Witam serdecznie
od bardzo dawna Was obserwuję, podglądam, szukam inspiracji, zapisuję ciekawe zdjęcia z nadzieją, że uda mi się skomponować własne rabaty. Niestety nie potrafię przełożyć tego na swój ogród

. W końcu się odważyłam i jestem

.
Może na początek kilka słów o działce. Ogród mieści się pod samym lasem, ma ok 1800 mkw i co najważniejsze mamy w nim kilkanaście sztuk moich ukochanych brzóz.
Od początku takie było założenie, aby zachować spójność z otaczającym nas lasem i zachować wszystkie możliwe duże zdrowe drzewa i zachować nieco leśny charakter ogrodu.
Długa droga przed nami, mam tego świadomość

, ale cóż od czegoś trzeba zacząć

Chcemy zacząć od rabaty przy tarasie. Rabata znajduje się od południa i zachodu, wiec słońce operuje tu bardzo intensywnie. Szerokość rabaty 1 m.
Co do tej rabaty mam pewne pomysły, ale nie potrafię spiąć tego w całość. Uwielbiam trawy i turzyce. Zakochałam się w połączeniu rozplenicy z rozchodnikami i niskich trawek z szałwią. Chciałam utrzymać w ogrodzie kolorystykę biel, niebieski i fiolet. Póki co bardzo nie lubię czerwonego i bordowego koloru w ogrodzie. Myślałam też o lawendzie, aby korzystać z jej zapachu latem, ale chyba dla lawendy znajdę inne miejsce.
Będę wdzięczna za pomoc i wszelkie wskazówki. Zamieszczę jeszcze zdjęcie z dalszej perspektywy.