Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej 00:07, 03 lis 2016

Do góry

cdn
Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej 00:04, 03 lis 2016

Do góry

Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej 00:00, 03 lis 2016

Do góry

niejeden by chciał to koryto - lubimy starocie

Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej 23:57, 02 lis 2016

Do góry

Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej 23:54, 02 lis 2016

Do góry

Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej 23:50, 02 lis 2016

Do góry
ten post dedykuję Ewie Pszczółce

Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej 23:46, 02 lis 2016

Do góry

Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej 23:43, 02 lis 2016

Do góry
Muzeum to jest niezwykłe. Jest to skansen położony w przepięknej spokojnej okolicy i zajmuje prawie 30 ha.
Bardzo pięknie są eksponowane chaty zestawione w zagrody z przełomu XIX i XX w,

Poza chałupami są inne ciekawe budynki takie jak szkoła,remiza, karczma, a przy chałupach są odtwarzone ogródki.

Można się tam naprawdę zrelaksować, zadumać i spędzić sporo czasu z całą rodziną w pięknej scenerii przyrody.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:39, 02 lis 2016

Do góry
Przesyłam tegoroczne molinie, też kiedys od Magnolii dostałam

i jeszcze jedno z ostatniej niedzieli, ale musicie podziwiać i mnie

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:33, 02 lis 2016

Do góry
Trochę nieudolnie, ale może ktoś rozpracuje to lepiej:

Ze ścieżki znika koło, choć wcale nie musi...
Evergoldy poszerzyć rabaty, by wypłynęły, jak Jankosia radzi na drugą stronę.
Linię trawnika wytyczyć, jakby to były 2 nakładające się na siebie koła...
Hortensje - te białe kropki dać wtedy po łuku ...
To czarne - mogłoby być miejscem na ławkę, murek, lub coś nawiązującego do ścianki i to zatopione w kuleczki bukszpanowe (żwirek? ) po obu stronach ścieżki ...
Ścieżka nie powinna oddzielać dwóch rabat, zakątków, tylko jakby przechodzić przez całość. Na ten moment ścieżka dzieli, a nie tworzy całości ...
Chyba świdośliwa mi się zgubiła, ale oczywiście zostaje na miejscu i pozostałe drzewa
Kasztanowiec żółty - Aesculus flava 23:31, 02 lis 2016

Do góry
Niekłopotliwy i ładnie kwitnący, zgodnie z nazwą na żółto, kasztanowiec. Nie będę powielał tu informacji encyklopedycznych. Ponieważ w moim ogrodzie rosną 2 egzemplarze i niejako sąsiadują z kasztanowcami czerwonymi, to porównam je.

Kasztanowiec żółty rośnie u mnie szybciej od czerwonego. Przyrosty roczne mają długość od 20-40cm. Raczej ma mniejsze od czerwonego wymagania glebowe; nie potrzebował sezonu na aklimatyzację w nowym miejscu. Dobrze znosi cięcie (podkrzesywałem dość mocno 1 egzemplarz. Kwiatostany są bardzo ładne choć z daleka na tle jasnej, wiosennej zieleni liści słabo widoczne. Egzemplarz który rośnie w dość mocno zacienionym miejscu o dziwo wykazuje lepszy wzrost, ale prawdopodobnie ma też nieco lepsze podłoże.

tu widać porę kwitnienia - razem z różanecznikami

ten rośnie w miejscu dość mocno zacienionym, choć na tym wiosennym zdjęciu tego nie widać:

jesienią:
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:28, 02 lis 2016

Do góry
Kontynuując moje wspomnienie z różanych dni z Dorotą powoli zbliżamy się do różanego raju Vivy.

Viva radośnie zaprosiła nas i wskazała drogę przez Kolbuszową i Nową Dębę.
I tym samym trochę się przyczyniła do długiej naszej drogi i w efekcie spóźnienia.

Po drodze okazje trzeba łapać.
W Kolbuszowej chciałam zobaczyć ogród który był w Mai, ale pomyliłam ze skansenem i jak przejeżdżałyśmy obok skansenu przystanek był oczywisty.

Będzie to więc klasyczny support przed Vivą.
Muszę chyba założyć wątek dla Kolbuszowje bo nie ma a myślę że warto.

Jutro skończę, znaczy support

Będą kwiatki też.

i płotki

i sielsko

Ogród Nety- moje marzenie 23:18, 02 lis 2016

Do góry
Na tym drugim zdjęciu widać dokładnie to co będzie na wiosnę po ścięciu traw. Ech...
Jeszcze zdjęcie z planowaną pergolą i zarysem rabaty jaka jest w tej chwili.
Od tyłu pergoli planowaliśmy takie lamele jak w żaluzji. Może trzeba takie zrobić częściowo na boku, np do 1/3 ? A może własnie obok pergoli posadzić jakieś drzewo przysłaniające.? Może pnącze? No nie wiem..
Pomiędzy pergolą a skarpą jest w tej chwili około 1,5m.

Aesculus x carnea "Briotti" - kasztanowiec czerwony "Briotti" 23:07, 02 lis 2016

Do góry
Ładna, dość wolno rosnąca krzyżówka. Wymaga żyznych, próchnicznych gleb, ale radzi sobie też w warunkach miejskich. Z mojego doświadczenia wynika, że jest wybitnie światłolubny. Egzemplarze posadzone przed sosnowym laskiem, mimo wystawy południowej, wyraźnie wychylają pędy i cały pokrój w najbardziej nasłonecznioną stronę.

tu egz. na ścianie lasku, po korekcie pokroju i usunięciu sosnowych gałązek na jego "plecach":

Liczę na dużo lepsze fotki i ładniejsze przykłady Waszych kasztanowców

ps. Danusiu, poproszę o korektę tytułu wątku, bo tym razem nazwę łacińską wpisałem niezgodnie z forumową konwencją jako pierwszą. Dziękuję
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:04, 02 lis 2016

Do góry
Dorotę zmógł jakiś wirus i poleguje, dziś mi mówiła, że się nudzi i chętnie zobaczy coś z wypraw.

No to sobie powspominamy razem te czerwcowe dni

U mnie róże kwitły, niestety nie podpisałam sobie i mi się mieszają.

Raczej nie zdobędę się na listę Top. Mam 45 odmian róż z czego połowa to wielkokwiatowe i angielskie.

Wydawało mi się, że nie mam szans na kolejne róże a tu dzięki jesiennym rewolucją znalazło się miejsce na 4 róże .

Nie wiedziałam o tym w czerwcu ale co z tego. Róże to róże nagapić się trzeba.

Do tej pory róże kupowałam sugerując się fotkami, a teraz ważne jest dopasowanie do miejsca, najlepiej żebym widziała w realu i ważny jest pokrój krzaka. Bo kwiaty to wszystkie mi się podobają.

Jeszcze klimat mojego ogrodu tego dnia

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 22:51, 02 lis 2016

Do góry
11.2015

11.2016
Ogródek Iwony II 22:51, 02 lis 2016

Do góry
Berbery admiration - ogniste przyjął barwy.

Powinnam poczekać ze zdjęciem na lepszą pogodę, ale nie wiem, czy taka będzie, a za chwilkę listki opadną ...

Kochani, jesienne przemęczenie sprawia, że już pora spać. Macham więc wszystkim zbiorowo, jutro zajrzę na wasze wątki, jeśli mi się tylko uda
Nawożenie, zasilanie trawnika 22:49, 02 lis 2016

Do góry
Moim zdaniem, zeby cokolwiek doradzic musisz zrobic zdjecie w zblizeniu tzn przynajmniej ok 10 m2 w kilku miejscach bo zdjecie z gory widac tylko plamy a nie strukture ziemi i nie w cieniu.
Druga sprawa teraz moim zdaniem nie ma sensu juz nic robic trzeba przeczemac zime. jezeli chodzi o ko,or jedna polowa inna druga inna to wynik koszenia trawy i inaczej sie kladzie na ziemi po jakims czasie wroci do poziomu, ponizej zdjecia mojego trawnika, koszony traktorem, te cienie to nie wynik slabej, zoltej trawy tylko kierunek koszenia.
Te placki na trawie moga byc tez wynikiem zerowania pedrakow, widze, ze masz jakis las blisko, ale to tylko przypuszczenie trzeba sprawdzic jezeli inne zabiegi nie pomoga.
Musisz jeszcze odpowiedziec kiedy siales trawe, jaki gatunek, jakie jest podloze, czy to ziemia polna bez zadnej podsypki torfem.
moja trawa ma trzy lata i naprawde dbamy o nia wlasciwie to moja maz ja glaszcze, wertykuluje, sieje, opryskuje, kosi nie moge sie wtracac do jego dzialalnosci bo to jego pasja.
Kazdego roku na ok. Marzec/kwiecien kosi a nastepnie wertukuluje. po wertykulacji grabi kilka razy, jak jest jeszcze filc to znowu wertykuluje i grabi.
Potem rozsiewa nawozy, florowit wg wskazowek na worku. druga dawka w czerwcu. koszenie co tydzien na czworke.
W tym roku bylo bardzo sucho wiec kosil co 10 dni aby nie wyschla caly dzien operuje slonce. MAmy automatyczne podlewanie ale mimo wszystko jezeli trawa jest bardzo wystrzyzona to wysycha.
Co moge poradzic - byle do wiosny. Tez mielismy klopoty, na poczatku, ale to juz poza nami. JEszcze tej jesieni kup wapna granulowanego albo sypkiego i rozsiej na trawnik mozesz nawet na snieg, tak nam doradzil stary ogrodnik w zeszlym roku i sa efekty. Wiosna przeprowadz wertykulacje i tez rozsiej wapno i zlej trawnik a nastepnie po tygodniu nawoz florowid. wiosennym musisz siac dwa razy kwiecien i czerwiec.
Mozna tez nawiezc rozlozonym obornikiem tez to robilismy. mozesz nawiezc torfem do siania trawnika. musisz zrobic dosiewki.
Mysmy siali trawe wimbledon, a na drugiej polowie golfowa z dobrej firmy. J
Mlze jutro poszperam i poszuka dokladnie napisze.
Wiec mozliwosci jest duzo. jeszcze jedno nawozy siejemy reka a nie siewnikiem. jak sa plamy to po tygodniu widac i dosiewamy.
Na ponizszych zdjeciach ttawnik ma 3 lata i pow. ok 1000 m2 ale z tylu domu mam ok 2000 m2 wiec jest co robic.
Troche bledow ale mam nadzieje, ze odczytasz i zycze powodzenia.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 22:49, 02 lis 2016

Do góry
Zresztą największe to te...
11.2015

11.2016

11.2015

11.2016
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies