Mój klomb przed domem
08:55, 01 wrz 2011
Bardzo ładnie ta kostka wygląda i trawnik zachwyca

śmietana 18% 1/2litra
mleko 2,3% x2
5 jajek
kostka masła
160g cukru
2x cukier waniliowy
dużżże opakowanie herbatników
2 lub jedna galaretka
mleko gotujemy .... kiedy zaczyna się zagotowywać wlewamy połączone wcześniej składniki :
śmietanę + jajca ...... dodajemy również cukier waniliowy.
Zostawiamy na palniku gazowym na minimum również elektrycznym aż zawartość zacznie się ścinać /ok 20min/ Powstaje serek po odcedzeniu .
herbatniki kruszymy na patelni z niewielką ilością masła ...podgrzewamy aż się zrobią ciepluchne..... Nabierają wówczas fajnego smaczku .... Uwaga nie przypalić !!!!
Wysypujemy na okrągłą foremkę i czekamy aż się wystudzi
Kostkę masła + cukier /używam robota kuchennego/ mieszamy aż składniki się połączą / cukier uprzednio rozpuszczam w niewielkiej ilości ciepłej wody - wówczas w zębach nie strzela/
Dodajemy wystudzony serek - łączymy składniki.
Masę kładziemy na herbatniki /ja do tej masy kupuję mix owocowy z puszki i mieszam z masą/
Na wierzch kładziemy brzoskwinie lub co kto chce i zalewamy galaretką brzoskwiniową lub jak kto woli ....
Smacznego
U nas królują nieśmiertelne drewniane altanki,
Ewcia, ale co ma razić przy tujach? kostka?
Danusiu, a jak ja nie mogę tu dostać odkwaszonej próchnicy to czym mam róże podsypać???
Genia ja marzyłam o nawierzchni z kostki granitowej, ale z uwagi na koszty wybraliśmy taką.
W łezce jest kostka granitowa podwyższona, a na zewnątrz chodnika poniżej kostki brukowej, żeby sie dobrze kosiło
![]()
Zdjęcia zrobie jeszcze
Sebek, ja też pokaże kanciki. Twoje piękne, najładniejsze przy skalniaku
Kreatywna z Ciebie dziewczyna