Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Podmiejski ogródek 09:59, 11 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Teraz obie rabatki słoneczne:

Niestety, w pakiecie z roślinami macie okoliczny bałagan. Na zdjęciu wykadrowanym z bałaganu nie było widać i rabaty.

Na rabacie były przetasowania i będą jeszcze (śmiałek chyba kiepsko zniósł przeprowadzkę i nie wiem, czy po prostu nie kupię jakiejś innej, mniejszej trawy). Ciągle uczę się tych roślin i patrzę, która rośnie w dużą kępę, która w małą, która do góry, a która na boki. Skutek tego taki, że na rabacie ciągle brak równowagi. Tu za gęsto, a tu pustki. Ale przy bylinach takie przesadzanki mi nie przeszkadzają. Z krzewami byłoby gorzej

Na tej rabacie rosną m.in. żurawki krwiste. U Gruszki kwitną pięknie i obficie, a u mnie tak marnie. Ziemia dobra, słońce jest, przypaleń nie zauważyłam, może za mało wody? Tą rabatę bardzo mało podlewam.

Rabata południowa - też jeden wielki bałagan.

Jeszcze puste placki z przodu zostały, podzielę chyba tą rogownicę.
Tu zbliżenie na fragment:
Widać łubiny, kocimiętkę, szałwie, floksy, w dali piwonie i lilie.

Jeśli ktoś ma rady, jak ogarnąć ten chaos, co zabrać, co dodać (nie spodziewam się), co połączyć a co podzielić - bardzo proszę o szczere opinie.

Te dwie rabaty chcesz skomponować na nowo? A wymiary gdzie? Wrzuć jakiś szkic, to będziemy myśleć i rysować. Zaznacz co musi zostać. Czy nasadzenia muszą być niskie, zwłaszcza na rabacie z rowerkami

W pierwszym momencie nie odczytałam tego jako zaproszenie do projektowania od nowa, dlatego z mojej strony nie było odzewu
Wszystkiego po trochu 07:21, 11 maj 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
Lilia Ci kwitnie??? Aż spojrzałam na datę czy czegoś nie pomyliłam Niesamowita ta wiosna!!! W pierwszej połowie maja kwitnąca lilia w gruncie

Moje lilie jeszcze w lesie. Ciekawe jak sobie dadzą radę te przesadzane niedawno. Będę zdziwiona jak zakwitną...

Kwasoluby masz zachwycające!!!

Nie w gruncie, wsadzona po zakupieniu do donicy i trzymana w domu
Dziękuję, mnie też zachwycają
Podmiejski ogródek 10:20, 10 maj 2018

Do góry
Teraz obie rabatki słoneczne:

Niestety, w pakiecie z roślinami macie okoliczny bałagan. Na zdjęciu wykadrowanym z bałaganu nie było widać i rabaty.

Na rabacie były przetasowania i będą jeszcze (śmiałek chyba kiepsko zniósł przeprowadzkę i nie wiem, czy po prostu nie kupię jakiejś innej, mniejszej trawy). Ciągle uczę się tych roślin i patrzę, która rośnie w dużą kępę, która w małą, która do góry, a która na boki. Skutek tego taki, że na rabacie ciągle brak równowagi. Tu za gęsto, a tu pustki. Ale przy bylinach takie przesadzanki mi nie przeszkadzają. Z krzewami byłoby gorzej

Na tej rabacie rosną m.in. żurawki krwiste. U Gruszki kwitną pięknie i obficie, a u mnie tak marnie. Ziemia dobra, słońce jest, przypaleń nie zauważyłam, może za mało wody? Tą rabatę bardzo mało podlewam.

Rabata południowa - też jeden wielki bałagan.

Jeszcze puste placki z przodu zostały, podzielę chyba tą rogownicę.
Tu zbliżenie na fragment:
Widać łubiny, kocimiętkę, szałwie, floksy, w dali piwonie i lilie.

Jeśli ktoś ma rady, jak ogarnąć ten chaos, co zabrać, co dodać (nie spodziewam się), co połączyć a co podzielić - bardzo proszę o szczere opinie.
Wszystkiego po trochu 08:53, 10 maj 2018

Do góry
Lilia Ci kwitnie??? Aż spojrzałam na datę czy czegoś nie pomyliłam Niesamowita ta wiosna!!! W pierwszej połowie maja kwitnąca lilia w gruncie

Moje lilie jeszcze w lesie. Ciekawe jak sobie dadzą radę te przesadzane niedawno. Będę zdziwiona jak zakwitną...

Kwasoluby masz zachwycające!!!
Droga do spełnienia 08:06, 10 maj 2018

Do góry
co do frontowej to
chyba zawilce posadzę "w kupie" a nie rzędem
między cisami , krajem będą evergoldy
hameln zostanie miskanty też
a jeżówki przesunę w dalszą część
jesienią posadzę cisy w miejsce lilli a lilie przesunę w przód
jakoś ogarnę
chyba
Droga do spełnienia 08:03, 10 maj 2018

Do góry
jolka napisał(a)
Heloł Wreszcie jesteś

Jako fanka szpalerów, pozachwycałam się szpalerem hortensjowym.
Na misz-maszach się nie znam, więc się nie wypowiem. Jedyne co mi się nasuwa w kwestii uporządkowania, to uzupełniłabym ekran z cisa pod płotem po całości, bez przerw na lilie (które przecież mogą rosnąć przed cisem, prezentując sezonowo swoją urodę).

A i białego łubina zazdaszczam Nie wiem co się z moim stało, że w tym roku taki marniutki

no tak też myślę żeby cisy tam wsadzić
może jesienią się uda
jak to zrobić żeby em nie zauwazył?
wczoraj kupiłam amanogawę i wiśnię nippońską ruby
dla ruby mam miejce
dla amanogawy myślę żeby ją wsadzić końcem tej rabaty frontowej
Droga do spełnienia 19:58, 09 maj 2018

Do góry
Heloł Wreszcie jesteś

Jako fanka szpalerów, pozachwycałam się szpalerem hortensjowym.
Na misz-maszach się nie znam, więc się nie wypowiem. Jedyne co mi się nasuwa w kwestii uporządkowania, to uzupełniłabym ekran z cisa pod płotem po całości, bez przerw na lilie (które przecież mogą rosnąć przed cisem, prezentując sezonowo swoją urodę).

A i białego łubina zazdaszczam Nie wiem co się z moim stało, że w tym roku taki marniutki
Droga do spełnienia 15:54, 09 maj 2018

Do góry
Dziewczyny
to suche na lewo to zbierająca się hameln
widać sadzonki buksa które są do wysadzenia do doniczek
krajem idzie trzmielina - żółta
za nią zawilce wiosenne
no i są jezówki bo to była rabata jezówkowo rozchodnikowa
widać miskanta graziella

pod płotem
ekran z cisa
lilie i znów ekran z cisa
na płocie powojniki
no i jezówki i orliki i czosnki
W cieniu - zacieniona 21:46, 08 maj 2018

Do góry
Lilie martagony...już pączkują.
Mój ogródek 19:18, 07 maj 2018

Do góry
GorAna napisał(a)
Patrycjo, pytałaś u mnie o derenia. Ja swoje przycinam tylko kosmetycznie, by wszystkie były tej samej wielkości. Wycinam im też te gałązki, które pokładają się po ziemi.
Piękna wiosna w Twoim ogrodzie, a na kwitnienie lilii będę wpadać
Pozdrawiam

Zapraszam na lilie

Ja chyba swojego zamordowałam, jeszcze nie widać listków
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:45, 07 maj 2018

Do góry
zawitka napisał(a)
Jaka ładna ta sina dal,bzy ich zapach powala

Zapisałam sobie Gobasia---- lilie .Posadziłam też 2 sztuki z tych wielkich zobaczę co będzie

dziś wietrznie ..to pachnie cudnie

Z wielkich tzn:z drzewiastych?...mam kilka,ale jak na razie tylko jedna jest naprawdę wielka
W samym słońcu 20:50, 06 maj 2018

Do góry
Patrz 100 brawo!

Poszukalam w necie. W miejsca gdzie spada snieg z dachu radza sadzic: hortensje bukietowe/drzewiaste poniewaz i tak je sie wiosna tnie, tawuły - ta sama argumentacja;
Trzmielina fortunea ktora jest zimozielona bo jest elastyczna.

Z bylin lawenda i hosty/funkie.
U mnie lawenda zawsze wymarza wiec brak mi doswiadczenia, ale funkie sa faktycznie zelazne i nic im nie straszne nawet deptanie zima/wiosna i kopanie psie.
Doradzaja tez liliowce i lilie.

Czyli masz calkiem duzy wybor nawet dosc ogrodowiskowy.
Wczesniej pisalas o jezowkach - na takiej narazonej na spadajacy snieg rabacie balabym sie je tam sadzic bo one lapia grzyba gdy jest wiosna za mokro i potrafia wygnic.

Tyle luxnych mysli.
Gożdzikowa - wiejski ogród 08:17, 06 maj 2018

Do góry
Jaka ładna ta sina dal,bzy ich zapach powala

Zapisałam sobie Gobasia---- lilie .Posadziłam też 2 sztuki z tych wielkich zobaczę co będzie
Mój ogródek 23:10, 05 maj 2018

Do góry
patrycja napisał(a)
Lilie

WOW!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:34, 05 maj 2018

Do góry
Dwa lata temu jesienią planowałam taką, czerwone lilie, pięciornik jakiś, liliowce ogniste, czerwone róże, rudbekia, generalnie plan był i ciut nie wypalił. Zobaczę, jak tam pójdzie w tym roku.
Podmiejski ogród Cataliny 21:11, 05 maj 2018

Do góry
A tak wygląda różanka, którą tworzę. Wyrasta odętka, bodziszki, orliki, lilie i szałwie. Mam tak niedobitki bukszpanów zebrane z ogrodu. Róże w kolorach od jasnego różu do bordo. Zamówiłam seslerię h., wsadzę ją jako przód rabaty. Z trawek są tu również carexy frosted curls.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:53, 05 maj 2018

Do góry
Twoje rabaty studiuję zawsze po kilka - naście razy... Rewelacja.

Mam pomarańczowe lilie przypadkiem kupione w L. I smolinosy na życzenie wyraźne m. Wpasowują się jakoś. Może i kuklik pomarańczowy by się wpasował trzeba sprawdzić
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:51, 05 maj 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Kukliki bardzo lubię. Akurat pomarańczowy mi nie pasuje i nie mam, ale inne tak, w sumie w 4 kolorach...

Kuklik i przypadkowe lilie są jedynymi pomarańczowymi akcentami w ogrodzie. Gdyby się uprzeć, to nie pasują zupełnie. Ale są takie wdzięczne...

Bez Palibin orliki i kuklik dodający smaczku

Na huśtawce miło płynie czas... 08:31, 05 maj 2018

Do góry
Zagajanka napisał(a)
Ślimole wprost uwielbiają hosty, szałwie, dalie, młode lilie, liście irysów...

Podsypałam troszeczkę niebieskich smakołyków pod wszystkie te roślinki - następnego dnia już było widać, ze działają...

Z wyżej wymienionych posiadam w swym inwentarzu jedynie hosty. Trzeba jednak wroga bacznie wypatrywać. Jak się te niebieskie przysmaki nazywają?
Na huśtawce miło płynie czas... 21:12, 04 maj 2018

Do góry
Ślimole wprost uwielbiają hosty, szałwie, dalie, młode lilie, liście irysów...

Podsypałam troszeczkę niebieskich smakołyków pod wszystkie te roślinki - następnego dnia już było widać, ze działają...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies