Wizja odłożóna w czasie bo leżę w lóżeczku ... ale może uda mi się zrobić aktualny plan tej części ogrodu
Serpentyna jest świetna ale chyba lepiej się sprawdzi większym ogrodzie? To chyba nie dla mnie choć mega mi się podoba
Kasiu W tym to już tylko mogę planować ... bo dzień coraz krótszy i zimno ... a na dodatek mnie rozłożyło ... praca w ogrodzie to wówczas ostatnia rzecz o jakiej się myśli ...
W takich momentach może byc bez ladu i składu chociaż wcale nie zauważyłam żeby tak było Czyli Evergoldy maja się "wylewać" na lewo i prawo (tylko przy hortensjach to jak mają rosnąć?, po całej długości?) ... jeśli chodzi o szerokość rabaty hortkowej to ile min powinna mieć? teraz tam jest 130cm ... I nie wiem dlaczego ogrodowe bo zawsze słyszałam, że bukietówki lepsze? A tu jakie są? https://pl.pinterest.com/pin/353321533250313635/ https://pl.pinterest.com/pin/353321533249344715/ https://pl.pinterest.com/pin/353321533249018659/
A jakie wyższe trawki mogłyby sie wylewać na hortki? Może byc ten miscant, który jest na łuku za kulkami?
Monika
W sumie caly problem tkwi w tej ścieżce, która nigdy mi się nie podobała Jeszcze z tej perspektywy, którą wyżej zacytowałaś ona wygląda nawet nawet ale z tej to już nieciekawie jest
Może nie ma sensu roztrząsać jak ona powstała, czemu taki kształt i w tym miejscu ... było minęło czasu nie cofnę ... nie tylko ja decydowałam ...
Jeśli chodzi o tą ławeczkę to też bardziej pasowała mi ze wzgledu na miejscówkę koło świerka (nie lubię go ... najchętniej przesadziłabym tulipanowca w jego miejsce) ... i fakt myślałam o ławeczce pod domem dobrze, ze odłożyłam to w czasie bo teraz myślę, że ta ławeczka powinna być spójna z tą pod ścianką i ewentualnie przy świerku ... bo chyba jednak faktycznie pod ambrowcem mogłoby być zbyt mało miejsca ... A jeśli chodzi o tą ławeczkę to co ona w trawniku powinna być? czy we żwirku? Jeśli chodzi o te trzy drzewa po łuku to wydaje mi się fajny pomysł tylko takie ukrzyżowane po łuku to bedzie dobrze wyglądało? ja bym tam widziała 3 sztuki jakichś fastigiat ... co myślisz? Robinię sobie odpuszczam I gdyby były te trzy drzewa po łuku to chyba nie potrzbuję już sadzić w hortkach bo powstanie przesłona, bedzie się coś dzialo przed hortensjami ... martwi mnie tylko,że trawnik przed hortkami będzie "przeorany" w sensie straci ten fajny kształt koła widoczny z frontu a nie zmieni się widok na ścieżkę od strony tarasu ... no chyba że dam kulki tuz przed tym kołem/ściezką tak żeby optycznie zakryć to dziwne koło?
Uwielbiam Cię za ten rysunek))))))
O takich płytach myślałam już na etapie zakładanie trawnika ale eM ostudził moje zapędy ... bo on "nie będzie dwa razy robil tego samego" ... jakby to było to samo no i odpuściłam ...
Masz rację teraz już jest duuuużo lepiej niz było jak zaczynałam ... niebo a ziemia właściwie))) ... i faktem jest, że apetyt rośnie w miarę jedzenia ... jak juz udało mi się doprowadzić w miarę do porządku ogród to teraz chciałabym jeszcze aby był z pomysłem, w miarę spójny i by z każdego miejsca fajnie wygladał ... no jestem ambitna to fakt
Może inspiracje, które mam to nie moja półka ale powoli zbliżam się do okreslonego celu. Dojrzałam do tego, że nawierzchnia robi mega robotę w ogrodzie ... oczywiście nie mogę sobie pozwolić na zmianę kostki ale faktem jest, że ta ścieżka mogłaby wiele zmienić znaczy się gdyby zastąpić ją takimi płytami.
Jaki wymiar plyt proponujesz?
Z tego garażu do domu głównie przechodzi eM ... z tarasu do ścianki mamy tylko trawnik w sumie wąski pasek ... ta ścieżka, którą proponujesz z płyt mogłaby prowadzić do tarasu i ścianki bo jednocześnie skróciłaby optycznie trawnik, który jakiś nieproporcjonalnie dlugi się wydaje w tym miejscu:
Jedyne co bym zmieniła w przebiegu tej ścieżki to to żeby zakręcała przed rabatą ze ŚŚ a nie tuż przy domu/obwódce z kostki.