Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

nawigatorka 21:51, 01 lis 2016

A ta ścieżka z płyt to mialabybyc doklejona do istniejącej nawierzchni? Bo jakoś tego nie widzę.płytki masz okrągłe takie a tu takie zwykłe betony do tego? Zwykle betony lubię ale do Twoich płytek jakoś mi nie pasują tym bardziej na takim małym trawniczku.

I jeszcze jedno jeśli pozwolisz.wydaje mi się Reniu że zapytalas o te rabate z potrzeby poparcia Twojego pomysłu na drzewa w hortkach prawda? Czuję że bardzo starasz się je tam przeforsować. Może nas nie sluchaj i zrób jak chcesz bo jak niebtobza rok znów może będziesz zmieniać
amelia_b 22:02, 01 lis 2016

Kibicuje cały czas
ren133 22:22, 01 lis 2016

jankosia napisał(a)

Żadnych drzew. To był pomysł na przeciągnięcie nowej ławeczki. Licz jako całość. Póki nie ma wizji całości nie idź w pojedyncze fragmenty. Błagam. Obiecaj że weźmiesz głęboki wdech I przemyśl to co Asia napisała

Ale trzeba coś zrobić z hortensjami przecież ...
ren133 22:25, 01 lis 2016

jankosia napisał(a)
Biorąc same drzewka to do hortensjowej jak kwiatek do kożucha. Poważnie. To nic nie pomoże. Ja jestem z doskoku ale powiem ci coś. Popatrz na plan co wrzuciłaś i narysuj sobie (możesz nawet nam nie pokazywać ) plamę trawnika na całej tej stronie ogrodu. Nie rabaty tylko trawnik czyli to co ci zostaje. Ludzie często nie zwracają na to uwagi a przecież to wielka, płaska, zielona plama w naszym ogrodzie. Musi mieć kształt a nie być tym co zostaje po wycięciu rabat. Jak wyrysujesz sobie sensowną plamę trawnika to będziesz wiedziała ile mniej więcej w jakim miejscu masz do zagospodarowania. Idę bo mnie em prześwięci hi hi

Dobra mam ten plan bez ścieżki ale z rabatami, które już są
ren133 22:31, 01 lis 2016

Aggaa napisał(a)
Reniu nie doradzę Ci za bardzo, ale powiem, że w rzeczywistości wejście do ogrodu wygląda zdecydowanie lepiej. Jakoś te ujęcia zrobione przy wejsciu przedstawiają tą część ogrodu w niekorzystnym świetle. Pod hortkami przydałyby się jakieś ładne nóżki, przy świerku mały lifting i już

Tak zgodzę się, że od wejścia (czyli z boku) ta rabata wygląda dobrze i scieżka też się fajnie prezentuje, ten trawnik jest dość proporcjonalny ... wszelkie proporcje zatracają się jak się nią idzie i na nią patrzy od strony tarasu ... ona się bardzo wydłuża ... hortensje są daleko płaskie no i ten widok na remontowany od dwóch lat dom sasiada ... wkurza mnie wtedy ta widoczna ścieżka, która dzieli trawnik na wąziutki pasek z tyłu i dużą przestrzeń od tarasu do ścieżki
ren133 22:32, 01 lis 2016

Madzenka napisał(a)
Reniu masz całą zimę na przemyslenia a włascieiwe jeszcze dodatkowo pól jesieni
Nie goń tak prosze bo nie nadążam

No wiem wiem ... ale nie umiem się powstrzymać
ren133 22:35, 01 lis 2016

nawigatorka napisał(a)
A ta ścieżka z płyt to mialabybyc doklejona do istniejącej nawierzchni? Bo jakoś tego nie widzę.płytki masz okrągłe takie a tu takie zwykłe betony do tego? Zwykle betony lubię ale do Twoich płytek jakoś mi nie pasują tym bardziej na takim małym trawniczku.

I jeszcze jedno jeśli pozwolisz.wydaje mi się Reniu że zapytalas o te rabate z potrzeby poparcia Twojego pomysłu na drzewa w hortkach prawda? Czuję że bardzo starasz się je tam przeforsować. Może nas nie sluchaj i zrób jak chcesz bo jak niebtobza rok znów może będziesz zmieniać

Betonowe w trawniku ... nie upieram się przy drzewach ... chcę tylko aby ten zakątek nie był taki płaski i nienaturalnie przedzielony tą ścieżką
ren133 22:36, 01 lis 2016

amelia_b napisał(a)
Kibicuje cały czas

I co?
amelia_b 22:59, 01 lis 2016

ren133 napisał(a)

I co?
no wiesz że ja w tym temacie to nic
Aggaa 22:59, 01 lis 2016

ren133 napisał(a)

Dobra mam ten plan bez ścieżki ale z rabatami, które już są

A wchodzi w grę likwidacja ścieżki???
Niedawno rozmawiałyśmy o tym... wskazane rabaty masz dostosowane kszałtem do istniejącego chodnika. Patrząc teraz na rysunek bez ścieżynki wygląda na to, że musiałabyś zmienić i małą rabatkę przy bomu i końcówkę rabaty z szałwią i hortensjową.
Płyty betonowe w trawniku ... w miejscu istniejącego chodnika?

A co do drzew to już rozumiem czemu one mają służyć Ale aby zasłonić "widoki" musiałyby chyba rosnąć w rządku bardzo blisko siebie. Zanim urosną chałupa będzie w koncu zrobiona Szybciej szmaragdy urosną.
Reniusia wysoka jesteś i za wysoko patrzysz