Przy skalniaku się napracowałem najwięcej, bo były tam robione pierwszy raz.
Jednak lepiej to wygląda jak jest koło kancika ziemia, a nie kostka. Tylko cały czas zastanawiam się nad tym czy robić jakiś odstęp między trawnikiem a kostką - bo tnę tuż przy niej. Jak myślisz?
Danusiu, usłyszeć to od Ciebie to jak czek na milion dziękuję to dzięki Wam w moim ogrodzie drgnęło
Skłaniam się więc ku temu, aby rósł tam jasminowiec aureus... Danusiu, wszystkie rady zanotowane, nad zmianą miskantów pomyslę, bo już jednego wsadziłam w tym tygodniu...tak się prezentuje ta rabata obecnie (nie patrzcie na bałagan proszę )
od frontu - póki co w kole stoi donica z modrzewiem, ktory docelowo powędruje na skarpę japońską. Przed kołem posadziłam już żurawkę Marmelade i 3 turzyce Evergold - generalnie na całej rabacie chcialabym tylko kolor biały i żółto-zielony, dla uspokojenia oczu Danusiu, chyba faktycznie dosadzę jeszcze żurawek ze 2 szt. tworząc trójkąt? i jeszcze 1 turzycę?
A pod trzmieliną dać 3 kule z bukszpanu, czy może spróbowac z tawułą japońską goldmound strzyżoną w kulki?
Dalej jest wolne miejsce - czy jaśminowiec aureus rośnie bardzo wysoki? tam jest okno kuchenne i nie chcę go zasłonić.
Miskant może być jednak ten wyższy - tak patrzę, że "wypada" w przerwie między oknami - jaki polecacie??
Kostka wzdłuż domu będzie przesunięta bliżej domu, to poszerzy rabatę
Pani Danusiu, serdecznie dziękuję.
Zliczam zakupy po poprawkach i jadę kupować, sadzić. A niebawem cieszyć moje oko. Super dziś urodziny mojego męża. Będzie miał prezent! Nasadzenia przed domem!
Jeszcze jedno: czym mogę podsadzić rh zamiast pachysandry? Wolę zeby pod kulami z bukszpanami było zielono, jakbym żwirek sypnęła to za dużo tam szarości by było. Dużo kostki, kamienia juz jest.
Jakiej wielkości powinna być ta kostka pod Wiśnią Umbraculiferą? Widzę te kostki u Pani w realizacjach ale jakiej to szerokości kwadraty?
Jakie są zasady oddzielania kory od żwirku? Jeśli jest ścieżka z nawierzchni typu kostka, rabata ze żwirkiem, obwódka z bukszpanu ew. innych roślin a potem kora. Czy tą krawędź należy oddzielić,żeby się nie mieszało, czy obwódka roślinna pełni tą funkcję? Pewnie gdzieś o tym piszecie, ale nie zauważyłam.
Witam serdecznie. Już popatrzyłam, że działka ma wielki potencjał
Te murki na rabacie nr 4 mogą być, ale koniecznie między płytami powinna być trawa.
Murek powinien dojść jakieś 1,5 m od płotu, a ta rabata powinna mieć kontynuację dalej. Trzeba bedzie wyciąć dalej trawnik i włączyć chyba tamto widoczne drzewo, co teraz rośnie w trawniku.
Bardzo mi się podoba łączona nawierzchnia - te płyty i kostka
Kostka pod parking. Przepraszam za bałagan na zdjęciach ale nie umiem absolutnie skupić się na robieniu
zdjęć jak mam "brudną robotę" (przesiewanie ziemi, wożenie jej taczkami a resztę pewnie znacie).
Mam dzis mega dola ((((( Wczoraj po powrocie z pracy poszlam na obchod po ogrodzie i co zastalam:
1. brazowieje kolejna Aurea Nana (mimo, ze 3x w odstepach 7 i 10 dni pryskana na grzyba (2x czyms Bayera chyba Mildex 711,9 WG i 1x Topsin)
2. cos sie dzieje z modrzewiem. W poniedzialek bylo wszystko ok. Zrobilam oprysk wszystkich roslin Topsinem (0,1%). Czy to mu moglo zaszkodzic?
2. Nornica przekopala mi cala frontowa rabate. Korytarze przy kazdej roslinie. Przy jednym Szmaragdzie mega dziura. Myslalam, ze sie poplacze jak to zobaczylam
3. Nadal zolkna liscie Hortensji bukietowej Unique (opryskalam ja w poniedzialek Confidorem, podlewalam tez 2x woda z siarczanem amonu, zeby zakwasic podloze. Nie wiem co jeszcze robic
4. Cos sie dzieje z jednym Berberysem Antropurpurea Nana. Liscie na dole sa jakby uschniete, a z tych uschnietych galazek wyrastaja nowe czerwone przyrosty.
Normalnie nie moge juz spac przez te rosliny. Poczytalam watek o nornicach i postanowilam rano wepchnac do tej nory kolo Szmaragda troche swoich wlosow, a wracajac z pracy wykupie wszystkie pulapki i trutki. Wychodze rano z domu trzymajac w garsci klebek wlosow i co widze ...
waski pasek pomiedzy domem, a kostka brukowa wysypany bialym zwirkiem, na ktorym rosna kulki Danicy calutki zryty. Zwirek zmieszany z haldami czarnej ziemi Z wrazenia sciskane w garsci wlosy mi wypadly i wiatr je porwal...
Tak Sebku, ten przyrząd właściwie dobrze spełnia zadanie przy przycinaniu "włosów" w trawniku na łączeniu z kostką. Równo tnie jak kostka jest betonowa. Przy granitowej, która z natury nie jest równa - szarpie. Wolę nóż do kantów.
Haniu - no hałda to już nawet za duża - teraz sypiemy tam tylko ziemię a darń ukladamy na naszej drodze przed domem, bo na asfalt to poczekamy jeszcze parę lat
Na ostatnich zdjęciach jest piaszczysty chodniczek -to wejście,nie mamy kostki chodnikowej -jest naturalnie,tak mi pasuje do otoczenia.Zaraz powklejam buki -są obok.
Kostka jest różnej wielkości -kupiliśmy ją ok 30 lat temu -część jest murowana -te wysokie murki maja ok 1,20 m.
Zawsze mi się podobały takie alejki między zielonym gąszczem.
A trawnik w miejscu na ostatnich fotkach nie chce rosnąć czy nie dosiałaś, bo łyso mi tam trochę
A ta kostka na obrzeżach jest zwyczajnej wielkości czy większa - bo jakaś inna mi się wydaje
O, Syla, fajny pomysł z tym strumyczkiem Musiałabym tylko lekko spłycić to wcięcie między skarpą a rabatą, da się zrobić
Krawężnik tak czy siak zniknie, bo mąż uklada nowe, te po 5 latach są na słowo honoru, wystarczy ruszyć i kostka sama wychodzi
Michael - dzięki Sama robiłam wcięcia - się nie ma w talii to przynajmniej się ma na ogrodzie
Za placem zabaw drugi rząd to już sąsiada tujki, trochę żałujemy, że razem zrobiliśmy takie żywopłoty, fajni ludzie, nie trzeba się aż tak grodzić Generalnie wszystkich sasiadow mam super
Moim skromnym zdaniem , kostka nikomu nie przeszkadza i wcale nie musi znikać.
Zastanawiam się nad pociągnięciem takiego strumyka z białych kamyczków ze skalniaczka w dół w połączeniu z rabatką gdzie będzie finał żwirkowy.