gotową do wysiewów? jest odkarzona i ma właściwą 'konsystencję'.
Ja siewki podlewam i spryskuję przegotowaną woda - jest miększa i nie robi się osad. W przypadku pojawiania się pleśnią/grzybem - a własciwie profilaktycznie przed nią - opruszam ziemię węglem (tym na biegunkę )
Trzeba pamiętać żeby pojemniki z wysianymi nasionkami (ja używam plastikowych tacek po mięsie, warzywach, deserze - co tam wpadnie) miały dziurki w dnie i stały w podstawce do której leje się wodę. Na sam spód jak mam to sypię warstwę keramzytu żeby drenaż był lepszy.

Przed skiełkowaniem nasion przykrywam folią i wietrzę 1-2 dziennie, po wykiełkowaniu folię się zdejmuje.
Jak bylaś u mnie to widziałaś, że zakupiłam taką szklarenkę regał - jest super i mega ułatwia chodowlę, jeśli masz gdzie cos takiego postawić to szczerze polecam.
zoja 15:33, 31 sty 2017

Nowalijka napisał(a)

Matylda, dziękuję za wizytę. Zapał trochę gaśnie, zrobiłam małą inwentaryzację nasion zebranych lub zakupionych w poprzednim sezonie, głowa mnie rozbolała, tysiąc pytań nasunęło mi się, po co mi ich tyle, czy wykiełkują i gdzie ja je posadzę lub wysieję, przecież nie mam żadnej koncepcji. Nie miała baba problemu kupiła sobie działkę.
oto moje nasiona:
- aksamitki (większe, mniejsze i malutkie - z mojego ogródka)
- cebulki mieczyka zwykłego (z mojego ogródka- wykopałam)
- mieczyki murielae (towar gratisowy)
- nagietek mój
- goździki niższe, wyższe, kropkowane (moje i kupowane)
- groszek, który nie pachnie
- nasturcja - moja
- orlik - mój
- powój od sąsiadki
- hyzop (od sąsiada i kupiony)
- uczep - zebrałam ale nie wiem czy rozmnaża się go przez nasiona
- cynie (mniejsze większe - moje)
- szałwie (2 rodzaje - moje)
- słoneczniki i słoneczniczki (kupione)
- łubin trwały (kupiony)
- dziwaczek kupiony
- rudbekia biała i blada
- ślazówka ogrodowa
- ostróżka niebieska
- liatra biała
- werbena patagońska
- wiesiołek żółty
- kosmos
- żmijowiec biały
- belamkanda (iksja chińska)
- zawilce (w gratisie)
- języczka pomarańczowa
- ostnica mocna
- tytoń ozdobny
- a w lodówce chłodzi się milin, odętka i acena.

Czy coś z tych nasion urośnie, człowiek popatrzy zimową porą na zdjęcia kwiatów w internecie i głupieje. Jeśli macie jakieś negatywne doświadczenia z tymi nasionami - "pochwalcie się".

Oto moje zbiory

z Twojej listy nasion mam doświadczenia z tymi:
- aksamitki - łatwo kiełkują, jak się pospieszysz będą wybujałe więc tego nie rób, ale nadal wysiałabym do pojemniczków i gotowe sadzonki wysadzała na rabaty -uważaj z ilością wysiewów - mi wzeszły w 100% i miałam potem kłopot z pikowaniem i miejscem w efekcie rozdałam 3/4 - warto bo długo kwitną
- gździka brodatego siałam - dwuletni jest, siałabym do gruntu na rozsadnik, warto
- orlik j/w - warto
- powój od razu do gruntu to wdzięczny 'chwast'
- cynie - u mnie grymasiły i pomimo 100% wschodu zdziesiątkowała je pod koniec jakaś zaraza - moje jedno z niewielu niepowodzeń - warto spróbować a kwitną aż do przymrozków

cdn.
zoja 15:41, 31 sty 2017

cd.
- nagietki mnie nie lubią - zaliczam z nimi zawsze niepowodzenie
- słoneczniczki - do rozsadnika bym siała
- rudbekie - siałam cherry brand w maju i zakwitła jesienią - gdybym wysiała wczesniej tak jak dziewczyny na O to cieszyłabym się nią w pełni sezonu - wysiałabym do pojemniczków na parapet
- ostróżki są raczej dwuletnie, na rozsadnik bym dała
- werbena - wrrryy ! nasiona trzymałam w lodówce, gdy po wysiewie nie wschodziła wywaliłam na dwa tygodnie na zimny balkon i po przyniesieniu do domu wzeszła - bardzo himeryczna roślina w tym roku liczę że rozsieje się sama na ogródku, bo nie mam ochoty na powtórkę,
- kosmos - wysiewałam biały pełny w domu i byłam zadowolona, bo zakwitł w miarę wczesnie
- ostnica- jeśli to nasza stipa, to radzę siać do oddzielnych pojemniczków (ja stosuję kubeczki jednorazowe) po kilka nasionek do dołka - unikniesz pikowania , w zeszłym roku wysiewałam w połowie lutego i mi nie zakwitła, ale i tak cieszyła i cieszy
zoja 15:47, 31 sty 2017

na sronie 4 pisałaś, że lubisz babcine ogrody
to podpowiem Ci jeszcze jedną roślinkę do wysiania - żeniszek - ja byłam z niego bardzo zadowolona - zrobiłam nim obwódkę na łukowej (niebieskie kwiatki na zdjęciach)
i floksy jednoroczne też dają efekt