Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W kamiennym kręgu od początku 19:24, 07 lis 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Obejrzałam Wizytówkę Twojego ogrodu.
Ujął mnie harmonią i spokojem.
Pozdrawiam

Muszelko dziękuję za miłe słowa
Muszę się zmobilizować i uaktualnić wizytówkę
To może teraz dla przypomnienia
Wiosna 2023

Ogród Muszelki 19:11, 07 lis 2023

Do góry
'Philovita'

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:02, 07 lis 2023

Do góry
Alija napisał(a)
Sylwia, mam też komarzycę plektrantus lavender, może taką właśnie masz? Bo Nico ma malutkie, niezbyt atrakcyjne kwiaty.
Na zdjęciu jest lavender.

Inne liście ma ta moja...
Ogród Muszelki 19:01, 07 lis 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)
Muszelko, ile miałaś posadzonych krzaków tych pomidorków Philovita ? bo nasiona są dość drogie, zastanawiam się czy jedna paczka nasion wystarczy..

Mirko, kupiłam 1. op. 'Philovita F1'. Masz rację, są drogie - płaciłam 29 zł. W środku było 6 nasionek. Wszystkie wykiełkowały. 3 sadzonki wydałam, a 3 posadziłam w swoim ogrodzie. Wyrosły z nich krzaki potwory Nic z nimi nie robiłam, tzn. nie wycinałam wilków. Bardzo wysoko i szeroko się rozrosły. Chyba na pocz. sierpnia pochyliły się w stronę sąsiada (rosły przy jego 200 cm płocie). Sądzę, że spokojnie dorastają do wys. 250-300 cm. W ten sposób sąsiedzi też mieli pomidorki
Są baaaaardzo smaczne, słodkie, plenne. I zdrowo rosną.

Likwidowaliśmy zdrowe krzaki z kwiatkami. W listopadzie!

W przyszłym sezonie także je posadzę. Pan Muszelek zrobił długą i wyższą skrzynię. Krzaki cherry będą opierać się o pergole o szer. 400 cm. We wrześniu wszystko pod tę odmianę przygotowaliśmy. Skrzynia i pergole pomalowane. Czekają na maj '2024
Działka prawie w Borach Tucholskich 18:46, 07 lis 2023

Do góry
Gdy po latach miałem szansę wrócić na górskie szlaki to młodzieńcze Sudety były tak samo odległe jak Tatry więc wybór był prosty. 40+ i pierwsze wejście na Rysy i tak już poleciało ,
Teraz Wysokie Tatry są coraz wyższe więc Sudety i Bieszczady stały się realną alternatywą ale Tatry zwłaszcza słowackie wciąż kuszą, może już nie wielka pętla przez Czerwoną Ławkę czy Rohacze ale pomarzyć każdy może
Nasza Orla Perć wciąż w zasięgu ale chyba już nie w jednym przelocie, no może z noclegiem w Murowańcu ale zgrać nocleg i pogodę to jak w totolotku i żeby jeszcze być w formie niekoniecznie 100% z tamtego czasu
zejście do Zbójnickiej Chaty z Czerwonej Ławki a wcześniej oczywiście była długa droga z Hrebienioka do Terinki

były wspomnienia i marzenia a tu szara rzeczywistość - idzie zima - to na te następne
Wzgórze chaosu 18:16, 07 lis 2023

Do góry
DariaB napisał(a)
Niesamowity ten klon, jakby żywcem wyjęty z japońskiego ogrodu. A buczek jak długo u Ciebie rośnie już? Cudny masz ten ogród, prawdziwie magiczny i zaczarowany, chętnie bym przysiadła na Twoich ławeczkach i podziwiała Twe dzieło
Daria mam zdjęcia buka z 2010 roku, był wtedy patyczkiem (ledwo widoczny po prawej stronie fotki).
Czyli 13 lat i mamy kilkumetrowego giganta
A rabata zmieniła oblicze, zniknęły berberysy i iglaste.

Moja ostoja 17:41, 07 lis 2023

Do góry
Mireczko- dla Ciebie info o ogrodówkach.
Przekażę Ci swoja wiedzę na ich temat, ale ja dopiero zaczynam przygodę z nimi.
Mam takie:
Wszystkie hortensje, ktore mam, kwitną na pędach ubiegłorocznych u nowych.

1. Hortensja w kolorze czerwonym (malinowym).
Sadzonkę pobrałam z krzewu sąsiada NN. Posadziłam w ziemi niezakwaszonej, raczej obojętnej. Taki kolor utrzymuje się cały czas.

2. Hortensja niebieska. Bardzo stara odmiana NN. Sadzonkę pobrałam z krzewu w ogrodzie koleżanki. Podlewałam nawozem dla hortensji niebieskiej. Koleżanka nie zakwaszała i ma różową.

3. Hortensja Diva Fiore - kupiona w kolorze różowym. Za radą producenta podlewam siarczanem glinu, bo chcę uzyskać kolor fioletowy.

Od niego też wiem, że kolor tej odmiany hortensji zależy od ph gleby (pewnie wszystkich, oprócz białej)
Ph 5 kolor niebieski
Ph 6 kolor różowy
Ph pośrednie kolor fioletowy

4. Mam też Endles Summer, która może mieć róże kolory na krzewie, podlewając krzew z każdej strony innym nawozem.
Ogrod nad bajorkiem 17:28, 07 lis 2023

Do góry
TAR napisał(a)

Piękna jesień u Ciebie, tyle kolorów, kształtów, malutkie, drobne listeczki i duże liście (czy to judaszek?).
Jeszcze ambrowce i klony przepiękne, ogromna różnorodność.
Ogród z koniczynką 17:18, 07 lis 2023

Do góry
Rumianka napisał(a)
No i najpiękniejszy spektakl - klony October Glory...

Jest co podziwiać, klony płoną po prostu, cudności.
Za drzwiami do ogrodu... 17:10, 07 lis 2023

Do góry
anpi napisał(a)
Uwielbiam te wachlarze Molinii... Transparent,Fontane, Haidedebraut i innych

Aniu, piękna jesień w Twoim ogrodzie. Molinie rzeczywiście wyglądają, jak wielkie wachlarze albo fontanny, cudne.
Biały zakątek zacytowany przez Eliskę uroczy.
Zielony Chram 16:33, 07 lis 2023

Do góry
LIDKA napisał(a)
Masz piękny ogród. Jak jest duży?

Dziękuję Lidko

Działka w całości liczy sobie 4ha, położona jest dość specyficznie, bo po 2 przeciwległych stronach drogi. W części "zachodniej" znajduje się staw o wymiarach ok 25x25m, na razie jest dość zaniedbany, może kiedyś uda na się go zreanimować (na poniższej fotce jest zaznaczony niebieskim prostokątem). W części "wschodniej" jest nasz dom, wielofunkcyjna stodoła ( służy min. jako warsztat, domek ogrodniczki, siłownia i kącik perkusyjny) i pozostałe elementy krajobrazu. Kolor różowy to przedogródek, czerwony to moja główna strefa ogrodniczych poczynań, zielonym natomiast zaznaczyłam sad i warzywnik. Fioletowy sześcian to altana, a żółte kółko to plac wyłożony łupkiem, na którym kiedyś stanie moja wymarzona huśtawka

Zieleń, drewno i antracyt 15:55, 07 lis 2023

Do góry
Do dzieła Dziewczyny - wiankowe kombinacje przyjemnie odprężają

Ja w ramach relaksu wykorzystałam "okienko" w pracy na relaks kancikowy. Niestety nie zdążyłam ogarnąć całej rabaty i teraz będzie mnie drażnić ten niedokończony wygryzek... byle jutro deszczu nie było
Ewa, a jak Twoje kanciki?

Ptasi gaj 15:52, 07 lis 2023

Do góry

W tym fragmencie Twojego ogrodu jestem szczególnie zakochana...Cudnie...
Za drzwiami do ogrodu... 15:48, 07 lis 2023

Do góry
Ale rewolucja prac warzywnikowych...zrobiło się jakby luksusowo...Brawo dla Was, a taki wspólny wysiłek mniej boli...Wianki baaardzo piękne...
a ten widoczek cudo...
Ogrodowe wariacje 14:57, 07 lis 2023

Do góry
Super ten klon w donicy! Mój z Biedry z zeszłego roku też daje radę i zimował na zewnątrz. Teraz mam drugiego do siostry do reanimacji, pewnie jak przeżyje to go weźmie do siebie. Czytam o rozkminkach drzewnych i sama nie wiem czy coś radzić bo każdy ma inny gust i inaczej sobie wyobraża swój ogród. Skoro kochasz klony i nie masz ich dość to może klon cynamonowy? Miałabyś dwa w jednym i klona i ozdobną korę Jak byłam na wiosnę Kew Gardens to rósł tam taki potężny okaz, był imponujący.

Listopadowy ogród nadal zachwyca!
Ps. napisz to usunę fotki
Ogrodowe wariacje 14:50, 07 lis 2023

Do góry

Koniec
Ogrodowe wariacje 14:45, 07 lis 2023

Do góry
CD
Ogrodowe wariacje 14:44, 07 lis 2023

Do góry
Kwiaty też są

Ogrodowe wariacje 14:42, 07 lis 2023

Do góry
Liściasty

Ogrodowe wariacje 14:40, 07 lis 2023

Do góry
Listopad trawiasty

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies