Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Różaneczniki - choroby i szkodniki 18:26, 24 lis 2013

Do góry
Najpierw zastanów się w jakich warunkach rośnie
czy nie jest za głęboko zakopany, czy nie ma za mokro, czy na pewno ma kwaśną glebę.
Czy nie był przenawożony np. nawozem nieodpowiednim, albo za dużym stężeniem, Zastanów się co z nim po kupnie zrobiłąś?

Najpierw kup pehametr i zmierz pH, powinno być kwaśne.
Od tego trzeba zacząć.

Może zasolenie, a może choroby grzybowe. Podaj więcej informacji. Rozgrzeb bryłę. korzenie lubią mieć powietrze.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 18:03, 24 lis 2013

Do góry
Czekaj do wiosny.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:59, 24 lis 2013

Do góry
Łukaszu, masz już wklejony plan ogrodu?
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 17:57, 24 lis 2013

Do góry
Ale potem ocieplenie u mnie w prognozach, Ja bym nie owijała, nawet w mrozy możesz to zrobić. To są rośliny z naszego klimatu, minus kilka stopni im nie zaszkodzi.
Witam Państwa 17:55, 24 lis 2013

Do góry
Jeśli to miałby być Twój wątek, to mogę go przenieść do działu Nasze ogrody Napisz czy chcesz czy założysz nowy?
Krótkie przywitanie i moje pierwsze kroki w Ogrodowisku. 17:43, 24 lis 2013

Do góry
Wielu osobom się udało, bardzo zmieniły ogrody, Tobie przy chęciach się uda też Tylko musisz pracować.
Linki w postach 17:40, 24 lis 2013

Do góry
Udało się bez pomocy ha
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:37, 24 lis 2013

Do góry
Ja bym bardzo chciała "przewalić" do góry nogami wszystkie ogródki, jakie tylko chcecie haha
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:35, 24 lis 2013

Do góry
Gdyby się tym zająć, to musiałoby być naprawdę na najwyższym poziomie, pewnie że dalibyśmy radę, ale wtedy musiałabym rzucić wszystko co kocham, a sponsorów to raczej u nas nie ma takich żeby wystarczyło zrobić to superowo.

Reklamy lecą nachalne, "lokowanie produktu" to się nazywa. Gdybym była bogata, założyłabym własny kanał ogrodniczy. Wielu z Was znalazłoby w nim pracę. Ale mam inne plany
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:31, 24 lis 2013

Do góry
Etam, to mnie nie interesuje, wolę swoją robotę, a w O. mam i tak za dużo zmartwień, jeszcze mi kolejne potrzebne.
Mam swoje marzenia jeszcze, ale są one daleko od tv, raczej wolę zaszyć się w głuszy i być samowystarczalną.

Mieć rodzinę przy boku, uprawiać warzywa, kwiaty i żyć pełnym życiem. Jak mnie będą odwiedzać pasjonaci mi życzliwi - będę szczęśliwa.
Krótkie przywitanie i moje pierwsze kroki w Ogrodowisku. 16:12, 24 lis 2013

Do góry
Potem to,

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/376-dobor-odpowiednich-roslin-do-ogrodu

będziesz miała do przodu co najmniej 3 lata normalnie zmarnowane na nietrafne decyzje
Krótkie przywitanie i moje pierwsze kroki w Ogrodowisku. 16:11, 24 lis 2013

Do góry
iwona0765 napisał(a)
Tess , nie mam jak na razie konkretnego wyobrażenia ogrodu , ani stylu - to trudna decyzja , powiem więcej ja nie wiem od czego zacząć pozdrawiam.

Skoro nie wiesz od czego zacząć, nie ma chyba lepszych wskazówek w necie jek te. Pisałąm je tyle czasu, Zacznij od części I. Będziesz wiedziała od czego zacząć
Weź kartkę i zapisuj swoje oczekiwania i potrzeby

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/55-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-1-sprzatanie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/56-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-2-planowanie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/69-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-3-projektowanie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/100-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-4-realizacja
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:00, 24 lis 2013

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:52, 24 lis 2013

Do góry
Ja bilety już mam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:46, 24 lis 2013

Do góry
Ogród prywatny w Londynie

Budowa ogrodu na CHFS

Mam wszystkie zdjęcia, które pokazywali, ale takiej jakości nadają się tylko do użytku domowego.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:42, 24 lis 2013

Do góry
Te wszystkie ogrody, o których mówili miałam okazję obejrzeć na żywo, teraz doowiedziałam się o szczegółach budowy, współpracy z klientem i sponsorami CHFS.

Zdjęcia robione ze slajdów, są w moich art. o wystawie CHFS dużo wyraźniejsze i lepszej jakości

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:42, 24 lis 2013

Do góry
Zadałam między innymi pytanie Robertowi Myers, wielokrotnemu medaliście Chelsea Flower Show, tegorocznemu finaliście - czy na tej Wystawie są finansowe ograniczenia dotyczące budżetu danego ogrodu. . Otrzymałam odpowiedź że jak do tej pory nie było ograniczeń co do górnej granicy, ale jeśli sponsorowi coś nie odpowiada, projektant musi poszukać tańszego rozwiązania.

Z tego spotkania wyniosłam wiele mądrych wskazówek i mogłam się zapoznać z realizacją od kuchni. To wielkie logistyczne wyzwanie zarówno dla projektanta jak i wykonawcy.

Mam nadzieję, że uda nam się z nim porozmawiać, kiedy będziemy w nast. roku w maju. jeśli oczywiście będzie wystawiał swoją propozycję.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:41, 24 lis 2013

Do góry
Mam chwilkę aby podzielić się piątkowym, wyjątkowym dniem.
Byłam na Konferencji Stowarzyszenia Architektury Krajobrazu, z najlepszymi projektantami Chelsea Flower Show. pt. "Mistrzowskie ogrody - mistrzowskie projektowanie ogrodów".

Jako goście wykłady mieli:

Kate Gould i Chris Beardshaw, Robert Myers oraz wykonawcy wybitnych ogrodów w Anglii Leo Baistow i Peter Langton z firmy Hillier Landscapes. Prywatnych i tych pod opieką różnych towarzystw

Chris Beardshaw na zdj, na dole.

Mój skromny ogródek 14:21, 24 lis 2013

Do góry
Pomagam z podpisem. kliknij cytuj, skopiuj kod podpisu bez słowa quote i wklej w profilu swoim w podpisie. Wtedy każdy do Ciebie trafi.

Marysia - Mój skromny ogródek
Borówka wysoka (amerykańska) - uprawa, cięcie 14:18, 24 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kora i igliwie powinno być przekompostowane. Możesz dodać dla ochrony przed mrozem, ale radzę gdzieś w kąciku zrobić pryzmę, posypać mocznikiem - wtedy szybciej się rozłoży. Tym dopiero ściółkujemy.

Chociaż widziałam na działkach jak ludzie ściółkowali świeżymi trocinami, czego nie popieram.

Ogólnie idea ściółkowania

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

Pięknie dziękuję za odpowiedź.

Kierując się Pani radami zawartymi w artykułach nt. ściółkowania i kompostowania 'założyłem' dwie małe dodatkowe eksperymentalne pryzmy na świeżą korę i igliwie.
Zobaczę na wiosnę co z tego będzie.
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies