pryzy wjeździe do garażu mam gazony paskudne
chciałam je jakos zasłonić ale nie sprawdziły się tam ani floksy szydlaste ani żagwin
posadziłam smagliczkę skalną rośnie 2 lata i ok pięknie wygląda wiosną i latem zimą paskudnie
i się zastanawiam czy ją nie wymienić czasem na coś innego
moze trzmielina?
co myślicie
dodam ze miejsce w pełnym słońcu jest
Troche dolne liście, ale ponoć na róże sie nie przenosi. Z tego powodu wyniosłam tez floksy i pysznoglówkę , tą jak złapało to cała biała była, i była na kilku miejscach i to samo, poszła na kompost.
Mamy dopiero połowę stycznia, zima jeszcze spoko ładuj akumulatory.
te budleje wysadzasz? one w rabacie będą z tyłu nie wiadomo ile masz miejsca z przodu, u Madżenki były z rożami fajnie, dobre tez z trawami a u mnie ze wszystkim po trochu no ale ja mam 1 krzak, więc albo bałagan albo pod nimi też porządek z jakiś bylin ale nie niskich, nie wiem co się podoba mogą być floksy, jezówki,dzielzany
wstawię Ci moje
Pod samym orzechem wsadzona jest hedera o pstrych liściach, nie rośnie, będę ją przesadzać w tym roku, na obrzeżach rośnie leszczyna i dobrze sobie daje radę, liliowce, poziomki, barwinek,porzeczka, borówka, mięta, malwa, bukszpan w tym roku wsadziłam funkie i żurawki, różę, maliny zobaczymy jak będą sobie dawać radę
kiepsko daje sobie radę ligustr, praktycznie nie rośnie, też będę przesadzać,
czy coś rośnie czy nie zależy od tego jaki orzech, pod czarnym podobno nic nie rośnie,
Pod "normalnym orzechem" podobno rośnie:
- Drzewa: Acer palmatum i Catalpa bignonioides.
- Krzewy: Daphne mezereum, Euonymus, Forsythia suspensa, Rosa multiflora i Viburnum carlesii.
- Byliny i cebulki: Ajuga reptans, krokusy, Chinadoxa, Diacentra cucullaria, Doronicum, przebiśniegi, Geranium sanguineum, trawy ozdobne, liliowiec, żurawka, Hosta lancifolia, Hosta marginata, Hosta undulata 'Variegata', Hosta fortunei 'Glauca', piwonie, floksy, szafirek, Viola cornuta, Viola sororia i czyściec wełnisty.
- Kwiaty jednoroczne: Nagietek, begonia, bratek i cynia.
- Warzywa: marchew, fasola, kabaczki i kukurydza.
Ok. Sylwia, jutro mam krótko zajęcia, to wpadnę do domu i w południe ci narysuję na kartce jeszcze raz z wymiarami.
Tak, czerwony mam w ogrodzie na rabacie przytarasowej z lewej strony:
Natomiast w przedogródku początek rabaty różowy (rododendrony, róże, floksy, naparstnice) przechodzi poprzez fiolet, niebieski do bieli (jeżówki, róża Artemis i Mary Knnopires) i żółtego (róża Graham Thomas otoczona lawendą, perovską i przetacznikiem ) . I niech tak zostanie w przedogódku.
To są rabaty, które widzi się jednocześnie z tą planowaną
Naprzeciw w rogu w donicy murowanej:
Przy ulicy:
Przy ciurkadełku:
Tak ale głównie przeróbki 2 rabat i skończenie hortensjowej na pierwszy ogień wiosną pójdzie rabatka z zaplanowanymi różami,rozplenicami i szałwią może jeszcze coś dorzucę, jeszcze to muszę przemyśleć dokładniej trochę później skończę hortensjówkę, na szczęście nie mam dużo roboty, muszę jedynie wytargać trochę trawy przywieź gliny od sąsiada dosadzić pęcherznice i miskanta olbrzymka a jesienią zabieram się za wielką rabatę przy krawędzi domu; z jednej strony domu planuję posadzić: 4 azalie, przesadzić wiciokrzewa japońskiego i na przód rabaty nie mam konkretnego pomysłu ( może wsadzę bukszpany ) jest to wystawa wschodnia. Od południowej strony chciałabym posadzić ciemne róże wpadające w czerwienie, fuksje aby odznaczały się na bladym domu, oczywiście floksy, rozchodniki, liliowce, miskanty,pysznogłówkę. A ta rabata w całości pójdzie po łuku aby komponowała się z hortensjową z naprzeciwka
Gosiu, ależ proszę U mnie mączniak atakuje jedna marcinki pod winogronem, nie wiem czemu
Ja na hosty też muszę pomyśleć nad nowymi miejscówkami w nowym ogrodzie
Obserwuj, obserwuj, hostki.Nie pozwól im paść, bo szkoda.Czasami muszą dłużej się zaaklimatyzować .Miałam takie 2, co 3 lata stały w miejscu.Żadnych przyrostów.Dopiero w czwartym puściły nowe.
Aniu dziękuję za piękne hosty. Ale ładnie u Ciebie rosną też floksy, u mnie strasznie łapie je mączniak. Muszę znaleźć hostom kolejną miejscówkę na ten rok. Te sadzone w tamtym roku to albo miejsce im nie służy albo i mam taką właśnie nadzieję muszą się zaaklimatyzować. Będę je obserwowała w tym roku- jak padną to znaczy że złe miejsce chyba.
1.Rabata bylinowa "do strumienia" strona prawa i lewa.
Składa się ze wszystkich możliwych bylin: szałwie, łubiny, czosnki, bodziszki, rozchodniki, pysznogłówki, penstemony, kosaćce syberyjskie, jarzmianki, dzwonki skupione, rdesty, krwiściągi mikołajki i przegorzany, kłosowce, sadźce,floksy, jeżówki, tojady, liatrie, wilczomlecze, rozchodniki. Piwonia jest i sasanki na brzegu. Dalej ostróżki i kilka róż orz przetacznik 'Christa'.
Z traw miskanty, sesleria jesienna, rozplenice.
2. Rabata "wstęga" wzdłuż strumienia. Za żywopłotem grabowym, ma 30 m długości. Jej cechą charakterystyczną są kolory (czerwony, pomarańczowy, żółty, el. białego). Kwiaty to: liliowce, niskie róże, rumiany, jeżówki, trytomy, dzielżany, kukliki, przywrotniki, rozchodniki, punktowo piwonie, montbrencje, oregano, koper. Trawy to seslerie, miskanty, rozplenice, trzcinniki, kostrzewa Maire'a. Charakter łąkowy.
3. Rabata różana. Róże a z traw: rozplenice, prosa, perłówki.
Tutaj w tym roku będzie robiony porządek z bylinami towarzyszącymi różom.
Olu, gnojówka ma specyficzny zapach, ale roślinki ładnie się po niej regenerują, bogata jest w mikroelementy. I na drugi dzień mszyc nie miałam. Ani na różach, ani na śliwie. Ze śliwką miałam największy kłopot, bo duże drzewo, nic nie pomagało. Aż do czasu gnojówki.
Gnojówka z pokrzyw działa cuda, dosłownie.
Do podlewania rozcieńczamy z wodą .
Rośliny dostają takiego powera..., a przede wszystkim nie jest to żadna chemia w ogrodzie.
Latem podlewamy raz w m-cu. Stosuję też do oprysku roślin przeciw mszycom. Róże wyglądają zdrowo. Floksy zawsze miały mączniaka, a odkąd pryskam je pokrzywą, jest efekt. Zobacz tutaj
zdjęcie z 22 września - 2 kwitnienie.
Te co rosną w pełnym słońcu ,to nie.Te co rosły przy chortensji zaczęły łapać trochę we wrześniu -pewnie za mokro,
Ale już wzdłuż ścieżki w brzeziniaku byłyby fajne takie włażące na stopnie, a brzeziniak w łące kwietnej O tym myślałam
Śliczne poduchy z nich masz A co to za srebrne trawki pomiędzy nimi?
Edit: mam wrażenie, że te trawy wprowadzają jesień, przytłaczają. Rabata zrobiła się taka ciężka.
Ja wybrałabym zimozielone pnącze np floksy szydlaste lub jakieś inne. Zerknij do Bajkowego Ogrodu Weroniki, może coś Ci wpadnie w oko