Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Kasia_CS 11:54, 29 kwi 2018

jolanka napisał(a)
A jak dzielicie jarzmianka? Tak normalnie ciach nożem?

Mnie się podoba rutewka, fioletowa

Rutewka cudowna, też mi przez myśl przeszła jak o fioletach myślałam, tylko ona raczej mało smukła rośnie, a chyba coś w ten deseń Kasia chce?
mrokasia 13:02, 29 kwi 2018

Taaak, chcę tam coś smukłego, dość wysokiego puścić takim lekkim wężykiem po środku. Chyba spróbuję z tą moją Caradonną. Z tych 5 sadzonek spokojnie zrobię 10 mniejszych. I tak miałam się jej pozbywać z dotychczasowego miejsca. Dostanie drugą szansę. Jak się okaże niewypałem to w orzyszłym roku wymienię na liatrę .
Terminem kwitnienia powinna się ta Caradonna wymienić z rosnącą na rabacie obok lawendą. Spróbuję .
I w takim układzie chyba zamówię z A. białe jeżówki i może trochę seslerii jesiennej.
mrokasia 13:05, 29 kwi 2018

Jarzmianek i rutewek nie mam jeszcze. Czytałam że rutewka to wilgoć lubi. U mnie z tym słabo.
inka74 14:29, 29 kwi 2018

Rutewka jest na lekko zacienione miejsca. Na patelni nie da rady. Ale fajna jest. Warto ją mieć. Mam białą

Kasia zerknij na pintereście na zestawienia z jeżówką. Zobaczysz co z nią razem w jednym czasie kwitnie i co ci się podoba. Ona głównie w naturalistycznych układach jest lub romantycznych. Jak ci się liatra podoba to kup i posadź tak może bardziej na środku rabaty i otocz jeżówkami. Znalazłam 2 zdjęcia z litrą kwitnącą u mnie. Potem usunę. Tu za litrą widać jeżówki ale niskie odmianowe.

Tu jest z bliska. Czosnki główkowate w tym samym czasie kwitły. I tu na liatrze leży szałwia Plumosa.
mrokasia 14:43, 29 kwi 2018

Iwonka, zdecydowałam się już na tę moją Caradonnę. Będzie eksperyment .
mrokasia 14:46, 29 kwi 2018

O raju, ale dziś gorąco!!!
Nic nie robię na razie na rabatach bo tam wszędzie słońce wali.
Ale za to umyliśmy karcherem taras i wycięłam kilka gałęzi z karagany.
A w trakcie robienia obiadu umyłam lodówkę .
Czekam z robotą w ogrodzie aż się trochę ochłodzi.
mrokasia 17:11, 29 kwi 2018

Iwonka, pokaż tę białą rutewkę.

Pokaźna ta Twoja liatra . Zdjęcia zostaw, ładne są . Ta Twoja liatra to taka bardziej fioletowa czy bardziej różowa jest???

Z tą moją frontową to myślę sobie, że właśnie zależy mi, by rośliny nie kwitły razem tylko po sobie. Niech ona się zmienia .
Wsadzę tę Caradonnę. Ma tą przewagę, że kwitnie dłużej i więcej niż raz .
mrokasia 17:15, 29 kwi 2018

Po gorącym i słonecznym dniu przyszła burza. Ale na razie bardziej grzmi niż pada. Zdążyliśmy dosadzić 2 tuje na pojałowcową - od strony kojca dla psa. Miały tam być derenie ale zanim urosną po cięciu było pusto i wkurzało mnie to. Derenie będą przed tujami . Sadziliśmy już w pierwszych kroplach deszczu.
Magleska 20:35, 29 kwi 2018

ja dziś odpoczywałam ....ale i tak było za gorąco na działanie jakieś ....
a Ty przynajmniej pożyteczne porządki masz za sobą ....

dom będę ogarniać ,jak deszcz będzie padał

tujami zasłaniasz pieskowi widok ,czy sobie widok na kojec ?
Zana 21:01, 29 kwi 2018

A ja tam lubię liatry. Strzeliste i smukłe są trytomy, ale mogą być problemowe zimą. No i kolorystyka chyba by Ci nie odpowidadała: pomarańczowy, żółty, limonkowy. Przetacznikowce chyba za wysokie na tę rabatę.