Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:21, 17 paź 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
Taki dzisiejszy kurczak

Witam Aniu...rany jak dawno u ciebie nie byłam !!!! U mnie miłorząb też żółciutki, tylko, że mój jeszcze w kompletnym listeczkowym garniturku.
Twój ogród jak zwykle zachwyca, uwielbiam go o każdej porze roku!!!
Cieplutkie buziaki przesyłam.

Ogród Pieta Oudolfa w Hummelo 22:20, 17 paź 2016

Do góry

Ogród Pieta Oudolfa w Hummelo 22:18, 17 paź 2016

Do góry

Ogród Pieta Oudolfa w Hummelo 22:15, 17 paź 2016

Do góry

Ogród Pieta Oudolfa w Hummelo 22:11, 17 paź 2016

Do góry

to teraz ciut szczegółów

Ogród Pieta Oudolfa w Hummelo 22:04, 17 paź 2016

Do góry
Miałam wielką przyjemność pobyć w ogrodzie słynnego Pieta, zachwycić się i zadumać no i na koniec zobaczyć mistrza przy pracy.

Ogród zobaczyliśmy 25.06 tego roku przy pogodzie mocno pochmurnej i siąpiącym deszczu.
Ogród jest czynny tylko w soboty i ku mojemu zdziwieniu nie było tłumów może kilka małych grupek. Bilety sprzedaje Anija żona Pieta, jest cały czas obecna w ogrodzie i towarzyszyła niektórym grupkom oglądających.

Ogród opisała Danusia w 2010 r. - zanim zaczniecie oglądać moje fotki proszę zajrzyjcie do tego art.- ogród się zmienia i warto to dostrzec.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/110-ogrody-holenderskie-ogrod-pieta-oudolfa-w-hummelo

Ogród prywatny Pieta Oudolfa składa się jakby z dwóch części -
ogród przy starym domu niby "formalny" ale to w kontekście do łąki i rabat bylinowych/trawiastych przy nowym domu.

Pokażę najpierw ogród który pewnie powstał jako pierwszy czyli ten przy starym domu.
Ogród ten ma spory spadek w kierunku drogi.
Dom jest cudownie zatopiony w zieleni z łanami bodziszków

W części najwyższej jest ciekawy okrąg w którym dominują trawy - pomyślałam - flagowy produkt Pieta

idąc od okręgu na wprost rozciąga się widok na część ogrodu położoną najniżej

Mój ogród pod górkę... 21:57, 17 paź 2016

Do góry
Dla zainteresowanych - ja pączuś jestem między dwoma Ciachami
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:45, 17 paź 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Też mam takie marzenie co do soboty

Oby ta sobota była tak owocna jak poprzednia
Zaległe foty

A te puste prostokąty czekają na Ice Dance od Joli naszej kochanej)))))
Jak feniks z popiołów 21:43, 17 paź 2016

Do góry
Jesień przeszła po ogrodzie z pędzlem. Pobawiła się kolorami na rabatach:

A poza tym:
2 kg cebul tulipanów wsadzonych, kolejne czekają w kolejce;
obornik króliczy przekopany;
kompost przerzucony.

A w planach:
koszenie trawnika,
sadzenie pozostałych cebul,
grabienie liści,
jeszcze raz grabienie liści,
i jak znam życie to jeszcze raz, i jeszcze raz, i jeszcze raz - grabienie liści,
a na końcu zabezpieczenie niektórych nasadzeń przed mrozem,
i dumanie: z czym ruszyć na hasło pierwszych podmuchów wiosny?
Hirutkowy raj:)) 21:41, 17 paź 2016

Do góry
Krys napisał(a)

Ja cccie, Krysiu, ale kawał roboty szarpnęłaś, chyba się na kawkę do ciebie wproszę, żeby oglądnąć wszystko w realu. Rewelacyjnie to wszystko wygląda !!!! Ogromne zmiany, wielki szacun. Brawo ty!!!
Ogródek frontowy 21:36, 17 paź 2016

Do góry
Gwizdek w całej jesiennej okazałości

Limonkowo uwielbiam

Ogródek frontowy 21:34, 17 paź 2016

Do góry
Ja mam tylko jedną odmianę 'Deep blue' jest cudowna dziś przy sadzeniu widziałam że się bardzo rozsiała ciekawe czy wiosną będą siewki? Bardzo by się przydały bo mam plan posadzić na skalniakach a tam duże sadzonki będzie ciężko posadzić

Lawenda 3 letnia

Lawenda tegoroczna

Tulipany iryski siedzą w ziemi grzecznie i mam tylko nadzieję że zrobią wiosną prawdziwy spektakl Zaznaczyłam sobie przed zasypaniem korą gdzie jutro mam dosadzić brakujące co by czegoś przypadkiem nie wykopać Wymieszałam w runiance białe, jasno różowe, ciemno różowe, różowo zielone i biało zielone ciekawa jestem co z tego wyjdzie Iryski za to sadziłam rozsiewając
Odciski mi się od sadzarki zrobiły na dłoniach ale bez niej nie wiem czy by mnie nie trafiło
Zostało mi trochę różnych cebul niestety wymieszanych i nie wiem co jest co( nawet nie wiem co powinnam rozpoznać) bo to cebule, które znaleźliśmy przy przekopywaniu frontowego. Jednego czego pewna jestem to są czerwone i żółte. Dziś je oglądałam i mimo że w chłodzie są zaczęły kiełkować jak. Doszłam do wniosku że jak się ociepli to też na skalniaki wsadzę bo tam żółto wiosną
U Matki... 21:28, 17 paź 2016

Do góry

a najbardziej zachwycają mnie werbeny!!!!!!!!!!!

U Matki... 21:24, 17 paź 2016

Do góry
U Matki... 21:13, 17 paź 2016

Do góry
Zaraz zima

Zabiegana i zarobiona jestem

Malkulu

Hortensjada 21:08, 17 paź 2016

Do góry
Tak intensywnie jest przebarwiona Vanilka, i nie jest to zależne od podłoża, w szpalerze rośnie w ziemi glinistej bez dodatku torfu ( ale góra jest przykryta korą i szyszkami), w pozostałej części ogrodu różnie ale ziemia na pewno bardziej kwaśna z uwagi na notoryczne przesadzanie i grzebanie w "nogach" hortensji więc siłą rzeczy kora dostaje się głębiej.
Jest to typowe zabarwienie Vanilki jeśli dane jest jej w "zdrowiu" dotrwać do jesieni . Sąsiedztwo mniej przebarwionych odmian intensyfikuje doznania wizualne
( fotka auto, 100% oddaje barwę rzeczywistą)
Tak wygląda w dni pochmurne ( w słońcu oczywiście niewiele odbiega od tej na dolnej fotce ale ostatnie dni nie dały nawet promyka, żeby pstryknąć))

Co do tych białych na fotce to są to mega opóźnione w kwitnieniu młode Phantomy i na to wygląda że nie zdążą się przebarwić do pierwszych przymrozków.
U Matki... 21:06, 17 paź 2016

Do góry
A nic ciekawego u Matki

Obuwik pospolity / Cypripedium calceolus 21:00, 17 paź 2016

Do góry
Obuwik królewski

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies