Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:15, 12 mar 2018

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Danuś wianek utkałam ...już sąsiadka zauważyła i przyszła pochwalić
Czytam, o oborniku i śmieję się jak nie wiem
...ja sezon zaczęłam już w tygodniu, rabaty uporządkowałam, przycięłam trawy, uschnięte byliny. Dzisiaj cięłam tuje i hortensje.... jak fajnie!!!!!!!

....chociaż wyczytałam w prognozie, że tylko tydzień będzie na plusie a potem znowu przymrozek do -8

Ja się przymierzam też, ale na razie klops. Pokaż zdjęcie koniecznie.

Ja z porządkami czekam, bo nie chcę dwa razy robić. Przewiozłam już kordyliny i tęgosze do namiotu, gunnera (puszcza liście) i szałwia ananasowa jeszcze w garażu.

Mirkowy ogród (początki) 19:46, 11 mar 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Mircia widzę, że wysiewy dzisiaj robiłaś ja dzisiaj też siałam, teraz zobaczę co wyjdzie pozdrawiam

Monia to obie czekamy. Ja w większości trawy siałam,werbenę, jeżówki i szałwia.
Pomidorki w następnym tygodniu wysieję.
Ogrodowe szaleństwo ... 16:43, 11 mar 2018

Do góry
podpowiedzcie proszę, co mi wykiełkowało. W tym miejscu tok temu rosło wiele roslin: bidensy, ostróżki jednoroczne, szałwia....
może ktoś z Was rozpoznaje tą siewkę?

Wymienie 11:37, 10 mar 2018

Do góry
Chętnie wymienię patyki do ukorzeniania z następujących roślin:
Szałwia Night Field
Lawenda
Tamaryszek
Pęcherznice Red baron, Diabolo,Lutes
Tawuła Goldflame,Van Houtte

Na patyczki z Hortensji.

Szybko ukorzeniające się roślinki, wklejam zdjęcia jak wyglądały latem sadzonki robione wiosną.

Mój ogród - trudne początki - Paula 09:45, 10 mar 2018

Do góry
Witam w ten słoneczny poranek
jak tam u Was widać wiosnę na horyzoncie?
U mnie niewiele ale coś tam zaczyna dawać znaki życia
Rozchodniki, wiciokrzewy,szałwia.
Ogród z widokiem na jezioro 22:50, 09 mar 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Super babka - i ja się pod tym podpisuję Oczywiście ogród i jezioro też super - moje gratulacje
Zamiast kwiatka zostawiam wiadomość, chyba będzie wschodzić szałwia z części nasion od Ciebie zostawionych na zaś

A to nowina z szałwią, to i u mnie powinna wzejść w gruncie , nie ścinałam wszystkiego, tyko poczekać muszę
Ogrodowe szaleństwo ... 22:04, 09 mar 2018

Do góry
No to kolejne wysiewy poczynione. Właśnie wysialam:
Werbena patagonska - kolejny pojemnik
Groszek pachnący
Firletka
Ostróżka jednoroczna
Wilec
Maczek kalifornijski
Chabry
Szałwia kolorowa
Trawa pampasowa
Bazylia po raz drugi, tamta po polowaniu zmarniała
Zobaczymy co wykielkuje.
Ogród z widokiem na jezioro 19:35, 09 mar 2018

Do góry
Super babka - i ja się pod tym podpisuję Oczywiście ogród i jezioro też super - moje gratulacje
Zamiast kwiatka zostawiam wiadomość, chyba będzie wschodzić szałwia z części nasion od Ciebie zostawionych na zaś
Zielona przestrzeń 14:16, 09 mar 2018

Do góry
Expresowe nasionka
U mnie tak szybko szałwia wzeszla. Siałam 5 marca
Słoneczny Ogród 13:31, 09 mar 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Tez tak 60 cm

Ok, dziękuję Ci bardzo.
To jedno mam z głowy

Gdybyś jeszcze chciała mi doradzic odnośnie roślin i odległości na rabacie, która dopiero powstanie przy południowej ścianie domu.
Długość ok 10m.
Dosyć wąską rabatę tam planuję do 1,5 metra.

Jest tam teraz na gładko nic nie rośnie, sam trawnik.

Ja sobie tak wymyśliłam miskanty ML, pomiędzy nimi mikołajek, a na dole może szałwia.
Ale później pomyślałam, że ML jest dość jasny i lepiej wygląda na ciemnym tle, a tu lepiej by się sprawdził Gracillimus i rozplenica, tak naprzemiennie. Mogło to być o tyle ciekawie, że tamto miejsce jest widoczne najczęściej z boku a nie na wprost. Na wprost się nie przebywa i mam takie stare zdjęcie.
Co o tym myślisz?
Pszczelarnia 17:29, 07 mar 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
Ewo, plan na obsadzenie uli bardzo dobry.
Jedynie mam watpliwość przy wylotkach- czy taki kontrast łąki z płaskimi bardzo plamami będzie dobry,czy nie rażący. Dlatego podoba mi się głowienka, bo kwitnąca ma wzniesiony pokrój, choć nadal niski, i do tego jak gdzieś w nią sypnie się szałwia czy carex, to będzie grało i da radę rosnąć w niej i optycznie taki element będzie ładnie łączył płaską powierzchnię przy wylotkach z otoczeniem.
Niska ładna szałwia to odmiana Sensation Deep Blue czasm pod nazwą Compact Sensation Deep blueP , choć wiem tez że są inne ładne maluchy podobne. Tę miewa Finka

Jak nie głowienka to bukwica będzie dobra - gatunek?
A to mam tę szałwię - wyciągnę ją z ogrodowych zakamarków.

Blaski i cienie nowego życia 11:32, 06 mar 2018

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Trochę tych nasion nazbierałaś, z pozostałych, o których pisze Mira:
jarzmianka, nie wiem
drżączka, coś chyba ok. 7dni
dziewanna, sprawdziłam, kupne nasiona kiełkowały po czterech dniach
bodziszek i szałwia, podobnie
werbena, po siedmiu

Plany się wyklarowały. Więc w tym tyg wysiewam cleome, drżączkę, maki i do przechowywania na zewnątrz jeżówkę, arcydzięgiel, jarzmiankę i werbenę.

A takie mam widoki na rabatę na której w kwietniu pojawią się szafirki.

Jeszcze zaskoczyła mnie sesseleria bo jest zielona. A ja ją trzymam związaną

Blaski i cienie nowego życia 10:30, 06 mar 2018

Do góry
Trochę tych nasion nazbierałaś, z pozostałych, o których pisze Mira:
jarzmianka, nie wiem
drżączka, coś chyba ok. 7dni
dziewanna, sprawdziłam, kupne nasiona kiełkowały po czterech dniach
bodziszek i szałwia, podobnie
werbena, po siedmiu

Pszczelarnia 09:55, 06 mar 2018

Do góry
Ewo, plan na obsadzenie uli bardzo dobry.
Jedynie mam watpliwość przy wylotkach- czy taki kontrast łąki z płaskimi bardzo plamami będzie dobry,czy nie rażący. Dlatego podoba mi się głowienka, bo kwitnąca ma wzniesiony pokrój, choć nadal niski, i do tego jak gdzieś w nią sypnie się szałwia czy carex, to będzie grało i da radę rosnąć w niej i optycznie taki element będzie ładnie łączył płaską powierzchnię przy wylotkach z otoczeniem.
Niska ładna szałwia to odmiana Sensation Deep Blue czasm pod nazwą Compact Sensation Deep blueP , choć wiem tez że są inne ładne maluchy podobne. Tę miewa Finka
Pszczelarnia 21:09, 05 mar 2018

Do góry
Zebrałam propozycje do obsadzenia uli przedstawione przez Was, po myślniku moje przemyślenia.
1. Dywan z koniczyny, mikrokoniczyny - ekspansywna, wszędzie jej jest pod dostatkiem.

2. Trzmielina Minimus - do sadu za drobna i nietematyczna.

3. Baza trawiasta, łubiny punktowo, czarnuszka, maki, bodziszki, szałwia rumianek, carex montana, briza media, sporobolus - na pewno czarnuszka delikatnie rozrzucona, kilka łubinów, szałwia (jakaś niska musi być), turzyca górska bliżej cienia

4. Wrzoścce, macierzanki, tymianek, pszczelnik, nasturcje, rumian rzymski - rumian fajny tak między ulami, tymianki i macierzanki też bezpośrednio pod wylotką, nasturcja lubi wodę, więc odpada, pszczelnik mam gdzie indziej i się go uczę, wrzoścce nietematyczne do sadu.

5. Floksy szydlaste, żagwiny - floksy zarosną trawą (wsiewa się w nie zawsze), żagwin troszkę za siwy ale do rozważenia jako kwitnący bardzo wcześnie.

6. Żarnowiec - janowiec, o którym pisze Roma to jest rozchodnik (świętojański) ostry - fajny, zapomniałam o nim, że jest super pod wylotki.

7. Krwawniki, szałwia tricolor, macierzanka, rdesty niskie, czyścce, bergenia, niskie przetaczniki - rdesty nietematyczne do sadu, przetaczniki niskie - nie mogę się do nich przekonać, bergeni wszędzie jest już dużo ale z boczku mi pasuje bardzo, czyścce - jakoś mam problem z szarym kolorem w ogrodzie. Szałwia trójkolorowa podmarza.

8. Gundermann - bluszczyk kurdybanek (glechoma hederacea) - bardzo ekspansywny, walczę z nim troszkę na rabatach i w sadzie też już a prunella vulgaris - chodzi o głowienkę, odkryłam, że mam i faktycznie można ją użyć

9. Bubikopf - soleirolia rozesłana - muszę doczytać, bo wskazuje mi roślinę pokojową.

10. Koniczyna ozdobna i niskie trawy - tylko ona kwitnie bardzo krótko i szybko traci na urodzie (mam na rabatach).

I tak

klarują mi się następujące układy: w ocienieniu pod śliwą ciemierniki, carex montana, zawilce leśne, miodunki. Następnie krwawniki, czarnuszki z lekka tu i tam, łubin z boku, rumianek i szałwia (najlepsza niska jak się nazywa?), macierzanka albo rozchodnik ostry przed wylotkami (bardzo miododajne), ew. głowienka(sprawdzić miododajność).

Tak to mniej więcej byłoby. Dziękuję.

Blaski i cienie nowego życia 18:27, 05 mar 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Z własnego zbioru nasion:

Gailardia oświata
Jeżówka " tradycyjna różowa "
Cynie
Kosmosu
Łubin ciemno bordowy
Cleome białe
Kosmos czekoladowy
Pomidorki
Aksamitny
Maki bordowe

Od dziewczyn:

Maki wschodnie
ostróżka jednoroczna
pustynnik
Galtonia
Arcydzięgiel
Jarzmianka
Drżączka
dziewanna
bodziszek
Werbena hastata
Szałwia łąkowa

Gailardia oświata - nie wiem
Jeżówka " tradycyjna różowa " - trzeba przemrozić i można siać to Ci zakwitnie jeszcze w tym roku a jak nie to można w maju na rozsadnik i wyprodukujesz sadzonki i zakwitną w latach kolejnych
Cynie - jeszcze nie, cynie najlepiej do gruntu jak jest ciepło po 15 maja - możesz też wysiać w kwietniu i wysadzić na rabaty - to kwiaty ciepła
Kosmosu - nie wprost do gruntu
Łubin ciemno bordowy - do gruntu na rozsadnik
Cleome białe - siej już to właśnie te nasiona które wymagają sporego czasu i uwielbiają pikowanie nawet kilka razy /zawsze nisko/ - namocz może na noc nasiona i rano siej
Kosmos czekoladowy - nie wiem ale na pewno lubi ciepło - pewnie za wcześnie
Pomidorki - to zależy gdzie będziesz uprawiać w gruncie czy w szklarni - jest taka zasada - nie za wcześnie lepiej później
Aksamitny - bardzo szybko wschodzą - można w domu ale kwiecień
Maki bordowe - do gruntu teraz trzeba ciepnąć

Maki wschodnie - jak wyżej
ostróżka jednoroczna - nie wiem
pustynnik - nie wiem
Galtonia - ? miałam w ub roku ale cebule - nie wiem poczytaj może nasiona mają krótki czas żywotnosci
Arcydzięgiel - przemrozić - już siać wystawić na zewnątrz - jak się pojawią trzea sie zająć
pozostałę nie wiem
Jarzmianka
Drżączka
dziewanna
bodziszek
Werbena hastata
Szałwia łąkowa

wszystkie te co są bylinami sieje się późno w maju na rozsadnik i się pielęgnuje cały sezon, siewki pikuje i na jesień masz sadzonki które trzeba wysadzić
własne byliny to super sprawa

pozdrawiam

Blaski i cienie nowego życia 07:12, 05 mar 2018

Do góry
mira napisał(a)
Ula co tam wysiewasz. Najwcześniej wysiewa się to co długo wschodzi. Jak coś pisze żeby siać w marcu to chodzi o termin połowy marca. No i tym razem trzeba myśleć żeby pikowanie nie wypadło tuż przed świętami - łatwo nie jest .

pozdrawiam

Gailardia oścista
Jeżówka " tradycyjna różowa "
Cynie
Kosmosu
Łubin ciemno bordowy
Cleome białe
Kosmos czekoladowy
Pomidorki
Aksamitny
Maki bordowe

Od dziewczyn:

Maki wschodnie
ostróżka jednoroczna
pustynnik
Galtonia
Arcydzięgiel
Jarzmianka
Drżączka
dziewanna
bodziszek
Werbena hastata
Szałwia łąkowa
Księżycowy... 16:48, 03 mar 2018

Do góry
16 luty - papryka słodka mix i półostra Rokita,
24 luty- lewkonia, szałwia błyszcząca, kalarepa biała
3 marzec - żeleźniak, wsadzone do doniczek karpy dwóch nowych piwonii
Z ogródka na wsi 08:46, 01 mar 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Radziu drogi, szałwia powabna to roślina jednoroczna, szybko rosnąca, po coś Ty ją już w lutym wysiewał. Czy dobrze doczytałam, że rolety spuszczasz na oknie? To siewki nie dostają światła słonecznego? Ja im zawsze dostarczam jak najwięcej światła, nigdy mi żadnych listków nie przypaliło (w lecie nie takie słońce mają).
Zwróć uwagę na to, że położone szałwie mają dłuższe łodyżki od tych niepołożonych. Szukają światła, wyciągnęły się. Czy za mokro miały, to nie wiem, to trzeba paluszkiem dotknąć, sprawdzić.
Gdyby to była zgorzel, łodyżka byłaby brązowa i jakby zasychająca w miejscu styku z ziemią, wyciągnij jedną siewkę i sprawdź, chociaż bez wyciągania też by to było widać, tuż nad powierzchnią ziemi.
Jeśli to wykluczysz, to mnie się wydaje, że to za mało światła, może chłód od okna. To roślinka ciepła i słońca.

Gosiu, w sensie takie rolety wewnętrzne...może na to się żaluzje mówi...nie wiem...
A wysiałem bo jakoś wydawało mi się że długo ona wschodzi...ech teraz zły jest na siebie Czyli co, po prostu wysiać ją jeszcze raz za jakiś czas?
Fakt były wyciągnięte, bo na początku nie było niczego co mogłoby odbijać światło z drugiej strony...teraz wszystko rośnie równo...czyli to od tego mogą się pokładać...(ufff trochę ulga, że nic nie zaatakowało)
Zgorzel to nie jest (siewka już została wczoraj wyciągnięta i dokładnie obejrzana).
Uspokoiłaś mnie
Dziękuję
Z ogródka na wsi 08:34, 01 mar 2018

Do góry
Radziu drogi, szałwia powabna to roślina jednoroczna, szybko rosnąca, po coś Ty ją już w lutym wysiewał. Czy dobrze doczytałam, że rolety spuszczasz na oknie? To siewki nie dostają światła słonecznego? Ja im zawsze dostarczam jak najwięcej światła, nigdy mi żadnych listków nie przypaliło (w lecie nie takie słońce mają).
Zwróć uwagę na to, że położone szałwie mają dłuższe łodyżki od tych niepołożonych. Szukają światła, wyciągnęły się. Czy za mokro miały, to nie wiem, to trzeba paluszkiem dotknąć, sprawdzić.
Gdyby to była zgorzel, łodyżka byłaby brązowa i jakby zasychająca w miejscu styku z ziemią, wyciągnij jedną siewkę i sprawdź, chociaż bez wyciągania też by to było widać, tuż nad powierzchnią ziemi.
Jeśli to wykluczysz, to mnie się wydaje, że to za mało światła, może chłód od okna. To roślinka ciepła i słońca.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies