Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 19:20, 31 sty 2024

Alicjo, polecam się na przyszłość.

W tamtym roku zebrałam nasiona z czosnków ozdobnych i dzisiaj wysiałam. Chcę w całej alei różanej uzyskać taki efekt. Orliki z czosnkami. Miałam sporo siewek orlików, dokupiłam trochę czosnków, ale to i tak za mało.

Zebrałam też nasiona żeleźniaka bulwiastego. Zobaczymy, czy wykiełkują.

Gosialuk 20:56, 31 sty 2024

Ewo widzę, że rączki swędzą. Mnie również, ale na razie posiałam tylko rzeżuchę.
W zeszłym roku siałam żeleźniaka i wzeszła mi jedna siewka. Ale nie przykładałam się za bardzo.
A odnośnie inspektu to wydaje mi się, że na początku powinnaś coś włożyć na dno, tak żeby pojemniczki z wysiewami były równo z krawędziami. Tak to na pewno będzie za ciemno, tam na dnie.
ewsyg 21:03, 31 sty 2024

Gosialuk napisał(a)
Ewo widzę, że rączki swędzą. Mnie również, ale na razie posiałam tylko rzeżuchę.
W zeszłym roku siałam żeleźniaka i wzeszła mi jedna siewka. Ale nie przykładałam się za bardzo.
A odnośnie inspektu to wydaje mi się, że na początku powinnaś coś włożyć na dno, tak żeby pojemniczki z wysiewami były równo z krawędziami. Tak to na pewno będzie za ciemno, tam na dnie.

Małgosiu, z tym żelaźniakiem to mnie nie pocieszyłaś. Zebrałam nasiona , bo Bożenka "Grzebiuszka ziemna"siała i jej chyba ładnie wzeszły. Zobaczymy co będzie u mnie. O tym świetle nie pomyślałam. Wsadzę tam styropian. Dziękuję za tak cenną uwagę.
LIDKA 21:22, 31 sty 2024

Bardzo fajny ten inspekt. Nie mam widnego okna do dyspozycji to siewy ograniczam.
Joku 22:11, 31 sty 2024

U mnie sam się wysiewał żeleźniak bulwiasty (różowy), ale siewki zakwitały dopiero po kilku latach.
Margo2 22:46, 31 sty 2024

Jestem zachwycona kondycją Twoich roślin. Są takie dorodne.
Doczytałam, że masz glinę i już wiem dlaczego tak dobrze im u Ciebie.
Jeżówki masz rewelacyjne. Ja już przestałam kupować, bo moje po roku, czy dwóch marniały, a wręcz znikały.
Będę podziwiała u Ciebie
Kordina 23:47, 31 sty 2024

No właśnie jestem ciekawa jak wyjdzie z tym żeleźniakiem, w zeszłym roku posiałam różowy, rósł pierwszy i bujnie, ale potem się zatrzymał, mimo to miał spore zielone liście i dostał nowe miejsce. Zobaczymy co z niego będzie w tym roku
Widzę, że Cię ruszyło nasionkowo w sumie to przyjemnie jest coś obserwować od nasionka i doglądać narodziny nowej roślinki, taki żłobek ogródkowy
Fajnie, ze pokazujesz Sibeliusa i Balerinę, to mnie umacnia w moich zakupkach
anpi 00:55, 01 lut 2024

ewsyg napisał(a)

Papryki będę siała pierwszy raz Pocieszyłaś mnie, tylko nie jestem pewna, czy te nasiona nie są za świeże

Świeże nasiona szybciej wschodzą niż przesuszone Też sieję zawsze te długie papryki z marketów. Oprócz czerwonej jeszcze żółte i pomarańczowe. W tym roku świetnie plonowały w gruncie( dobrze podnawoziłam sadząc)
Tak wyglądały 14 września( na jednym krzaku po 20 papyk, jak nie więcej)
antracyt 06:30, 01 lut 2024

Ale paprykowe plony, do pozazdroszczenia Tyle dobrego to ja nigdy na krzakach nie miałam.
ewsyg 09:06, 01 lut 2024

LIDKA napisał(a)
Bardzo fajny ten inspekt. Nie mam widnego okna do dyspozycji to siewy ograniczam.

Rozumiem.
Kochana dla Ciebie na pocieszenie moja Giardina, która kiedyś rosła na pergoli. Musiałam ją przesadzić. Zobacz jaką będziesz miała piękność.
Ona rozkręca się powolutku, ale jak się rozkręci, to jest cud miód malina