Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Doświadczalnia bylinowo-różana 08:36, 17 kwi 2018

Do góry
Ewuś czy ta szałwia Berggarten fajnie się rozrasta? znalazłam 5 sadzonek i je kupiłam
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:08, 16 kwi 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)

Kulki na razie małe, urosną . Nie wcisnę ich bardzo głęboko, bo wbrew pozorom tam aż tyle miejsca nie ma - z większych roślin będą tuje, derenie, miskanty, hortensje. Z mniejszych właśnie kulki danikowe, szałwia, jakieś trawy, jeżówki, niski rdest. Kulki chcę posadzić odrobinę dalej, nie w formie obwódki jak jest teraz.
Myślę jeszcze nad 2-3 cisami wąskokolumnowymi.

Ale tuje lubią słońce
Derenie i hortensje je zjedzą, efekt będzie krótko, przemysł to jeszcze..
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:42, 16 kwi 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

Jak małe kulki wrzucisz głębiej to zostana zarośnięte i mogą chorować
Chyba ze planujesz tylko niziutkie rosliny

Kulki na razie małe, urosną . Nie wcisnę ich bardzo głęboko, bo wbrew pozorom tam aż tyle miejsca nie ma - z większych roślin będą tuje, derenie, miskanty, hortensje. Z mniejszych właśnie kulki danikowe, szałwia, jakieś trawy, jeżówki, niski rdest. Kulki chcę posadzić odrobinę dalej, nie w formie obwódki jak jest teraz.
Myślę jeszcze nad 2-3 cisami wąskokolumnowymi.
Mirkowy ogród (początki) 23:21, 14 kwi 2018

Do góry
Tulipany w pączkach

Pamiętacie jak w zeszłym roku pisałam że mi po przycięciu szałwia zniknęła.
Pisały ścieków że wiosną napewno odbije. I oto ona

Te sadzonki jutro przesadzać będę.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:23, 13 kwi 2018

Do góry
kasja83 napisał(a)
Hej Reniu...ogród pięknie przygotowany na sezon!!!Martwisz się o swoje ID-ja zasadziłam w zeszłym roku-pięknie wystartowały-a teraz same suche badylki-nie wiem czy coś z nich będzie. Heufleriana mnie też najbardziej podoba się o tej porze. Gdzie mi tam z porządkiem do Twoich czyściutkich rabat

Heufleriana piękna jest a z ID u mnie akurat wszystko ok ... martwiłam się o róże ale niepotrzebnie bo już widać zielone, szałwia też ruszyła, jeżówki żyją, a nawet zawilce jesienne ... cały czas jednak czekam na ML, RB, stipę i oczywiście rozplenice ...
Prośba o pomoc w projektowaniu ogrodu 14:01, 12 kwi 2018

Do góry
renkowa napisał(a)
Makadamia dziękuję, że poprawiłaś wklejenie moich zdjęć.

Ile musiałaby mieć rabata szerokości, żeby coś dosadzić przed tujami(za dużo miejsca nie ma, działka jest wąska). Jakieś propozycję co do roślin, gleba jest gliniasta i z 20 cm nawiezionego ziemi czarnej.
Myślałam o tym, żeby zrobić rabatę z 2 rzędów roślin tuje + np. hortensje, trawy + coś niskiego przed nimi np. szałwia, turzyce, żurawka.

Gardenarium co proponujesz jeszcze na żywopłot, jakie rośliny łatwe do uprawy.
Orzecha trochę mi szkoda, chociaż zdaję sobie sprawę, że zyskałabym sporo miejsca.

Podziękowania należą się Danusi

Z szerokością rabaty to trudno wyrokować tak w ciemno, bez znajomości działki, po jednym zdjęciu. Na hortensje potrzeba minimum 1 metr, na żurawki/turzyce - tak ze 30 cm (na jeden rząd). Czyli 1,2m to absolutne minimum. Biorąc pod uwagę, że tuje wyjaławiają ziemię i sadzenie roślin "na ścisk" jest prostą drogą do kłopotów (a także biorąc pod uwagę, że potrzebne jest dojście do tui, w celu cięcia, czyszczenia z suszu), powiedziałabym, że z 1,5 metra (licząc od tui, a nie od ogrodzenia!)

Jeżeli gleba tylko gliniasta, a nie zbita glina, to bardzo dobra - żyzna i dobrze trzyma wodę. Tylko próchnicy potrzebuje (kompostu i/lub obornika).
Ale żeby jakieś rośliny zaproponować, to trzeba jeszcze wiedzieć, czy to miejsce jest cieniste, czy słoneczne. Tak czy inaczej, hortensje, turzyce (nie wszystkie), żurawki (w zależności od odmiany) to dobry kierunek.
Szałwia - jeśli jest dużo słońca.

Odnośnie orzecha:
Danusia jest profesjonalną projektantką. Ma bardzo wyśrubowane wymagania w stosunku do roślin, bo jak posadzi klientowi jakąś nietrafioną, to potem słyszy pretensje
Ja aż takich wymagań nie mam.
Poza tym - jestem przeciwna pochopnemu wycinaniu starych drzew, jakiekolwiek by one nie były. Jeżeli działka nowa, to zapewne pusta. Taki podrośnięty orzech już daje trochę cienia, trochę klimatu.
No i po trzecie - moja teściowa ma orzecha trochę większego niż Twój, a moja babcia miała cały sad orzechowy. Na tej podstawie stwierdzam stanowczo, że trawa pod orzechem rośnie bez problemu. A rabatki nie musisz tam robić. Rabatkę możesz pociągnąć bliżej ogrodzenia, a orzech niech sobie rośnie w trawniku jako soliter. Wyciąć go zawsze zdążysz
Prośba o pomoc w projektowaniu ogrodu 11:56, 12 kwi 2018

Do góry
Makadamia dziękuję, że poprawiłaś wklejenie moich zdjęć.

Ile musiałaby mieć rabata szerokości, żeby coś dosadzić przed tujami(za dużo miejsca nie ma, działka jest wąska). Jakieś propozycję co do roślin, gleba jest gliniasta i z 20 cm nawiezionego ziemi czarnej.
Myślałam o tym, żeby zrobić rabatę z 2 rzędów roślin tuje + np. hortensje, trawy + coś niskiego przed nimi np. szałwia, turzyce, żurawka.

Gardenarium co proponujesz jeszcze na żywopłot, jakie rośliny łatwe do uprawy.
Orzecha trochę mi szkoda, chociaż zdaję sobie sprawę, że zyskałabym sporo miejsca.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 07:54, 12 kwi 2018

Do góry
Tulipanki cieszą-szkoda, że carexy tak straszą na tej rabacie.

Przegląd życia na wykuszowej.
Czyściec ładnie ruszył
Szałwia też żyjeŚŚ też pięknie ruszają
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:46, 11 kwi 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

U mnie też szałwia w kilku miejscach słabo odbija, albo wcale
Nie wiem co im się stało

Może jeszcze odbije? Pewnie miała za mokro... a może coś ją zjadło???
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:45, 11 kwi 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Myślałam, że zasnęłaś w tej wannie.
Te duże trawy ruszą w maju. Nic im nie jest.
U mnie szałwia w kilku miejscach wyginęła (wygniła). Chyba latem było za dużo wilgoci. Dokupiłam dzisiaj, bo by mi jej brakowało.

Dzięki Haniu, uspokoiłaś mnie choć niektórzy pokazują już kiełkujące miskanty i rozplenice...
Za to dojrzałam młode kiełki w mojej jedynej hakonce

Szałwie u mnie chyba ruszyły wszystkie. Za to zginęła jedna odętka, druga ma się dobrze .
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:41, 11 kwi 2018

Do góry
patrycja napisał(a)
Szałwia i molinia?

Fajnie

Lubię to
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:34, 11 kwi 2018

Do góry
Szałwia i molinia?

Fajnie

Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:52, 11 kwi 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie szałwia w kilku miejscach wyginęła (wygniła). Chyba latem było za dużo wilgoci. Dokupiłam dzisiaj, bo by mi jej brakowało.

U mnie też szałwia w kilku miejscach słabo odbija, albo wcale
Nie wiem co im się stało
Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:46, 11 kwi 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Rozplenice i miskanty kompletnie suche, ciekawe czy żyją.

Jutro kolejny odcinek . Mam nadzieję .

Ogród w remoncie 10:17, 11 kwi 2018

Do góry
Rozplenice,szałwia,hiacynty i korona cesarska

Miłkowo - sezon 2016-2022 06:36, 11 kwi 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
Irenko silaczko
sliczne te cisy kupilas

Iza bardzo dorodne, widzisz, gdybyś była w pobliżu, odsprzedałabym część, jutro koleżanka będzie i część zabierze, bo jednak u siebie nie wcisnę wszystkiego

anabelka Red pączkuje
no i pierwsze kwitnienie moich 3 szt. Leonard Messel
jak urosną, będą górować nad łukami
może kiedyś zakwitnie to razem z montanami- powojnikami

pięknie pachną, jak gwiaździsta
potem montany i inne powojniki i róże, w nogi idzie heliotrop i szałwia

Małymi kroczkami do celu... 10:09, 10 kwi 2018

Do góry
Dzisiaj znów pięknie i słonecznie, oby tylko pogodzie coś się nie odwiedziało powoli wszystko i u mnie rusza..szałwia, kocimietka

Na magnoli też powoli zaczyna się coś dziać, sesleria kwitnie nadal

Ogród i co dalej 15:24, 09 kwi 2018

Do góry
jeszcze raz mam nadzieję że czytelnie ale juz widzę że kiepsko

opiszę po kolei roślinki
trzcinnik krótkowłosy ew. niewyskoki miskat (lepiej trzcinnik)
Molinia Moorhexe + czosnek wysoka odmiana
Sporobulus lub hakanchloa mara
carex montana lub inna kępkowa trawa
Perowska Blue Spire lub przegorzan Ritro
Rozchodnik okazały(odmianowy) lub szałwia okręgowa Purple Rain
Bukszpany lub świerk czarny Nana lub podobny
Tawuła brzozolistna Tor
Graby Fastigata

Wymarzony sielankowy ogród..... 13:19, 09 kwi 2018

Do góry
Zana napisał(a)

Nooo, jestem pod wrażeniem. Tyyyle roboty machnęliście
Jeżówki to już sporo Ci wychodzą, u mnie jeszcze siedzą cichutko w ziemi. Szałwia ledwo, ledwo wychodzi.

Jestem mega zadowolona, że to obrzeże już jest teraz jeszcze zostaje wkopanie obrzeża przy ognisku i na kwaśnej i finisz jeżówki i reszta towarzystwa przy tej pogodzie idzie w tempie, z dnia na dzień coś wychodzi i cieszy buziol
Wymarzony sielankowy ogród..... 13:11, 09 kwi 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Wczoraj padłam, ale trochę pociągliśmy robotę do przodu kostka na obrzeżu położona, chyba wyszła dobrze, tak się nam wydaje

Nooo, jestem pod wrażeniem. Tyyyle roboty machnęliście
Jeżówki to już sporo Ci wychodzą, u mnie jeszcze siedzą cichutko w ziemi. Szałwia ledwo, ledwo wychodzi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies