Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

frezja 11:00, 28 kwi 2018

sandras09 napisał(a)

W takim układzie zrobiłabym coś bliżej schodów...zabrać trawnika.
as1112 18:17, 28 kwi 2018

Mam pytanie trochę poza tematem ale nurtuje mnie jak szybko buki startują po zimie? Mam jednego buka kolumnowego sadzonego w zeszłym roku i na tę chwilę wygląda jakby miał jakieś pąki ale one są ciemne i nic się z nimi nie dzieje? Co mam z nim robić? Czy młode rośliny wolniej startują? Podobnie mam z magnolią i wisterią
sylwik69 09:00, 29 kwi 2018

as1112 napisał(a)
Mam pytanie trochę poza tematem ale nurtuje mnie jak szybko buki startują po zimie? Mam jednego buka kolumnowego sadzonego w zeszłym roku i na tę chwilę wygląda jakby miał jakieś pąki ale one są ciemne i nic się z nimi nie dzieje? Co mam z nim robić? Czy młode rośliny wolniej startują? Podobnie mam z magnolią i wisterią

Moje buki kolumnowe wyglądają podobnie póżno startują.. natomiast pospolite które otrzymałam na żywopłot już mają zielone listki
as1112 16:32, 29 kwi 2018

sylwik69 napisał(a)

Moje buki kolumnowe wyglądają podobnie póżno startują.. natomiast pospolite które otrzymałam na żywopłot już mają zielone listki

Dzięki martwiłam się, ze już po nim.
Drzewka mam wszystkie młode i widzę, ze pomimo pięknej wiosny nie śpieszy się im za bardzo ze startem. Kolejny przykład klony Globosum - cały czas mają liście koloru brązowego a gdzie się nie obejrzę już piękne, soczyście zielone.
madeczkam 07:23, 30 kwi 2018

Witajcie prosze o podpowiedż jakie pnacze będzie odpowiednie na stary betonowy płot cos co dość szybko sie rozrasta a drugie pytanie to jak gesto posadzić takie pnącze? pozdrawiam serdecznie
deenbee 12:10, 30 kwi 2018

Fama napisał(a)
po murze nie ekspansywnie pnąć mogłaby się żółta trzmielina np emerald gold, a z murku zwieszać by się mogła tojeść rozesłana

Dziękuję za radę, już posadzone.
deenbee 15:44, 01 maj 2018

Wracam z jeszcze jednym pytaniem. Usunęliśmy dzisiaj fragment kostki brukowej obok wejścia do domu. Proszę o poradę co można posadzić, żeby ładnie wyglądało przez większość roku. Czy zrobić kontynuację tego co obok tzn. dosadzić berberysy, śliwę wiśniową i trawnik (obawiam się, że przy tej opcji będzie zbyt ciemno)? Czy raczej coś bardziej ozdobnego przy schodach? Stanowisko jest słoneczne.

W trójkącie obok są posadzone miskanty ML, 2 hortensje Little Lime, szałwia i berberysy (dopiero co posadzone, stąd trudno sobie zwizualizować )
nataliasz 16:52, 01 maj 2018

Zabrałam się za projektowanie takiej łezki. Po jednej stronie rośnie już lawenda, róże wielkokwiatowe i czosnki główkowate. Z tyłu zawciąg posadzony z braku innego pomysłu ale kwitnie jak szalony.

Po drugiej stronie taki plan:

Lawenda przy chodniku, duża kulka i dwie małe bukszpanu. Dwie białe liatry i dwie turzyce (brązowe - nie wiem jaki to dokładnie gatunek). W jednym kącie żurawka georgia peach, dalej obwódka z kostrzewy sinej i dalej zawciąg. Jeszcze na pniu trzmielina.

Staram się gospodarować na razie roślinami, które sama rozmnażam albo same się rozmnażają. Te które jeszcze rosną w gruncie zaznaczyłam odwróconymi doniczkami. Mam na zapleczu jeszcze różę Ingrid, ciemne żurawki, dużo kostrzewy, tawułę golden princess, miniaturowe iglaki i Red Barona. Może użyć czegoś innego? Martwię się, że lawenda w pewnym momencie zasłoni całą resztę. Boję się też, że wszystkiego jest za dużo i będzie ciasno. Pomożecie?
mmeg 14:14, 02 maj 2018

Dzień dobry! Czy ktoś mi podpowie jakie drzewo można posadzić ok 1 m przy ścianie domu? Chciałabym ,żeby było to coś wysokości 5-7 m, coś szczupłego w pokroju, co by się ładnie prezentowało na tle kremowej elewacji... Czy w ogole jakies drzewo można posadzić tak blisko domu? Z góry dziękuję za podpowiedzi...
mmeg 14:27, 02 maj 2018

Dodaję zdjęcie poglądowe... Chcę wsadzić coś w miejsce tej paskudy - karagany... Cos wyższego, co zrownoważy bryłę domu...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies