Parę lat temu (kiedy jeszcze miałam telewizję) był taki program na jedynce albo dwójce Rok w ogrodzie. Zawsze na końcu programu podawali w jakiej fazie znajduje się księżyc i co powinno się robić w tym czasie, a z czym się wstrzymać. Nie wiem czy to jeszcze jest. Pamiętam że jak powiedzieli żeby np do czwartku nie kosić trawników to nie skosiłam choćby się waliło i paliło. Bałam się

Gdybym nie wiedziała to byłoby ok, ale skoro już usłyszałam to strach było się nie dostosować

Potem bez tych informacji działałam już tylko wg czasu i pogody, ale do tej pory jak coś przesadzam w ogrodzie i zastaje mnie zmierzch to jak nagle zobaczę że jest pełnia to mnie ciary przechodzą

Generalnie to wierzę w oddziaływanie księżyca bo doskonale pamiętam mój poród w czasie pełni

Do tego oceany itd.

Jest mic jednym słowem

Ale sama nie używam. Mam co prawda w telefonie apkę z fazami księżyca ale.... chyba lenistwo
W temacie edukacji nie do końca się zgodzę. Strasznie dużo musiałam wkuwać na pamięć i prawdę mówiąc niewiele z tego pamiętam dzisiaj, nawet Inwokacji. Serio pamiętacie całą? Nie pytam polonistek

U mnie najwięcej na pamięć było zawsze z rosyjskiego. Boże! Jak sobie przypomnę list Tatiany do Oniegina albo inne bzdury.... Aż mnie trzęsie. Zdecydowanie wolę żeby dzieciaki wiedziały o co chodzi w całej lekturze niż miałyby wkuwać na pamięć fragmenty. Dużo ważniejsze jest dla mnie aby znały sens i przede wszystkim kontekst. W przeciwnym razie w dorosłym życiu zadowolą się fragmentami, pojedynczymi artykułami, albo (o zgrozo) nagłówkami bez szukania związków przyczynowo-skutkowych. A takich ludzi bardzo łatwo zmanipulować. I to już droga w jedną stronę
Poza tym wiecie co? Należy zaakceptować fakt że jesteśmy różni i mamy różne zdolności. Podoba mi się że bardzo pomalutku stawia się na specjalizacje i profesjonalizację. Nie musimy być dobrzy we wszystkim. Lepiej być wybitnym w jednej dziedzinie niż "dostatecznie" dobrym we wszystkim. Przynajmniej takie mam podejście do własnego dziecka
Bogdzia, zauważyłaś jaka przytulna kafeteria się ostatnio na twoim wątku zrobiła?