Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Targi Zieleń to Życie 2016 22:32, 07 wrz 2016

Do góry
Już strasznie dużo wstawionych fotek ale ja jeszcze kilka dorzucę .

Ogródek Iwony II 22:30, 07 wrz 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
O i właśnie piwonie teraz mi w gardle stoją. Kiedyś mi się podobały, chciałam mieć bo mi się kojarzyły z ogródkiem dziadka, fajnymi chwilami z dzieciństwa, jednak teraz jestem nimi zawiedziona. Czekam i czekam na te kwiaty a po kilku dniach już ich nie ma.
Iwonko wiem, że u mnie zupełnie inny klimat. To nie tak, że mi się wszystko nie podoba....lubię swój staw i lasek, lubię ścieżkę z kulkami, ale brakuje mi rabat - kwiatów....i tu się zaczyna, bo nigdzie nie mogę im miejsca znaleźć....wszędzie są drzewa.

Sylwia, piwonie mnie bardziej zawiodły. Dostałam kiedyś piwonie z innego ogródka, już nie pamiętam, ile lat temu. Raz kiedyś zakwitły, potem już nic. Zmieniłam im miejscówką, dodałam do dołka obornika, kompostu, dobrej ziemi, dwa lata czekałam, dostały słoneczko i płytkie sadzenie i nic. Ani jednego kwiatka.
Latem je wywaliłam, okrutnie mnie ta zielenina zdenerwowała. Miałam dość czekania, a miejsca coraz mniej. Skończyłam z sentymentami.
Zaczęłam rozumieć, dlaczego niektóre roślinki są "Ogrodowiskowe" - po prostu są niezawodne, długo kwitną, nie wymarzają, ładnie wyglądają przez długi czas.

Miejsca pod drzewami są trudne. Sucho tam i masa korzeni. Na dodatek cień. Ja bym dala jakieś podwyższone rabaty. Tak planuję wymurować na 3 cegły murek pod iglakiem, nawet nie wiem, co to jest, jakiś kolumnowy, ale korzenie zabierają całą wodę. Dam tam więcej ziemi i gliny, by trzymała wodę. Bynajmniej dobry star będzie...
Pod drzewami może daj rozchodniki, trawy, berberysy, może hortensje? Taki zestaw mi przychodzi do głowy ...

Sylvana napisał(a)
Jak się patrzy na czyjś ogród to się go odbiera zupełnie inaczej niż właściciel.
Na przykład Twój nowy pomysł....mi się podoba tak jak jest - z donicą, ale jak zrobisz swoją wymarzoną ławeczkę też będzie pięknie....romantyczny kącik.

Ta donica też mi się podoba, ale tam jest takie fajne miejsce, gdzie lubię siadać na brzegu tej donicy i patrzeć na ogród. To dobry punkt widokowy, z odrobiną cienia od wyższych tutaj tuj i dębu.

Przez moment stała tam ławka, ale ta drewniana, dziadkowa fajnie wygląda przy domu w cieniu i tam już zostanie. Tutaj zrobię murowaną z deskami na siedzisku, taką prostą, bez oparcia. By przysiąść na chwilkę w czasie podlewania, picia porannej kawy, by móc w cieniu zachwycać się widokami

Sylvana napisał(a)
Fajnie, że mogłaś oddać roślinki a nie wyrzucić, dostały nową szansę a Ty miejsce na chciejstwa. Moje roślinki są zaniedbane przez lata....większość to już duże okazy posadzone przez moich rodziców, kiedy ja jeszcze mieszkałam w Wawie....teraz ratowane i przesadzane....nie nadają się w żadnym wypadku na prezenty.

Mam "ogród" już jakiś czas, niektóre roślinki (krzewy) się zestarzały. Miałam sumaka np. ale to krótkowieczne drzewo, na dodatek masę podziemnych korzeni i odnóg wypuszcza, pozbyłam się go, miejsce wykarczowałam, teraz tam jest rabata przytarasowa Nadal nie wiem, czy jodłę tam zostawić. Wiem, jaka urośnie. I nie wiem, czy powinna tam rosnąć ...

Czasami nam się wydaje, że te małe, śliczne drzewa takie będą zawsze, a potem człowiek się dziwi, ze to dziadostwo takie wielkie urosło.
Dostałam kilka sadzonek grabów, ale jak widziałam ich rodziców, wielkich, potężnych, to przestałam myśleć o nich, jak o drzewach na mojej działce. Posadzę i będę ciąć jako żywopłot.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 22:29, 07 wrz 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)

W masie to chyba wszystko ładnie wygląda.

Czas rozchodników. Uzbierałam już kilka odmian. Tylko niektóre znam z nazwy. Tych w masie nie znam właśnie.

Agata ma rację, zjawiskowe. To moje ogrodowiskowe połączenie na brzozową. Zaczynam właśnie rozmnażać rozchodniki. Zachwycił mnie kolor nagietka, cudo!
Ale byłoby super, gdyby Ci się jednak udało dojechać do Wojsławic
Rododendronowy ogród II. 22:17, 07 wrz 2016

Do góry

I róze sie trafiły
Rododendronowy ogród II. 22:14, 07 wrz 2016

Do góry
Dzis zdjęcia powojnika Casandra

Ogród - moje miejsce, mój dom, moja pasja 22:09, 07 wrz 2016

Do góry
A zebrało mi się dziś na wspomnienia...

Ogród dla moich synków 22:09, 07 wrz 2016

Do góry
Marga napisał(a)
Wypadało by teraz coś wkleić. Tylko u mnie nic sie nie dzieje i nie chcę Was zanudzać
Ale prosze bardzo:
jakiś czerwony szczaw mi się zasiał

podoba mi sie taki busz
Pszczelarnia 22:06, 07 wrz 2016

Do góry

Wracamy do tematu z 16. sierpnia 2016 roku: jakie drzewo, drzewa posadzić po wyciętej leszczynie?

1. Dlaczego drzewo (drzewa)?
Bo zasłoni widok na zabudowania za strumieniem i drogą (widoczne na zdjęciu).
Bo da potrzebny cień dla rabaty z funkiami, paprociami, kirengeszomą i świecznicami oraz choinie kanadyjskiej będącej żywopłotem. To jest sam zenit w tym miejscu.

2. Jakie drzewo?
Były propozycje (obok podaję moje komentarze do drzew):
1. Buk - nie może być, bo wtedy kiedy kwitnie kontekst drzewny dla tego miejsca (2 magnolie i 1 istniejąca prunus blisko, platan, grusza drobnoowocowa, jodła, 2 brzozy dalej), to buk jest smętnym drzewem z wiszącymi suchymi liśćmi. Jest to drzewo potężne, wyraziste.

2. Platan - niedaleko rośnie już jeden platan jako soliter i drugi byłby bez sensu, ponadto jest to wielkie drzewo alejowe o bardzo wyraźnie przemawiającej urodzie.

3. Grusza drobnolistna - wielkie alejowe drzewo o jajowatym pokroju, jedna grusza nie da tutaj poczucia ładu.A ta co ją mam rośnie za daleko dla stworzenia nawiązania i harmonii.

3. Drzewa, które mają żółty - cytrynowy kolor liści (glediczja, wiąz, miłorząb, klon, akacja) - nie mam żółtego w tej części ogrodu, nie mam żółtych drzew w ogóle.

4. Drzewo iglaste - byłoby zasłoną przeciwwietrzną ale czy ja mam serce do drzew iglastych (za wyjątkiem jodeł w nienadmiarze)? Ponadto zaborczy system drzew iglastych wykończy moje choiny, hortensje i świecznice oraz paprocie.

5. Oczar - jak kwitną magnolie on jest już tylko krzewem z przekwitłymi kwiatkami. Ponadto ma bardzo nieregularny pokrój podczas pierwszych kilku lat życia, jest wrażliwy na podmarzanie od wiatrów zimowych. Mam oczary w innym zaciszniejszym miejscu.

6. Morwa - to dla mnie drzewo użytkowe do sadu. Trzeba podejść i zerwać owoc.
7. Ambrowiec - mroźne wiatry i przeciągi go zetną. Właśnie jeden mi padł z suszy chyba.
8. Coś srebrzystego - wierzby, rokitniki. Kolor pasuje do borda i do bylin ale jak się mają te drzewa do magnolii? Byłyby to kolejne wyraźne w swojej estetyce i skojarzeniach drzewa (rokitnik - śródziemnomorze, wierzby płaczące mazurskie).
9. Grujecznik wielopniowy - fajny i w sam raz ale musiałabym ich 3 posadzić dla efektu. Czy nie przemarznie?

10. Jarząby - dość ich już mam, raczej.

11. Klony (Red Sunset i Esk Sunset) - to duże drzewa i wypiją wodę całą. Też już są w innej części ogrodu.

12. Klon palmowy - taki jak ma Gabrysia. Pasuje do magnolii i brzóz nawet. Może nie przemarznie?

13. Leszczyna 'Contorta' - oj, nie leszczyny już nie.

14. Dereń kousa - tak!. Na niego jest tam miejsce w takiej czarze z cisów i nawet kupiłam takiego zwykłego kousę. Ale nie załatwia nam pleców rabaty (przemarznie bez pleców).

15. Śliwa wiśniowa "Nigra" - bo jedna już jest, bo pasuje do bylin, bo nie trzeba nowych form i kolorów w "sielskim" ogrodzie.

16. Karagana syberyjska - miałam, jest u sąsiada na miedzy. To dość oryginalne drzewo.

Na co się zdecyduję?
1. Najłatwiej dokupić jeszcze 2 śliwy 'Nigry' od razu duże, szczepione z koroną rozbudowaną.
2. Trudniej kupić 3 grujeczniki od razu duże wielopniowe i liczyć się z efektem przemarznięcia na przeciągu.
3. Jeszcze trudniej kupić dużego klona japońskiego i zastanawiać się, kiedy przemarznie.

To byłyby moje typy na to miejsce.

Bardzo dziękuję za udział w dyskusji, za zdania, opisy, myśli i rady.

Aż trudno pomyśleć, że w 2012 r. zakładałam żywopłoty w tym miejscu (ten z choiny na zdjęciu już rośnie, cis przygotowany do sadzenia dalej za leszczyną).

Ogrodowe skarby 22:05, 07 wrz 2016

Do góry
Po długich poszukiwaniach udało mi się znaleźć kartę pamięci w ... piekarniku Barbie - dzieci są słodkie, szkoda że niektórych innych rzeczy szukam bezowocnie od dawna.
Rozplenica Karley Rose

Tu narazie jest ściernisko... 22:02, 07 wrz 2016

Do góry
A to moje siersciuchy które sobie upodobały siedzenie na półce pod stolikiem.

Ogród niby nowoczesny ale... 21:53, 07 wrz 2016

Do góry
Magda70 napisał(a)

carexy zjadly mi kule

Bujne to widzę u Ciebie..same olbrzymy wyhodowałaś zakupy baaardzo udane.
Hortensjada 21:50, 07 wrz 2016

Do góry
Pluszakowa napisał(a)
Pokazy hortensji super tysiące oblicz

A o pachnących jeszcze nie słyszałam teraz myślę że chciałabym je powąchać jaki to zapach?

Mi też jakoś nie było na razie dane cieszyć się z hortensjowego zapachu,coś tam niby czasami czuję ale nijak się to ma do komentarzy na ten temat, które czasami czytam

Różowych snów
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 21:48, 07 wrz 2016

Do góry
Jolu, Kiedyś może je wszystkie pokażę. Mam kilka stołeczków. W szklarni na beczce z wodą. przy kranie na niziutkim, bo nisko ten kran mam, w malinach na trójnóżku, na relaksik na zwykłym plastfotelu, w borówkach tez jakiś stoi w czasie zbiorów na stałe. a do podlewania -zależy gdzie podlewam.
POkażę Wam moją ketmię, mikre toto ale żyje i w tym roku nawet nieżle przyrosła,
Tu narazie jest ściernisko... 21:44, 07 wrz 2016

Do góry
Czy u was też hortki tak nierówno kwitną? Jedne już brazowieja a inne dopiero mają pączki.
Ogród dla moich synków 21:44, 07 wrz 2016

Do góry
Marga napisał(a)
Wypadało by teraz coś wkleić. Tylko u mnie nic sie nie dzieje i nie chcę Was zanudzać

Jakie małe trawy?? hmmm ja się pytam.
Hortensjada 21:44, 07 wrz 2016

Do góry
JustynaZ napisał(a)
Ja kupiłam 5 grandiflora ,a każda jest inna .1 pinky winky trafiona.

W sklepach i szkółkach jest pod tym względem totalne szaleństwo, nieraz nie mogę wręcz uwierzyć, że to hodowcy nabijają nas w butelkę i podejrzewam, że to złośliwi kupujący przekładaja etykietki ( myślę, że jednak to pierwsze). 2 dni temu obleciałam kilka centrów ogrodniczych w poszukiwaniu konkretnych traw i oczywiście wszystkie hortensje przy okazji zostały dokładnie obejrzane- oznczenia masakra
Ale widziałam też kilka palet świeżo przywiezionych piennych Limelight ( oznaczenia holenderskie) i prawie padłam z wrażenia. Były wprost idealne, absolutnie proste pieńki, wszystkie rozgałęzione na tej samej wysokości- na oko około 120 cm i co najmniej 10-12 pędów w koronie na dodatek cena- 60 zł ( za takie okazy uważam, że cena niska, sama wiem, ile trudu wymaga wyprowadzenie tekiej hortki i jakie ceny za dużo marniejsze sadzonki trzeba zapłacić w internecie

I wracamy na ziemię

Rododendronowy ogród II. 21:37, 07 wrz 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)
Dziekuje, pieknie wyglada, moja bonica jest troszke inna, nie poznalam jej.

Kasiu ona z boku robi wrazenie innej rózy z przodu wygląda juz całkiem zwyczajnie , mam tylko takie zdjecie z przodu.

Miłkowo - sezon 2016-2022 21:35, 07 wrz 2016

Do góry
Milka napisał(a)
[b]

kolejna moja miłość
trzcinnik pośredni, wszystkie inne, a mam, nie podobają mi się
zaczyna kwitnąć, będzie jeszcze ładniej to wyglądać
wiosną dzielę, bo mi brakło 2 sztuk. W sumie tu posadzonych 5.

a to nie jest trzcinnik krotkowłosy ?
Tu narazie jest ściernisko... 21:34, 07 wrz 2016

Do góry
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:33, 07 wrz 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Jak głogownik zimuje u Ciebie a i jaka to odmiana??
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies