w hostach weekendowo było tak ( etap wschodzącego owsa)
na dziś jest tak
już widać co rośnie, suma sumarum wschodów 100 % nie ma bo są ziemiórki ale i tak warto
Piękny. Ja dostałam jako niespodziankę od Muszelki dzwonek dalmatyński i dopiero dowiedziałam się o istnieniu takiej roślinki. Podobno długo kwitnie latem
Przepiękny ogród, taki nietuzinkowy. Przeczytałam cały wątek, aż jestem ciekawa jak będzie prezentował się w tym sezonie . Gdy już byłam blisko posadzenia cisów wzdłuż płotu na przeciw tarasu (odmiany oczywiście bez owoców z uwagi na psa)to autorka wykopała cisy i zasadziła laurowiśnie tym samym sprawiła, że nadal jestem w kropce którą roślinkę posadzić jako tło. Cisy myślę, że stworzą węższą rabatę. Działka Kasi, jednak jest dużo większa niż moja więc w moim przypadku tak nie poszaleję. Wiadomo też fundusze robią swoje więc tak spektakularnego efektu w tak krótkim czasie nie osiągnę. Natomiast dało mi do myślenia jak poprowadzić ścieżkę i rabatę z boku domu gdzie jest tylko 3m szerokości do ogrodzenia z lewej strony. Ja w odróżnieniu od Kasi mam akurat tutaj okno, więc muszę mieć coś tam nie wysokiego co nie zasłania widoku- strona wschodnia. Chociaż widok mam na wprost na okno sąsiada:/. Dziwnie to wygląda, bo wzajemnie sobie zaglądamy do okien:/.
W wolnej chwili narysuje układ ścieżek i rabat
Na jaką szerokość rosną cisy prowadzone na żywopłot?
Jak już powstanie nowy wątek o wysiewach zimowych to koniecznie dodaj tam ten patent. Ja się zniechęciłam na te wysiewy właśnie z tego powodu, że nie miałam pojemników/butelek np. po wodzie 5 litrowej czy mięsie/pieczarkach. A skrzynki i folie miałam Teraz już chyba za późno na jakiś siew czy coś jeszcze do wyboru zostało?
Dziś była kolejna próba działan w ogródku porządki domowe zrobione ,dziecko ululane, mama przyprowadzona aby popilnowac wnusia , ja się ubieram szykuje a tu bach deszcz ... Chlip chlip jedyne co to zrobiłam Szczepki dzwonka z ogrodu bo chce go rozłożyć pięknie kwitnie prawie cały sezon
Ale mega pomysł z tymi skrzynkami pod folią. Nie trzeba bawić się pojedynczo z doniczkami, patyczkami do szaszłyków podtrzymujących torebki, jak do tej pory robiłam.
Zapisuję sobie na zaś
Zimą szczeniak uszkodził mi gałązkę klonu palmowego, ale widzę że przeżył zimowanie (i pies i klon ), są maleńkie pączki, to co widać z góry się po prostu dało wykruszyć. Teraż pytanie, czy nie powinnam przyciąć tej gałązki poniżej uszkodzenia?
Zanim odpowiem na Wasze wpisy na spokojnie to muszę się pochwalić co dziś kupiłam. Dwie spore donice na taras. Sami zobaczcie jak duże.
Mam na nie taki pomysł jak na tym filmiku - trzmielina oskrzydlona Compactus podsadzona krokusami. Chyba, że lepiej je podsadzić czymś innym??? https://www.instagram.com/reel/CySiRaWosAz/?igsh=MzRlODBiNWFlZA==