Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podmiejski ogródek 13:39, 10 paź 2016

Do góry
No to może skany z książki trochę mnie wytłumaczą

To jest przykład zaprojektowania jednej działki - pierwszych zdjęć, z mierzenia, robienia planu, skali nie skanowałam

widać trzy kolejne wersje koncepcji

wybrana koncepcja przełożona na dokładny projekt

nasadzenia - uwaga, to nie są kolejne wersje nasadzeń - to są kolejne rodzaje nasadzeń: szkielet, akcenty, ozdoby, wypełnienie

na ostatnim rzucie widać, ile roślin zmieściło się na rabatach:

i zdjęcie efektu końcowego

nieodmiennie zachwyca mnie połączenie różnych faktur na przodzie (i żwir)

Czy teraz rozumiecie, skąd się wziął taki bałagan na mojej rabacie?
Nie twierdzę, że umiem to zrobić, ale jestem przekonana, że da się zaprojektować rabatę, z dużą ilością gatunków, która będzie wyglądała harmonijnie i naturalnie.
Od nowa ... na przekór wszystkim 13:35, 10 paź 2016

Do góry
iwka napisał(a)
zrobiłam kilka jesiennych zdjęć ale nie mam czasu teraz wstawić, jadę do teściowej na obiad

zostawiam tylko trzy kolory

te żółte berberysy są śliczne
to Maria?

nawiązując do rabaty przy świerkach:
mam raptem 1 świerka, ale grunt pod nim szybko wysycha.
moje obserwacje są takie:
1. źle zniosły towarzystwo świerka (podlewam), czyli podeschły: turzyca elata aurea, turzyca Gold Fountain, tawułka Arendsa, hosty, paprocie i tawuła wczesna też
2. nadzwyczaj dobrze zniosły towarzystwo świerka (brak jakiegokolwiek wysuszenia) - brunnera, runianka, turzyca bronzita, bukszpan

Mam tam tyle gatunków, bo to czasowo jest mój rozsadnik.
Trochę nowocześnie, trochę użytkowo - ogród do przeróbki 13:27, 10 paź 2016

Do góry
iwka napisał(a)
mystic van eijk w rzeczywistości takie różowiutkie nie są ale mi się ich kolor podoba

Hellou
ja właśnie nabyłam mystic van eijk, bo nic innego ciekawego nie było
wyglądają na dosyć różowe, raczej bardziej niż salmon van eijk
w każdym razie liczę na ich kolor

hindsight, też mam 3 paczuszki mystic van eijk
Ogród w mieście-ogrodzie 13:18, 10 paź 2016

Do góry
Pazdzierzowy napisał(a)
Bardzo lubię takie ogrody!
Będę obserwować
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 13:15, 10 paź 2016

Do góry
Witajcie! Mam do zagospodarowania kawałek ogrodu od strony południowo-zachodniej. Miejsce tuż za tarasem, z malutkim warzywniakiem w formie skrzyni. W przyszłym sezonie będą w niej jedynie zioła - tymianek, szczypiorek, pietruszka.

Zaplanowałam obsadzenie tego fragmentu w następujący sposób:
1- obwódka z bukszpanu z żółtymi przyrostami
2- żywotnik zachodni szmaragd
3- lawenda lub szałwia albo kocimiętka - co najlepiej?
4- jakieś srebne trawy - może miskant morning light?
5- róża o różowych pełnych kwiatkach np.
6- grusza wierzbolistna utrzymana w formie takiej prawie kolumny - czy da się ją tak utrzymać?
7- powojnik o różowych kwiatach

Co o tym myślicie?

Podmiejski ogródek 13:12, 10 paź 2016

Do góry
Anie, które na jednej rabacie znoszą nie więcej niż 4 gatunki, uprasza się o odwrócenie wzorku

1 - kalina
2 - stożek buksowy
3 - kulka buksowa
4 - rozchodnik
5 - berberys bagatelle
6 - miskant ML
7 - piwonie
8 - przetacznik alba
9 - żurawki purple palace (to te krzyżyki)
10 - zawilce wiosenne
11 - hortensja dębolistna
12 - mahonie
13 -bez black tower
14 - jaśminowiec

pionowe kreski to stipa z szałwią a
poziome kreski to turzyca ID lub hosty

I tak: kępa miskanta wydaje mi się za duża, chyba lepiej byłoby zrobić ze dwie mniejsze, ale jeszcze nie wymyśliłam jak. Ewentualnie - powtórzyć w innym miejscu.
BRAKUJE mi (czujecie dowcip?tu jeszcze:
- drugiej kulki buksowej (przydałaby się pod piwoniami)
- drugiej kępy rozchodnika
- ze dwóch rozplenic (może zamiast kilku żurawek)
- kwiatów, które będą kwitły razem z piwoniami (kosaćce dałyby ładny, pionowy akcent - może wepchnąć je w miskanty a po kwitnieniu ściąć?)

Taaak, myślę że możemy oficjalnie to potwierdzić - jestem kokoszką.
A wręcz powiedziałabym - kokochą pełną gębą.

Będziecie mnie leczyć czy weźmiecie z dobrodziejstwem inwentarza?
W Gąszczu u Tess 13:10, 10 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Cudnie limonkowy kolor - takie są w cieniu.

Piękne są
Pszczelarnia 13:10, 10 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

słodkości
ależ się naoglądałam pięknych zdjęć malowniczego ogrodu
to jednak dobry pomysł by wpuścić czasem fotografa "z zewnątrz"
ale że się jarząba wymienia na jarzęba to bym nie wymyśliła
Ogród do odnowy 13:06, 10 paź 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Na 2 nogach biega ?
To miejsce trzeba kochać 12:57, 10 paź 2016

Do góry
kasia_c napisał(a)

Zapomniałem: ten murek jest prześwietny, fajnie nawiązuje kolorem do elewacji. Z czego jest wykonany?
To miejsce trzeba kochać 12:36, 10 paź 2016

Do góry
kasia_c napisał(a)
Teraz poproszę o radę, bo to miejsce w moim ogrodzie najbardziej mnie denerwuje i jest największym dylematem.

Chodzi o rabatę z sosnami naprzeciwko tarasu.
Te sosny posadził mój mąż kilka lat temu. Są jak widać dość wysokie, ale nikt o nie nie dbał. Teoretycznie przed sosnami miały być posadzone miskanty, śliwa dziecięca, lilak palibin, ale to całe zestawienie mi jakoś nie pasuje. Z jednej strony wysokie miskanty tuż przy kostce zrobiły by taki korytarz roślin, z drugiej strony te sosny będę się pewnie ogałacać od dołu i raczej z biegem czasu będą wyglądać gorzej niż lepiej.
Koncepcji jest kilka:
1. posadzić miskanty i coś jeszcze przed sosnami
2. uciąć sosnom dolne gałęzie (skoro i tak mają się ogołocić), z tyłu pod sosnami dokończyć drewniane ogrodzenie, żeby nie mieć widoku z tarasu na siatkę i chwastowisko za płotem. Pod sosnami posadzić miskanty i z przodu coś jeszcze, ale nie wiem co bo lilak palibin i śliwa dziecięca mnie nie przekonują do końca. Może rh?
3. pozbyć się całkiem sosen i zastąpić np świekami serbskimi, ale ta koncepcja trochę nas przeraża (usuwanie korzeni, znowu małe rośliny i czekanie aż się zagęści itd)

Proszę poradźcie.

Z decyzją o wycince sosenek nie spieszyłbym się
Dolne gałęzie nie muszą się ogołocić, pod warunkiem że będą miały słońce, ale oczywiście taka sosna będzie zabierała dużo miejsca. Sosna która rośnie przy moim tarasie ma ok 6-7 m wysokości i pewnie tyle samo średnicy u dołu. W każdym razie dolne gałęzie układają się na ziemi:

Sosny można też podkrzesać od dołu i podsadzić np. cisami i nie ma obawy o widok za płotem. Korzeni sosny też nie trzeba się obawiać, bo są dość słabo rozwinięte. W każdym razie podsadzam mój lasek cisami, wrzosowatymi i innym cienioznośnymi roślinami z dobrym skutkiem.
Pozdrawiam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:28, 10 paź 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
Tu cos mam z lipca potem opisze co tam jest

To północna wystawa?

Sliczny ogród widziałam
Księżycowy... 12:16, 10 paź 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Lubię tak wyjść sobie, deszcz kropi, a ja zbieram sobie zielone na zupę... Czuję wtedy taką lekkość... Ja i mój ogród.

I ja się lekko poczułam przy tym zdjęciu i myśli o takiej zupie.
Ogród z lustrem 12:11, 10 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pięknie))))))
Ogród Nety- moje marzenie 11:51, 10 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Drzewa trzeba odsunąć od tui, tuje wyrównać w poziomie, aby robiły ładny, zwarty ekran, nie taki pofalowany.

Nie tyle gatunek jest tu ważny, co pokrój i oczywiście kolor liści. Gdyby to były grujeczniki na wysokich pniach, pewnie 3 sztuki potrzeba, ale mają za rzadkie korony, chyba nie zasłonią.

Gdyby to były buki, to też co najmniej 3 szt. Kolumnowe, bordowe.
Nasadzenia między drzewami a tujami trzeba przesunąć na front rabaty.

Gdyby to były platany 'Alphens Globe' trzeba je kontrolować i trzymac w ryzach, dobrze znoszą cięcie. Aby nie zabiły tui, i jeszcze dalej je odsunąć od tui. Ta opcja chyba jest mi najbliższa i najlepiej (szczelnie) zasłoni. Dwa drzewa.

Bardzo bardzo dziękuję! Wszystkie trzy warianty niesamowite. Oczywiście jeszcze do przemyślenia, ale na pierwszy rzut oka, również najbliższe są mi platany. Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Czy pod platanami można dać pas hortensji, czy lepiej coś innego?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:51, 10 paź 2016

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:48, 10 paź 2016

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:46, 10 paź 2016

Do góry

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 11:41, 10 paź 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
No więc w koło Macieju... ciągle to samo...

WOW! Cudnie się urządzasz na swym ogrodowym tronie.

Mam pytanie techniczne - jak się kosi wokół tych kulek w bajecznym kulkowisku?
Bo one w trawie rosną, prawda?
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 11:36, 10 paź 2016

Do góry
Mam pytanie co do Nigry, wydaje mi się, że moja przedwcześnie zgubiła wszystkie już liście. Wcześniej sprawdzałam na zdjęciach z ubiegłego roku, dużo dłużej je trzymała. Liście te zgubione są nadal bordowe, patrząc w dużym przybliżeniu można dostrzec drobne czarne nierówne przebarwienia na zewnętrznej stronie. Tak to wygląda, zdjęcie kolorystycznie nie do końca prawdziwe bo z telefonu. Liść jest bordowy, od spodu czerwony czysty. Tu wybrałam najgorsze jakie znalazłam, liście z ziemi.

Zdjęcie całej z 1 października - jeszcze kilka listków ma, teraz po deszczach nie ma już ani jednego. Pozostałe drzewa w liściach.

Walerek podpowiadał, że może drobna plamistość. Trochę inne są te przebarwienia niż na innych zdjęciach pokazujących problem. Od spodu nic na liściach nie ma albo ja nie potrafię dostrzec. Ale może to jednak jakiś grzyb, u innych osób liście się trzymają. Jakiś robak? Gałązki żywe, ładne, nie usychają, widać już nowe miejsca na pączki. Pień bez uszkodzeń. Mam ją 5 lat, to duże drzewko już jest. Szkoda by było ją stracić.

Pytanie: czy teraz coś jeszcze powinnam zrobić - oprysk??? Jeżeli tak to czym i kiedy - teraz w tym stanie bezlistnym czy na wiosnę profilaktycznie. Wszystkie liście spod drzewa zostały wyzbierane i profilaktycznie wyrzucone na śmietnik a nie do kompostu.

Nie wiem czy odpowiedni wątek, jeżeli nie - Danusiu proszę o przeniesienie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies