Dzień dobry,
Nie znalazłam na forum wyczerpujących informacji, dlatego postanowiłam założyć nowy watek.
Mam do zrekultywowania zdegradowany trawnik-w przewadze juz chyba suchą łakę. Znajduje się ona na zaniedbanym terenie sportowym, i miejscami są to klepiska z "wydeptaną" trawą, wygląda miejscami jak przerośnięty chwastami trawnik, ale w przewadze jak niewysoka laka kwietna. Inwestor chce to doprowadzić do porządku - żeby wyglądało w miarę przyzwoicie, żeby pełniło funkcję rekreacyjną (nie stricte sportową), czyli bardziej do pobiegania z psami, poleżeniu na kocyku itp. i przede wszystkim, żeby go to jak najmniej wyniosło cenowo. Powierzchnia do zrekultywowania wynosi w sumie ponad 4,5tys m2. Myślałam o takich zabiegach:
koszenie dosyć niskie wszystkiego, zwertykulowanie całości, zasilenie nawozem, potem dosianie łąki kwietnej w miejscach "wybrakowanych".
Czy te zabiegi będą wytaczające? Kiedy i w jakiej kolejności powinno się je wykonać? I jak powinna wyglądąc docelowa pielęgnacja takiej suchej dziekiej łąki kwietnej - podlewanie do kilka dni, nawozenie dwa razy do roku?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc
zdjecie wiosenne
zdjecie poznym latem