Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój 4 arowy azyl... 20:17, 18 paź 2016

Do góry
Nieobecność prawie dwutygodniowa na działce to bardzo dużo. Jednak poza sporą ilością opadłych liśći, szczególnie z sąsiedzkiego orzecha włoskiego, niewiele się zmieniło. Nawet kolorów trochę zostało, ale w porównaniu z rokiem ubiegłym to tylko namiastka.
Największą radość sprawiło mi wyjątkowo miłe towarzystwo rudzika!

Ten mały ptaszek zachowywał się tak, jakby bawiło go przyglądanie się mojej pracy. A ja cieszyłam się, bo po raz pierwszy widziałam go na swojej działce. Szkoda tylko że wysiadla mi bateria w aparacie i dwa ostatnie zdjęcia zrobiłam komórką.

Nasz przydomowy ogródek 20:16, 18 paź 2016

Do góry
Zbyszku Zbyszku ufff...paczka dotarła
jednym słowem jestem w wielkim szoku
sadzonki bardzo ładne,a te kolory-marzenie
sprzedawca nad wyraz bardzo miła-rzadko się spotyka tak wspaniałych ludzi na allegro
bardzo Ci dziękuję za utwierdzenie mnie w przekonaniu by właśnie od tej Pani kupić
jeden z gratisów
Lawendowy zawrót głowy 20:14, 18 paź 2016

Do góry
Lawendowy zawrót głowy 20:11, 18 paź 2016

Do góry
z soboty mam troche słoneczka "___

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 20:11, 18 paź 2016

Do góry
pazdziernikowa rabata pod potem
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 20:08, 18 paź 2016

Do góry
Ostatni front robót 2016 zamknięty:

Dla porównania:

Taras:

Before:

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:04, 18 paź 2016

Do góry
Jankosia pisała na swoim blogu, że fotografując klony w Rogowie, musiała sobie robić przerwy z uwagi na olbrzymią intensywność przebarwień.Biły po oczach. U siebie mam tak w kilku miejscach

W innych jest trochę subtelniej.

Tu ma być ogród :) 20:03, 18 paź 2016

Do góry
teraz w skali.
głębokość rabaty 205 cm
odległośc umbr od siebie 290 cm
umbry od ogrodzenia 90 cm
róże od ogrodzenia 65 cm
średnica umbr - tu 150 cm
średnica Ml- tu 50 cm
srednica róż - tu 70 cm
buksy - tu 165x60 cm jak Edyta planowała

mnie by jednak kusiło posadzenie w osi drzew bukszpanów a nie przed no i róze...
no i nie wiem czy te bukszpany nie ciut dłuższe. na tyle na ile róza pozwoli.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:03, 18 paź 2016

Do góry
I jeszcze pokażę posadzone dwa tygodnie temu smaragdy. Nie miałam kiedy zdjęć zrobić...dzisiaj przy okazji walki z chwastami zrobiłam małą sesję mojej zielonej ścianie

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:57, 18 paź 2016

Do góry
Ale na górkach już biały puch

Ogród Mirelli 19:57, 18 paź 2016

Do góry
A może coś w ten sposób wymyślić?

MirellaB napisał(a)
Może tak będzie ok

Do dosadzenia
Hortensje Annabell Strong szt.3
Miskanty ML szt.2
Rozplenice Hammeln szt.5

Powtórzone rośliny z sąsiedniej rabaty schodowej to Hortensje Annabell Strong i Rozplenice Hammeln.

cześć ale mnie nie było a tu planowanie fajnie kombinujesz. popieram Iwonę w kwestii zmiany nawierzchni przy rodkach, Bogdzia zawsze zwraca uwage na to aby nic na korzeniach rodkow nie leżało.
widzę że ciągnie Cie do symetrii, mnie też choć wiem że jest passe ale inaczej nie potrafię ;p
jak nie chcesz dokupowac trzeciej Aurea nana to może tak lekko z tyłu dac szpaler 3 hortek a przed nimi pomiedzy te 2 Aurea?
Ogród Małej Mi - sezon 2016 19:54, 18 paź 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Dostałam zakupione piwonie wiosną... karpy przeogromne, zdrowe i wypasione... dobrze, że już nie można kupować bo chyba bym trawnik zaorała .. Teraz mam 2 miejsca na wypasione piwonie.. ... chyba zaoram trawnik.

I jeszcze tak zaadresowana przesyłka

ha ha jak dla mnie bomba
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:51, 18 paź 2016

Do góry
Zakończyłam prace ziemne w tym sezonie. Wczoraj poszerzyłam o pół metra rabatę brzozowo-dereniową. Wsadziłam w uzyskane miejsce 2 barbule poprzetykane rozchodnikami i kocimiętką. Powinny dać sobie radę. Dzisiaj sadziłam bodziszka kantabryjskiego. Ależ mi pachniało. Uporządkowałam rabaty z przekwitłych astrów nowobelgijskich i nowoangielskich.
Ogród wciąż mieni się kolorami. Z okna przez które najczęściej wyglądam mam widok na zakątek z nieformowanymi krzewami: dereniami, trzmieliną, kaliną, bzem , jarzębiną, miłorzębem i brzózkami. To rabata, która ma dwa szczyty urody- wiosną i jesienią.

Jak żółta żarówka świeci miłorząb.Derenie pięknie się prezentują w jesiennej odsłonie.

Krzewuszka variegata ładnie się przebarwia, więc ocalała. (drugie zdjęcie)

Kwiatki wciąż cieszą.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:50, 18 paź 2016

Do góry
Chwilę mnie nie było ale musiałam przwietrzyć głowę A gdzie najlepiej poczuć wiatr we włosach? Oczywiście na szczytach

W dolinach ciepla i kolorowa jesień

Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 19:46, 18 paź 2016

Do góry
ewsyg - dziękuję

jazzy - te kupowałam jako gracki, a dzięki temu, że naprzeciw nich /na innej rabacie/ rosną Silberspinne - podejrzewam, że i te nimi są, bo... wyglądają tak samo.

Porównanie kwiatostanów Gracków (z lewej, są takie bardziej "roztrzepane') i Silberspinne (z prawej):
Bawarka 19:46, 18 paź 2016

Do góry

paki rozy Chopin, jak co roku dostala maczniaka ale obronilysmy sie mlekiem

Kasiu zdradz jak to stosujesz,nie stosowałam tego bo nie było potrzeby
w tym roku i moja złapała mączniaka
pozdrawiam
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 19:46, 18 paź 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Aktualny stan skarpy, wiem, że nie jest to imponujące, ale mam nadzieję, że za rok będzie już jako tako wyglądać

Niestety bajzel jest nadal, ekipa sobie bimba. Co ja zrobię jak mi róże przyjdą? Miałam zamiar wsadzać je już na docelowe miejsce
No a co na tej skarpie jest?

Jeszcze mam parę sztuk czyśćca i miała być Perowskia, jak myślicie dosadzać?
Jest masa gatunków, ale traktuję to jako test. Zobaczymy komu będzie najlepiej. Paskudztwa i to, co nie przetrwa zostanie wyeksmitowane, a te które polubią to stanowisko zostaną dosadzone na dalszej części, jak tylko skarpa już będzie miała docelowy kształt.

Ale skarpisko...to ja ze swoją przy tarasie się chowam
Mój zakątek - początki 19:42, 18 paź 2016

Do góry
Pracowity dzień był, poszerzyłam rabatkę z różami, ale mam uczucie, że nadal za gęsto jest, ale chyba będzie ok, jeszcze muszę wsadzić cebulki z czosnkami główkowymi i posypać korą.

Tam gdzie chce posadzić Nigry też już ziemia zrobiona, jeszcze kancik, wysypie korą i będzie czekało na roślinki.
Mały ogród Kasi 19:37, 18 paź 2016

Do góry
Rozpoczełam sezon krawiecki

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:35, 18 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
W deszczowe dni tes wolę białe hortensje. Jedna wystartowała u mnie później i teraz jest bielutka. Kupowałam jako polar bear, ale nie wiem, czy nią jest.
Ciekawa jestem Toszki hortensji.

Poli, co będziesz robić z beleczek- deseczek?
Pisz mi tu zaraz

Czy wszystkie gracki ci kwitną? Czy tylko te, co do donic dokupiłaś?

Iwonko, ja chyba coraz bardziej skłaniam się do biało-zielonego ogrodu i mimo, że lubię hortensje to jesienny róż mnie denerwuje dlatego cały czas myślę co by tam innego posadzić.

Z desek będzie dach altany Miał być już w tym tygodniu ale przez pogodę panowie dekarze mają opóżnienia i muszę uzbroić się w cierpliwość.

Kwitną mi tylko dwa gracilimusy, które wiosną kupiłam do donic.

Na początku września przesadziłam je do drugiego ogrodu i tam po kilku dniach zakwitły.

Od momentu posadzenia w donice obydwa nie dostawały żadnego nawozu, po pewnym czasie jeden z gracków dostał rdzę. Zaczęłam go podlewać i opryskiwać gnojówką z pokrzywy, rdza zniknęła.

Teraz obydwa zakwitły ale całkiem innym kolorem kwiatostanu.

Na pierwszym zdjęciu można zobaczyć, że ten gracilimus z tyłu, który ma jaśniejsze kwiatostany ma też jaśniejsze żdzbła-to własnie ten co nie dostawał gnojówki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies