Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony II 23:23, 23 sie 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Cudna refleksja. To najważniejsze, co mogło Cię spotkać Iwko. Właśnie takie odczucie. Piękny ogród właścicielki, którą miałam okazję poznać u Ciebie. Pozdrawiam zapracowaną Ewę. Pervoskiej Ci zazdroszczę. Chciałabym na próbę taka u siebie. Jestem ciekawa jej koloru, bo na zdjęciach wychodzi obłędnie. W żadnym sklepie się z nią nie spotkałam. Może kiedyś na nią trafię lub jakaś dobra duszyczka ukorzeni mi kilka.
Pogoda w kratkę. Wczoraj było przyzwoicie, na trochę wyszłam porządkować obejście. Dzisiaj znowu leje.

Pozdrawiam.

Beatko, perovska jest ładna, ale musie mieć odpowiednie tło. Trudno się ją fotografuje, bynajmniej u mnie. Posadziłam dzisiaj ją na niebieską bylinową. Mam nadzieję, ze będzie dobrze wyglądać na tle ciemnego żywopłotu. Ale wcześniej musiałam wywalić połowę innych bylin: galiardię, nachyłki, liliowca de oro, przesadziłam krwawnika. Wczoraj zaczęłam to wysadzanie, przesadzanie, wyciepałam margaretki z rabaty i srylion siewek ...Potem padało i wszystko mi ładnie podlało. Zabrakło mi jednej sadzonki szałwii, ale sobie przypomniałam, ze za płotem mi się wysiała, więc poleciałam na pole i ja wykopałam. Niesamowite, jak piękną siewkę znalazłam

Widziałam się dziś też z koleżanką, która ma bzika na punkcie ogrodu, ale ma masę roślinek jednorocznych, skrzętnie zbierane nasionka, wysiewane wiosną. Zaprosiłam ją dziś do mnie, dostała kilka roślinek, które chciałam zastąpić innymi. Ja miałam po kłopocie, ona się cieszyła, że ma nowe byliny. Oddałam galiardię, nachyłki, liliowca stella de oro, a wczoraj siostrzeńcowi oddałam moją sianą kocimiętkę, by móc posadzić kocimiętkę od Ewy Podzieliłam się siewkami jeżówki purpurowej
Oczyściłam sobie rabatę, na której sadziłam niebieskie roślinki

Z przodu wąski pasek przymiotna, potem kocimiętka, która po przekwitnięciu przymiotna powinna je zasłonić. Dalej na przemian szałwia i białe jeżówki, a w plecach werbena, do towarzystwa dzisiaj posadziłam jej dwie plamy perovskiej
Na końcu tej rabaty zostawiłam kompozycję żółtych bylin

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:22, 23 sie 2016

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Hania! Jesteś chodzącą encyklopedią wrzosowisk! Matko jedyna! W weekend pójdę na rozpoznanie zatem. Wielkie dzięki!

U mnie w szkółkach nie ma nazw odmianowych wrzosów. Będziesz musiała wybierać "naocznie". Z kolorem utrafisz,bo one już kwitną. Nie wiem, czy uda się trafić z wysokością.
Swoje zamawiałam przez internet, bo zakładałam tę rabatę w maju i w stacjonarnych szkółkach wrzosów nie mieli. Dlatego robiłam sobie ściągawkę z nazwami i kolorami.
Udanych zakupów!
Patrz jak sie rozrosło
wrzesień 2015

początek sierpnia 2016

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 23:21, 23 sie 2016

Do góry
Izuniu telepatycznie wiem ze sie super bawisz i odpoczywasz i tak ma byc
Ps.brakuje mi Twoich wpisow
Dla Ciebie ☺
Ogród u stóp klasztoru cz. II 23:18, 23 sie 2016

Do góry
Z nasion które dostałam od naszej Gabrysi wyrosły aminki giganty tak piękne że spędzam przed nimi z poranną kawką długie posiadanki na trawie .

Ogrodowe skarby 23:18, 23 sie 2016

Do góry
I prezencik od Kasi dziękuję

Ogrodowe skarby 23:10, 23 sie 2016

Do góry
Przebarwiający się Klon tatarski Ginnala
Jałowiec Plumosa aurea
Jak feniks z popiołów 23:08, 23 sie 2016

Do góry
buhaha .....
toż naiwniaczka ze mnie.
Taka dumna jak paw chodziłam, piórka nastroszone, nosek zadarty i te sprawy.
Bo myślałam, że kawał dobrej roboty odwaliłam przygotowując dołek pod borówki amerykańskie. Bo dużo torfu nawaliłam. Właściwie to sam torf. Kwaśny, żeby nie było. I tak myślałam, że borówkom zrobiłam dobrze. Na ostatek podsypałam jeszcze korą.
A i owszem obrodziły i rok temu, i tego lata. Bo i dbałam o nawilżenie, a ostatnio to nawet troszkę borowiny im podsypałam. Więc zadowolona chadzałam. Do czasu. Do czasu, aż gdzieś przeczytałam kolejne z toszkowych mądrości, że torf po roku to dużo traci ze swej kwasowości, że mikroryza itd. Więc oczy mi Toszka okulistka otwarła i w te pędy jutro kwasomierz glebowy odpalam i sprawdzam to "peha". I zobaczymy kto tu jakiego ma pecha (czy może i szczęście, że na toszkowe mądrości się natknęłam).
Ale żeby nie było:

Nie były takie złe. Choć jeden krzak uparcie odmawia współpracy i nie kwitnie, że o o owocowaniu nie wspomnę (z rana zerknę co to za odmiana).

No i nauka dla mnie na przyszłość: Nigdy nie osiadaj na laurach.
Ogrodowe skarby 23:07, 23 sie 2016

Do góry
Punk Diamons
Great Star
Ogródek Iwony II 23:05, 23 sie 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Te molinie variegata są świetne, widziałem w weekend we Wro i na żywo robią wrażenie

Na zywo zawsze lepiej Baaaardzo ją lubię

Pokazywałam dziś na fotkach koleżance werbenę patagońską, jakoś nie padła z zachwytu. Ale po dwóch godzinach pojawiła się u mnie w ogródku i zobaczyła ją na żywo. Zapragnęła ją mieć. Muszę tylko pamiętać, by zimą ukopać jej kilka kęp, niech robi sobie sadzonki. Sebek, wiesz, ze u mnie nie było żadnej siewki werbeny po zimie?
A ty wydłubywałeś jak chwast
Gdyby nie sadzonki, nic bym nie miała

Od nowa ... na przekór wszystkim 23:01, 23 sie 2016

Do góry
iwka napisał(a)

carex ptasie łapki żółknie, nie wiem dlaczego

Wprowadź oprysk HT i OW, dokładnie pochwy liści, a dodatkowo nasyp w rozetę po kilka granulek wiagry dla ślimaków

Przyczyną bezpośrednią są dziesiątki małych ślimaczków buszujących w rozetkach. W ich miejsce działania wkracza grzyb
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:00, 23 sie 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A na dobranoc zostawiam Wam dzisiejszy zachód w Szmaragdowej na przekroju 10 minut czasu

O matusko,jak w raju,uwielbiam takie zachody
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:59, 23 sie 2016

Do góry
mira napisał(a)
Uśmiałam się z kosa co upolował gruszkę .
Z różami tez tak mam zawsze o tej porze no i nie pryskałam - olać to.
Masz chyba kapustę ozdobną - sama siałaś ?

Siałam ją w lutym
Teraz jest taka. Część już poszła na kompost, bo zaczęła rosnąć w górę.

Mira, ja z różami dopiero rozpoczynam przygodę. Jeszcze się przejmuję.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:56, 23 sie 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A taki prezent dzisiaj dostałam

wylądowała pod klateczką

Takie prezenty to ciesza oczka
I bardzo fajnie pasuje ulala
Ogrodowe skarby 22:55, 23 sie 2016

Do góry
Betka napisał(a)
Dzisiaj odwiedziła mnie Kasia zrobiłyśmy sobie wycieczkę po szkółkach
Nawet coś kupiłam

Mam takie rośliny u mnie zdobią ładnie cały rok
Nelumbo - lotos 22:54, 23 sie 2016

Do góry
Lotos ładnie się rozrasta
Ogrodowe skarby 22:53, 23 sie 2016

Do góry
Dzisiaj odwiedziła mnie Kasia zrobiłyśmy sobie wycieczkę po szkółkach
Nawet coś kupiłam

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:52, 23 sie 2016

Do góry
A taki prezent dzisiaj dostałam

wylądowała pod klateczką
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:50, 23 sie 2016

Do góry
stara trocinówka już fajnie porosła

ale nie tylko ona

trawka jak skoszona to jest nawet nieźle
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:50, 23 sie 2016

Do góry
Loosiuu napisał(a)

Tam z tyłu to Hakone 'Aureola'? Nie przypala jej słońce?

Zgadza się, Aureola. W przeciwieństwie do All Gold nie przypala się w ogóle a jest na słońcu większość dnia.

Od nowa ... na przekór wszystkim 22:48, 23 sie 2016

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies