Dziś poszłam na działkę posadzić kwiatki od Basi K....,zimno, mokro i pełno liści.Parę fotek zrobiłam.
Róża vanili bez liści ,tylko kwiatki
Ostatnia cleomia i dalia.
Trawka już żółknie.
Ja też je lubię jeszcze muszę kupić takiego ciemnego,mam takiego ale to nie to ,u Łukasza widziałam i u ciebie chyba
Mój nie wygląda teraz za ciekawie.
a dzis byam chwile w miescie i tam czeto przejezdzam Kolo takiej rabaty
to biale to gaura, slicznie wyglada jak powiewa na wietrze, rozowy jest aster, oprocz tego rosnie tam trawka, jakies zurawki, rozchodniki i alchemilla
Witam. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu co może być przyczyną tych jasnych plam a w zasadzie w miejscach tych trawa jest jakby wyschnięta. Ogólnie trawnik wygląda OK poza tymi kilkoma miejscami. Trawnik dwuletni nawożony nawozami Barenbrug (wiosna, lato, jesień) nawadniany dość systematycznie. Czworonoga nie posiadam.
Och, jak ja lubię berberysy o tej porze (fioletowobordowy b.ottawski "Superba", 2 kolumnowe b. Thunberga Erecta i 3 fontannowe Green Carpet). Można zapomnieć, że chmurno, deszczowo i zimno.
Ładnie przebarwia się perukowiec. Pożółkły liście miłorzębu.
Agatko, z moich obserwacji wynika, że ona nie ma żadnych wymagań poza odrobiną wody w okresach suszy. Pod brzozami wyschła. Na innych rabatach radzi sobie dobrze.
Pestko, nie wyobrażam sobie ogrodu bez kolorów. Monochromatyczność to nie moja bajka, tak samo jak ogrody formalne. Podziwiam porządek, przewidywalność i ład przestrzenny, ale radości już bym nie miała. W domu jest minimalizm kolorystyczny, więc na zewnątrz może być dla kontrastu inaczej. Zoja, astrom dobrze robi uszczykiwanie. Swoich nie uszczykuję, potrzebne mi są takie wysokie akcenty.
Po deszczach akcenty mi się trochę pochyliły.
Dłuższą chwilę wpatrywałam się w tę fotę, bo osłoneczniony (jest takie słowo?) fragment sprawia wrażenie jakby lustro było z tyłu.
Ciemierniki orientalne... Bagienny może być skrzyp - jest bardzo trujący. Izo, nie kupuj, mam ci maluchów od groma, takie kilkumiesięczne niemowlaki, roczniaki i dwulatki. No, chyba, że porwiesz się na Double Ellen, to tych ci nie dam!!!! ,a dzieci jeszcze nie mają... za to już widzę, że część kwiatów jest sterylna