Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w dolinie 14:36, 03 lip 2023

Do góry
Roocika napisał(a)

Piękne połączenie, jeszcze w tym oświetleniu, niezwykle atrakcyjnie wygląda całość rabaty.

Ja przywrotnika to tnę kosiarką, nie mam zdrowia skubać Tak posadziłam żeby można było kosiarkę wstawić na rabatę, a co
Kaszubskie piaski 14:26, 03 lip 2023

Do góry
Dziękuję Ewo

Rabata półcienista tworzy się powoli dalej.

Zdecydowałam się wkopać 20-cm przegrodę trawnikową w granicę aby oddzielić moją perzową murawę od rabaty. Tak mam otoczoną rabatę borówkową i u mnie to się sprawdza. Niestety nie daję rady wypielić kantów na wszystkich rabatach w weekendowym ogrodzie. Brzeg przegrody wystaje z ziemi na 1-2 cm i nie powinien przeszkadzać w koszeniu. Przynajmniej mam taką nadzieję. Zamaskuję go pniami. Na rabacie wolne przestrzenie są pokryte kartonami i zasypane korą. Na piasku kartony przetrwają ze 2 lata i się rozłożą.

Pięknie zakwitł Gypsy boy.

I szerszy kadr: widok przez rabatę półcienistą w dal.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 14:22, 03 lip 2023

Do góry
April napisał(a)
Jakie śliczne cercisy Ciekawe jaka cena, pamiętasz?
Trzeba by jakąś wycieczkę wakacyjną zaplanować...

Zrobiłam fotkę dwóch metek, jednej ceny nie mam

Były trzy odmiany: Alley Cat, Forest Pansy i Hearts of gold
Nasz przydomowy ogródek 14:19, 03 lip 2023

Do góry
Dzięki Haniu i wzajemnie. Pomidorki już są na najniższych partiach krzewów.

Pozdrowienia z naszego pięknego uzdrowiska.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:58, 03 lip 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
A i jeszcze tak sobie kobieta formuje w tym pierwszym miejscu graby
/quote]

Podsunęłaś mi pomysł. Mam graba w donicy na tarasie i zrobił się brzydki krzak Miałam go dawno formować ale jakoś zeszło. Podobny kształt gałęzi
Blaski i cienie nowego życia 13:43, 03 lip 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dobry pomysł żeby Madzia z aparatem wpadła

Tak, czekam na nią. Ostatnio nam spacer ogrodowy zepsuła choroba mojego syna rozładowany akumulator w aparacie Madzi, wszystko było na wariackich papierach, szybko, szybko.
Fotki innych zawsze pokazują ogród inaczej. Każdy zwraca uwagę na coś innego.

Sylwia, jak nie miałam pomysłów tak teraz mam od groma i za nimi nie nadążam a przesadzanki robię mimo lata zraszacz podlewa wieczorami, piekna sprawa

Cieszę się że ślimaki nie dobrały się do cukinii

W Gąszczu u Tess 13:42, 03 lip 2023

Do góry
Tess napisał(a)

Gąszcz dziekuje

Róże ukorzeniłam z patyków. Metodą Zielonego Pogotowia (kiedyś znalazłam filmik na YT).
Z łodyg po cięciu wiosennym lub po przekwitnięciu (w ZP robili sadzonki z łodyg po kwitnieniu) zrobiłam sadzonki-patyki o długości ok. 15 cm.
Przygotowałam doniczkę dużą, wypełnioną piaskiem takim jak z piaskownicy.
Wsadziłam patyki w piasek odwrotnie, czyli wierzchołkiem do dołu.
Po dwóch tygodniach patyki odwróciłam, żeby wierzchołek był do góry.
Piasek musi być cały czas wilgotny.
Nie pamiętam, po jakim czasie się ukorzeniły. Ale pewnie ze dwa miesiące.
Bez ukorzeniacza.
Dwa razy już tak ukorzeniałam róże. Skuteczność powyżej 70%.

Zakwitły w następnym roku. Oczywiście niewielkie wówczas były.

Dla niedowiarków

Bardzo dziękuję. Mam zadanie na ten tydzień.
Ptasi gaj 13:28, 03 lip 2023

Do góry
Renii napisał(a)

Ja wycinam tylko brzydkie liście-ładne nowe liście zostawiam.
Czytałam, że dziewczyny też tak robią- u mnie też są jeszcze kwiaty na ciemiernikach

Dzięki Reniu

U mnie te lisciory takie duże, że na nie wiem co z tym zrobić. Zrobię tak jak pisze wytnę suche nie ładne liście i kwiaty. Niech odpoczywają. Jak pokażą się nowe liście to stare wytnę.
Dużo jest zielonych to zostaną.

Pod trawami papryczki. Owoców dużo i bardzo dużo kwiatów kwitnących. Między rzędami macierzanka kwitnąca, oregano i kocimiętka. Na skraju cebula.
W przyszłym roku już nie będę sądziła lepiej borówkę posadzić. Jest bezobsługowa tylko podlewać trzeba.

Blaski i cienie nowego życia 13:17, 03 lip 2023

Do góry
Adela napisał(a)

Dlaczego tak sądzisz? Rododendrony nie sadzę do gruntu takiego, jaki jest. Przygotowuję im odpowiednie podłoże.

Róże ładnie Ci rosną
Jak zależy Ci jeszcze na hortensji Anabelle, to przyjedź wiosną do mnie. Wykopię ukorzenione rozłogi, które przyjmą się bez problemu. Co roku wykopuję je, bo rozrasta się niesamowicie.

W tym roku chyba lepiej się patyki ukorzeniają, powinno wystarczyć róże, trawy, hortensje, liliowce- to są atuty mojego ogrodu. Natomiast żadne kwiatki typu naparstnice, dzwonki, liatry i delikatne byliny nie mają szans. Inwazyjna u mnie okazała się ożanka kto by pomyślał

Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:12, 03 lip 2023

Do góry

Pięknie tu masz ciemna żurawka fajne komponuje się z tym ciemnym krzewem w tle taki powtarzający się delikatny akcent a jeżówki prześliczne
Do raju daleko - u Ewy 12:56, 03 lip 2023

Do góry
Herzogin Christiana

Supertunie

Do raju daleko - u Ewy 12:54, 03 lip 2023

Do góry
Czosnki

Chopin

Ptasi gaj 12:53, 03 lip 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Kasiu Bardzo ładnie kwitnie.

Też mam novalis, ale w tym roku mało pędów wypuściła mam nadzieję, że drugie kwitnienie będzie lepsze.
Jestem w połowie obcinania zwiędłych kwiatow roz. Muszę przycinać bo wszystko w kamyczki leci. Od razu pielilam. Mam dużo rozgwiazdnicy to cholerny chwast cienki korzeń a pajęczyna na wierzchu.

Nie wiem co robić z przekwitłymi ciemiernikami czy je przycinać. Mają liście duże niektóre jeszcze kwiaty

Ja wycinam tylko brzydkie liście-ładne nowe liście zostawiam.
Czytałam, że dziewczyny też tak robią- u mnie też są jeszcze kwiaty na ciemiernikach
Blaski i cienie nowego życia 12:53, 03 lip 2023

Do góry
Magleska napisał(a)
Ula fajny pomysł z tą pęcherznicą i trzcinnikami -do tego Twój bodziszek i będzie super

moja ulubiona Novalisowa cały czas czaruje -przepiękna jest

a tak mimochodem -to Twoje fotki nie oddają uroku Twojego ogrodu( bez obrazy -to taki żarcik mały ) -muszę wpaść z aparatem naładowanym -nie jak ostatnio
Masz śliczne rabaty -fajne zestawienia robisz -to połączenie jarzmianki z rdestem -świetne -odgapię
-muszę jarzmianki zabrać z mojej błotnistej -bo coś tam zaczęły marnieć -szału nie robią w tym sezonie -albo im tam się za sucho zrobiły -bo błotnista coś wyschła

i liliowcowa zaczęła -chyba musisz mnie na kawę zaprosić znowu

Madzia, przyjedź syn skosil to lepiej wszystko wygląda
Do raju daleko - u Ewy 12:52, 03 lip 2023

Do góry
Heidi Klum cała zapączkowana

A tu druga w rozkwicie

Szałwia (nie znam odmiany)

Mój ogród pod lasem 12:43, 03 lip 2023

Do góry
No to same ocencie jakie one sa
To tylko jedna rabata pod tarasem bo inne jeszcze na zdjeciach nie do zobaczenia

tu pod sosnami.. no ledwo ponad hosty wystaja a kiedys pięknie górowały. .. może hosty wzięły sie za rośnięcie po tym karmieniu??
Anna i Ogród 2 12:36, 03 lip 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Tak bardzo wieje od kilku dni że mam prawie wszystkie Anabelki połamane. I weź tu się na nie nie wkurzaj

No też bym się wkurzała. Nie masz na te Anabelle bardziej zacisznego miejsca bo szkoda ich. U mnie też wieje od wczoraj i wszystko klapnięte bo wiatr wysusza.
Ogród w dolinie 12:34, 03 lip 2023

Do góry
Roocika napisał(a)
Fotki z rana. W roli głównej trzcinnik Overdam i przetacznik długolistny Marietta
Udanego dnia

Śliczna ta fotka
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:29, 03 lip 2023

Do góry
A i jeszcze tak sobie kobieta formuje w tym pierwszym miejscu graby

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:28, 03 lip 2023

Do góry
Poza tym Martuś, jak mnie odwiedzisz, to warto odwiedzić, a jak szukasz czegoś konkretnego to mogę zajrzeć, czy mają.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies