Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Rośliny okrywowe 20:51, 24 sty 2016

Do góry
Nie z nasion, z sadzonek - floksy szydlaste polecam.
Droga do spełnienia 11:46, 22 sty 2016

Do góry
pryzy wjeździe do garażu mam gazony paskudne
chciałam je jakos zasłonić ale nie sprawdziły się tam ani floksy szydlaste ani żagwin
posadziłam smagliczkę skalną rośnie 2 lata i ok pięknie wygląda wiosną i latem zimą paskudnie
i się zastanawiam czy ją nie wymienić czasem na coś innego
moze trzmielina?
co myślicie
dodam ze miejsce w pełnym słońcu jest
Ogródek z futrzakami i kamieniami 21:47, 21 sty 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Mączniak piszesz?
Hmmm.... miałam z nim problem późnym latem. To może jeszcze się wstrzymam z tymi ostróżkami

Troche dolne liście, ale ponoć na róże sie nie przenosi. Z tego powodu wyniosłam tez floksy i pysznoglówkę , tą jak złapało to cała biała była, i była na kilku miejscach i to samo, poszła na kompost.
Zielono zakręcona 14:50, 21 sty 2016

Do góry
wilana napisał(a)
Chyba mam chwilowy spadek formy. Biegam po wątkach i czytam, podładowując swoją baterię. Mam wrażenie, że w tym roku wyjątkowo długa jest ta zima .
Mam małą zagwozdkę. Co zrobić z tym?

Mam 4 budleje Davida. Zostaną przesadzone w tym roku i chciałabym je z czymś skomponować. W wątku AnniCh pojawił się pomysł na budleję z białym rozchodnikiem. Czy macie może inne pomysły?

Mamy dopiero połowę stycznia, zima jeszcze spoko ładuj akumulatory.

te budleje wysadzasz? one w rabacie będą z tyłu nie wiadomo ile masz miejsca z przodu, u Madżenki były z rożami fajnie, dobre tez z trawami a u mnie ze wszystkim po trochu no ale ja mam 1 krzak, więc albo bałagan albo pod nimi też porządek z jakiś bylin ale nie niskich, nie wiem co się podoba mogą być floksy, jezówki,dzielzany
wstawię Ci moje
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 13:14, 21 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

A co masz pod orzechem ?
Moja siostra ma dużego orzecha na środku małej działaczki i nic jej tam nie rośnie....
Tylko na brzegach działki jakieś byle co

Pod samym orzechem wsadzona jest hedera o pstrych liściach, nie rośnie, będę ją przesadzać w tym roku, na obrzeżach rośnie leszczyna i dobrze sobie daje radę, liliowce, poziomki, barwinek,porzeczka, borówka, mięta, malwa, bukszpan w tym roku wsadziłam funkie i żurawki, różę, maliny zobaczymy jak będą sobie dawać radę
kiepsko daje sobie radę ligustr, praktycznie nie rośnie, też będę przesadzać,

czy coś rośnie czy nie zależy od tego jaki orzech, pod czarnym podobno nic nie rośnie,

Pod "normalnym orzechem" podobno rośnie:
- Drzewa: Acer palmatum i Catalpa bignonioides.
- Krzewy: Daphne mezereum, Euonymus, Forsythia suspensa, Rosa multiflora  i Viburnum carlesii.
- Byliny i cebulki: Ajuga reptans, krokusy, Chinadoxa, Diacentra cucullaria, Doronicum, przebiśniegi, Geranium sanguineum, trawy ozdobne, liliowiec, żurawka, Hosta lancifolia, Hosta marginata, Hosta undulata 'Variegata', Hosta fortunei 'Glauca', piwonie, floksy, szafirek, Viola cornuta, Viola sororia i czyściec wełnisty.
- Kwiaty jednoroczne: Nagietek, begonia, bratek i cynia. 
- Warzywa: marchew, fasola, kabaczki i kukurydza.
Ogródek Iwony 00:10, 20 sty 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)

Chcę....czyli wybrałaś kolorystykę stonowaną?
na innych rabatach u Ciebie widziałam raczej zdecydowane kolory - czerwony mi się ciągle gdzieś przewijał.

Ok. Sylwia, jutro mam krótko zajęcia, to wpadnę do domu i w południe ci narysuję na kartce jeszcze raz z wymiarami.

Tak, czerwony mam w ogrodzie na rabacie przytarasowej z lewej strony:

Natomiast w przedogródku początek rabaty różowy (rododendrony, róże, floksy, naparstnice) przechodzi poprzez fiolet, niebieski do bieli (jeżówki, róża Artemis i Mary Knnopires) i żółtego (róża Graham Thomas otoczona lawendą, perovską i przetacznikiem ) . I niech tak zostanie w przedogódku.
To są rabaty, które widzi się jednocześnie z tą planowaną
Naprzeciw w rogu w donicy murowanej:

Przy ulicy:

Przy ciurkadełku:

Zszywkowy ogród marzeń :) 11:46, 19 sty 2016

Do góry
Nallar napisał(a)
Wróciłaś, to dobrze. Jakieś plany ogrodowe się urodziły?

Tak ale głównie przeróbki 2 rabat i skończenie hortensjowej na pierwszy ogień wiosną pójdzie rabatka z zaplanowanymi różami,rozplenicami i szałwią może jeszcze coś dorzucę, jeszcze to muszę przemyśleć dokładniej trochę później skończę hortensjówkę, na szczęście nie mam dużo roboty, muszę jedynie wytargać trochę trawy przywieź gliny od sąsiada dosadzić pęcherznice i miskanta olbrzymka a jesienią zabieram się za wielką rabatę przy krawędzi domu; z jednej strony domu planuję posadzić: 4 azalie, przesadzić wiciokrzewa japońskiego i na przód rabaty nie mam konkretnego pomysłu ( może wsadzę bukszpany ) jest to wystawa wschodnia. Od południowej strony chciałabym posadzić ciemne róże wpadające w czerwienie, fuksje aby odznaczały się na bladym domu, oczywiście floksy, rozchodniki, liliowce, miskanty,pysznogłówkę. A ta rabata w całości pójdzie po łuku aby komponowała się z hortensjową z naprzeciwka
Moja działka na Dębowym Lesie 12:34, 18 sty 2016

Do góry
Gocha napisał(a)
Aniu dziękuję za piękne hosty. Ale ładnie u Ciebie rosną też floksy, u mnie strasznie łapie je mączniak. Muszę znaleźć hostom kolejną miejscówkę na ten rok. Te sadzone w tamtym roku to albo miejsce im nie służy albo i mam taką właśnie nadzieję muszą się zaaklimatyzować. Będę je obserwowała w tym roku- jak padną to znaczy że złe miejsce chyba.

Gosiu, ależ proszę U mnie mączniak atakuje jedna marcinki pod winogronem, nie wiem czemu
Ja na hosty też muszę pomyśleć nad nowymi miejscówkami w nowym ogrodzie
Obserwuj, obserwuj, hostki.Nie pozwól im paść, bo szkoda.Czasami muszą dłużej się zaaklimatyzować .Miałam takie 2, co 3 lata stały w miejscu.Żadnych przyrostów.Dopiero w czwartym puściły nowe.
Moja działka na Dębowym Lesie 10:08, 18 sty 2016

Do góry
Aniu dziękuję za piękne hosty. Ale ładnie u Ciebie rosną też floksy, u mnie strasznie łapie je mączniak. Muszę znaleźć hostom kolejną miejscówkę na ten rok. Te sadzone w tamtym roku to albo miejsce im nie służy albo i mam taką właśnie nadzieję muszą się zaaklimatyzować. Będę je obserwowała w tym roku- jak padną to znaczy że złe miejsce chyba.
Indeks roślin z wątku : Historia ogrodu z rowem 23:06, 15 sty 2016

Do góry
Żagwin ogrodowy

Floksy

Dzwonek skupiony

Pszczelarnia 22:36, 13 sty 2016

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Co jedno poletko to piękniejsze, ile Ty ich już masz?

Poletka bylinowe - zestawienie dla Agaty.

1.Rabata bylinowa "do strumienia" strona prawa i lewa.
Składa się ze wszystkich możliwych bylin: szałwie, łubiny, czosnki, bodziszki, rozchodniki, pysznogłówki, penstemony, kosaćce syberyjskie, jarzmianki, dzwonki skupione, rdesty, krwiściągi mikołajki i przegorzany, kłosowce, sadźce,floksy, jeżówki, tojady, liatrie, wilczomlecze, rozchodniki. Piwonia jest i sasanki na brzegu. Dalej ostróżki i kilka róż orz przetacznik 'Christa'.

Z traw miskanty, sesleria jesienna, rozplenice.

2. Rabata "wstęga" wzdłuż strumienia. Za żywopłotem grabowym, ma 30 m długości. Jej cechą charakterystyczną są kolory (czerwony, pomarańczowy, żółty, el. białego). Kwiaty to: liliowce, niskie róże, rumiany, jeżówki, trytomy, dzielżany, kukliki, przywrotniki, rozchodniki, punktowo piwonie, montbrencje, oregano, koper. Trawy to seslerie, miskanty, rozplenice, trzcinniki, kostrzewa Maire'a. Charakter łąkowy.

3. Rabata różana. Róże a z traw: rozplenice, prosa, perłówki.
Tutaj w tym roku będzie robiony porządek z bylinami towarzyszącymi różom.

Taka kolorystyka.

4. Kwiaty jednoroczne generalnie rosną w zielniku/warzywniku (cynie, dalie, astry, mieczyki, kosmos, szałwia jednoroczna, tytoń).

Za zielonym płotem 12:23, 13 sty 2016

Do góry
Jak chcesz zaslonic tą palisadę to moZe jakies trawy przewieszajace sie albo floksy szydlaste jesli chcesz kwitnąco...albo jedno i drugie
Ogródek Iwony 08:35, 13 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Olu, gnojówka ma specyficzny zapach, ale roślinki ładnie się po niej regenerują, bogata jest w mikroelementy. I na drugi dzień mszyc nie miałam. Ani na różach, ani na śliwie. Ze śliwką miałam największy kłopot, bo duże drzewo, nic nie pomagało. Aż do czasu gnojówki.

Gnojówka z pokrzyw działa cuda, dosłownie.
Do podlewania rozcieńczamy z wodą .
Rośliny dostają takiego powera..., a przede wszystkim nie jest to żadna chemia w ogrodzie.
Latem podlewamy raz w m-cu. Stosuję też do oprysku roślin przeciw mszycom. Róże wyglądają zdrowo. Floksy zawsze miały mączniaka, a odkąd pryskam je pokrzywą, jest efekt.
Zobacz tutaj

Iwonka, ja miałam beczkę gnojówki Tylko po porstu nie robiłam nią opryskó, tylko podlewałam rośliny.
Ogródek Iwony 19:53, 12 sty 2016

Do góry
kosolka napisał(a)

Nie, w zeszłym roku próbowałam 4 albo 5 różnych środków gotowych, w tym "ekologicznych". I tak wracały. W tym roku spróbuję pokrzywy.

Olu, gnojówka ma specyficzny zapach, ale roślinki ładnie się po niej regenerują, bogata jest w mikroelementy. I na drugi dzień mszyc nie miałam. Ani na różach, ani na śliwie. Ze śliwką miałam największy kłopot, bo duże drzewo, nic nie pomagało. Aż do czasu gnojówki.

Gnojówka z pokrzyw działa cuda, dosłownie.
Do podlewania rozcieńczamy z wodą .
Rośliny dostają takiego powera..., a przede wszystkim nie jest to żadna chemia w ogrodzie.
Latem podlewamy raz w m-cu. Stosuję też do oprysku roślin przeciw mszycom. Róże wyglądają zdrowo. Floksy zawsze miały mączniaka, a odkąd pryskam je pokrzywą, jest efekt.
Zobacz tutaj

Gożdzikowa - wiejski ogród 19:52, 10 sty 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Śliczne floksy A one nie łapią u Ciebie mączniaka?

zdjęcie z 22 września - 2 kwitnienie.
Te co rosną w pełnym słońcu ,to nie.Te co rosły przy chortensji zaczęły łapać trochę we wrześniu -pewnie za mokro,

zdjęcie z 22 września - drugie kwitnienie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:26, 10 sty 2016

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Te ,floksy raczej w łąkę kwietną to nie bo za niskie ,za nimi czyściec.
Ale już wzdłuż ścieżki w brzeziniaku byłyby fajne takie włażące na stopnie, a brzeziniak w łące kwietnej O tym myślałam
Śliczne poduchy z nich masz A co to za srebrne trawki pomiędzy nimi?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:51, 10 sty 2016

Do góry
Te ,floksy raczej w łąkę kwietną to nie bo za niskie ,za nimi czyściec.
Gożdzikowa - wiejski ogród 17:01, 10 sty 2016

Do góry
Śliczne floksy A one nie łapią u Ciebie mączniaka?
Za zielonym płotem 21:08, 08 sty 2016

Do góry
Vicky napisał(a)
tak na szybko wrzucam z tymi trawami i tak pomyślałam, czy by może szałwia nie pasowała pod wierzbą? wiem, że mówiłyśmy jeszcze o brabantach pod płotem ale nie wklejam ich, bo chcę żeby było widać inne rośliny - jakieś pomysły gdzie je powsadzać? a może coś można by było wykorzystać w tym ogródku? my gadałyśmy o berberysach; pod wierzbą są cyprysiki groszkowe szt5

coś mi tu nie gra, czegoś brakuje hmm

Edit: mam wrażenie, że te trawy wprowadzają jesień, przytłaczają. Rabata zrobiła się taka ciężka.
Ja wybrałabym zimozielone pnącze np floksy szydlaste lub jakieś inne. Zerknij do Bajkowego Ogrodu Weroniki, może coś Ci wpadnie w oko
Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:01, 05 sty 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Stwierdzeniem o Comte i mnie zaskoczyłaś, ja ją mam na liście, wprawdzie nie najpilniejszej potrzeby, ale jednak

U innych może rosnąć inaczej, u mnie jest na wygwizdowie, wiec wiatr nią targa niemiłosiernie.

I lipcowe klimaty.. floksy. lilie, byliny..dużo bylin
Lipiec należy do bylin..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies