Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak to wszystko ogarnąć?

Jak to wszystko ogarnąć?

TeresaK 08:29, 23 lis 2016

Asiu, placyk i pierwszy krąg kaskady są na tym samym poziomie, więc może jednak będę słyszeć to ciurkadełko

Tutaj na tym zdjęciu jest taras/placyk w innym kształcie. Ale dokładnie o to chodzi. Pleckami kaskady jest skarpa

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/photo/upload/22956/medium__MG_2440.JPG
makadamia 08:36, 23 lis 2016

Owszem, placyki są na jednym poziomie, ale skarpa na inspiracji jest bardzo stroma, więc jeden jest "w skarpie" (murek oporowy) a drugi "na skarpie"(balustrada).

U Ciebie będzie jeden placyk i trzeba wybrać, który z tych dwóch zastosujemy.
Ja zaplanowałam placyk "w skarpie", tak jak ten z przodu, a ty wolisz placyk "na skarpie", czyli jak ten drugi.
makadamia 08:41, 23 lis 2016

TeresaK napisał(a)

Asiu, placyk i pierwszy krąg kaskady są na tym samym poziomie, więc może jednak będę słyszeć to ciurkadełko

Tutaj na tym zdjęciu jest taras/placyk w innym kształcie. Ale dokładnie o to chodzi. Pleckami kaskady jest skarpa

Ok, nie dopatrzyłam się tego placyku na inspiracji. A zresztą - inspirowałam się dość luźno tą kaskadą".

Przerobię ten swój pomysł, tylko później.
TeresaK 09:20, 23 lis 2016

Dzięki Asiu, aaale..... zaproszenie jest nadal aktualne , ,
sylwik69 16:28, 23 lis 2016

Wow ale projekty!
AnnaCh 19:15, 23 lis 2016

Hmmm... Ja chyba podobnie jak Asia myślałam, żeby placyk był na dole otaczał go murek oporowy, który jednocześnie mógłby być ścianką. Nie bardzo widzę placyk na górze, a woda w dole?
TeresaK 20:48, 23 lis 2016

Aniu - woda też będzie na górze , a potem będzie splywać w dół .

Sylwia - bałam się tego "projektowania" na forum, ale to jest wspaniała przygoda, a Dziewczyny niezastąpione
kasja83 07:26, 24 lis 2016

TeresaK napisał(a)
Ale tu gwarno Nie wiem jak sobie poradzę z odniesieniem się do wszystkich pomysłów. Każdy z nich na swój sposób jest inspirujący.

Natalko i Anetko - lubię szerokie horyzonty, uwielbiam przestrzeń; zawsze marzyłam wyjść przed swój mały domek, sięgnąć daleko wzrokiem i powiedzieć "to wszystko moje" . Dlatego też jestem za pozostawieniem placyku na górze skarpy. Nie grozi mi bycie na widoku z ulicy, bo tak na razie wygląda ta ulica:

Zgodnie z planem zagospodarowania nie powstaną wokół zabudowania. Oczywiście wszystko może się zmienić, ale liczę, że do tego czasu drzewa które posadzę odpowiednio urosną.

Asiu - placyk na górze skarpy przy domu to jest to. Już się do tej wersji przyzwyczajam. Przywiązałam się również do kaskady z CHFS, może w połączeniu z takim rozwiązaniem:
https://pl.pinterest.com/pin/171066485822911308/

Poza tym jestem za drugą wersją, czyli:
- bez ścieżek z kostek,
- dwa stopnie ze skarpy i to w takim "duchu"
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859229355/
- ławeczka w rogu działki,
- trawnik z kółek ze stopniami (jak ja to zrobię ? będę się tym później martwić).

Myślę, że nasadzenia rabat niekoniecznie muszą być "ogrodowiskowe", podobają mi się te z wersji pierwszej .

Asiu wydaje mi się również, że linie rabat II wersji lepiej komponują się z częścią ogrodu od zachodniej strony.

Muszę "mykać". Na razie... , ,

Cudną masz przestrzeń!!!!!Plany pełną gębą. A jak Twój eM podchodzi do proejktu??Zostawia Ci wolną rękę?
TeresaK 09:54, 24 lis 2016

Kasiu, dziękuję, że znów mnie odwiedziłaś. Tak, plany pełną gębą. Cieszę się, że Dziewczyny mi pomagają. Jestem pewna, że to zaprocentuje

A co do wolnej ręki? Tak mam całkowicie wolną rękę , ale w granicach rozsądku
TeresaK 10:02, 24 lis 2016

Dziewczyny, mam ogromną prośbę .

Jestem na etapie planowania żywopłotów. Chciałabym wczesną wiosną posadzić drzewa, żeby niezależnie od tego jak potoczą się dalsze prace nad ogrodem, mogły już rosnąć i nabierać wysokości i masy.
Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami i spostrzeżeniami w temacie roślin na żywopłoty.
Na planie zaznaczyłam miejsca, które chciałabym obsadzić jak najszybciej.

Oczywiście poczytałam o roślinach na żywopłoty na Ogrodowisku w wątkach tematycznych i artykułach Danusi, ale nie ma to jak wymiana doświadczeń z życia wziętych.
Wiem już, że najlepsze rośliny na żywopłoty formowane to cisy, później świerki serbskie, choiny kanadyjskie, a z thuji - szmaragdy.
Czytając i zaglądając tu i tam nasuwa mi się mnóstwo wątpliwości.
Największa dotyczy odległości między roślinami, później tego jak szybko rosną i jakie rozmiary osiągają.

Na planie ponumerowałam poszczególne granice, żeby było ewentualnie łatwiej rozmawiać.
1 - widzę tutaj żywopłot z cisa formowanego; jaki gatunek najlepiej się
sprawdza, w jakiej odległości powinnam go posadzić i w jakiej
odległości od płotu; ponieważ płot będzie z paneli chciałabym,
że został przez cisy zasłonięty, czyli ”wrósł” w niego,
2 – przedłużenie 1 przez parę metrów, a później może świerki serbskie;
i znów pytanie min. o odległości,
3 – ściana najdłuższa, bo ma około 30 m; myślę tu o żywopłocie mieszanym
i niekoniecznie strzyżonym; super byłoby, żeby to były rośliny
szybkorosnące i wysokie; czy choina kanadyjska będzie się nadawać? ;
a jak tak - to znów pytanie w jakiej odległości najlepiej ją
sadzić? ; z czym można ją posadzić, żeby pięknie się komponowała;
zastanawiałam się też tutaj nad szmaragdami; no i przede wszystkim