Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mazury moja miłość - zakładamy ogród

Mazury moja miłość - zakładamy ogród

MirellaB 13:48, 24 lut 2016

Ja mam żurawek szt.4, które dostałam od Marty z podziału. W tym roku pewnie się ładnie rozrosną.

Nie wiem jak to z nimi jest? Znowu gdzieś czytałam, że dużo opuchlaków w nich, a tego robactwa nie chcę u siebie.
kachat 13:48, 24 lut 2016

To słoneczna rabata, w stylu wiejskim (te kwiatuszki różne ) więc jak bym tam rodków nie wciskała. Dałabym więcej roślin zimozielonych, bo wiosną to tam rzeczywiście pusto będzie, i taki sam mur tujowy też będzie monotonnie i smutno wyglądał. Dla urozmaicenia równego muru z tuj dodałabym kosodrzewiny (kochają słoneczko), cisy, może choinę Jeddeloh. Bukszpan też bardzo ładnie by wyglądał, super pasuje do kwiatów, róż.

Ja bym chyba w ogóle wykopała stamtąd hortensję, a zamiast niej dała róże (sporo, w nieregularnych odstępach, np. The Fairy, Bonica), do nich trawki różne ozdobne, niższe i wyższe, może szałwię, lawendę, floksy i naparstnice gdzieś w tle, do tego wymienione zimozielone jako dodatki. Dobrze by było pomyśleć nad dodaniem z dwóch drzewek liściastych, może świdośliwa Lamarcka albo np. klon..? Jest duży wybór

Może najlepiej na początek pomyśl, jaki typ rabaty byś chciała. Tam są chyba dobre warunki dla rabaty kwiecistej, pełnej barw, bylinowej, z dodatkiem zimozielonych akcentów (cisy, bukszpan, kosówka itd.). Widziałaś taką rabatę u Agatki ze Starorzecza? Raj dla oczu Tutaj albo tutaj czy na stronach wcześniejszych albo 252. Mogłabyś tak cały domek i płot obsadzić.
MirellaB 14:00, 24 lut 2016

Ale Agatka chyba właśnie chce ten wiejski styl uporządkować i zmienić
Agatek 14:02, 24 lut 2016

MirellaB napisał(a)
Ja mam żurawek szt.4, które dostałam od Marty z podziału. W tym roku pewnie się ładnie rozrosną.

Nie wiem jak to z nimi jest? Znowu gdzieś czytałam, że dużo opuchlaków w nich, a tego robactwa nie chcę u siebie.

Też się tych opuchlaków boję, dlatego mniej mi się podobają
ale dam im szansę, podoba mi się jak u Przemka tworzą mgiełkę z kwiatków, ale to ich musi być sporo a nie takie kilka jak u mnie
Agatek 14:30, 24 lut 2016

Kasiu w stylu wiejskim to ona teraz jest, ponieważ nie miałam przygotowanego miejsca na nasadzenia, ani pomysłu co w ogóle wsadzać to siałam cokolwiek, żeby oko cieszyło i żeby przetrwało upały
ale...
kosodrzewiny mogą być bo mam 4 w przechowalniku
choinę wygooglałam, ale bukszpany odpadają, nie lubię ich
i hortka wolałabym, żeby została bo i tak nie mam gdzie jej przesadzić
Agatek 14:31, 24 lut 2016

MirellaB napisał(a)
Ale Agatka chyba właśnie chce ten wiejski styl uporządkować i zmienić

dokładnie tak chcę troszkę mieć uporządkowaną tą rabatę
ale między zimozielone chciałam powsadzać floksy, rudbekię, ostróżki
MirellaB 18:32, 24 lut 2016

Agatek napisał(a)

dokładnie tak chcę troszkę mieć uporządkowaną tą rabatę
ale między zimozielone chciałam powsadzać floksy, rudbekię, ostróżki

Ja myślę, że ta rabata ma duży potencjał.

Masz najwyższe piętro z szmaragdów, hortensja zostaje i bardzo dobrze. Nie musi być wcale szpaler hortensji, żeby był efekt. Pojedyńcze sztuki ładnie wyeksponowane super wyglądają Tak np. ma Edytka z wątku "Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak". Znasz ten wątek? Warto go przejrzeć

Bym tylko dodała cebulowe, trawki, coś kwitnącego i koniec. Za dużo nie kombinować i wielu gatunków nie wprowadzać.

Pamiętaj, że floksy od dołu mają brzydkie liście. Najlepiej je ukryć
anabuko1 18:42, 24 lut 2016

Styl wiejski- taki rustykalny to i ja lubię
I chyba w nowym ogrodzie tez będzie bardzie taki
pozdrowionka zostawiam
MirellaB 18:59, 24 lut 2016

A ja nie lubię takiego stylu
Wolę uporządkowany tzn. ład i porządeczek
tulucy 19:11, 24 lut 2016

Ja wolę nieformalny styl, niekoniecznie bałagan, ale luz ale tylko w ogrodzie, w domu łyżeczki leżą na baczność - może dlatego w ogrodzie odreagowuję