Maaatuuuluuuuu jaka cudna kanapa no szacun dla Was serio fantastycznie wyszło
Ps..Doczytałam ,że miałaś fantastyczny urlop pod względem zdrowotnym ...echhhhh..zalożymy klub też leżałam plackiem przez połowę wakacji ale za to masz cudo poduchy
Tylko nie mam pojęcia jakie rośliny najlepiej pasowałyby do mojego ogródka. W powyższych artykułach jest wymienionych bardzo dużo gatunków, ale dla kogoś kto nie ma o tym bladego pojęcia jest ich aż za dużo. Dodatkowo czy na ogród preriowy moje rabaty nie będą za małe?
- myślałem żeby bliżej ogrodzenia zasadzić większe gatunki traw, a bliżej środka jakieś byliny.
Umieszczam też plan ogrodu z białymi rabatami, dla kogoś kto chciałby pomóc w doborze roślin
Dodatkowa wersja projektu ogrodu z największymi rabatami:
Haha, no szał Choć jeszcze kawał skarpy zostało. No i nie wiem co dalej! Pasowało by jakieś duże konkretne nasadzenie po rozplenicach. I jeszcze coś na zakończenie od strony trawnika:
Tu bym chciała coś zimozielonego, może jakieś niskie sosny albo takie coś co mi się akurat w ogrodniczym spodoba W sobotę się okaże, ale wszystkie propozycje mile widziane.
Taki mam właśnie plan na sobotę wykopać mieczyki.
Póki są zielone i widoczne.Tak zazwyczaj to robię.
Ale któregoś roku zrobiłam to po przymrozkach.
I chyba nie wszystkie były widoczne.( bo ja przekwitnięte kwiatostany wycinam.
I zostają tylko 20 -30 cm listki.)I nie wszystkie wówczas wykopałam
Jak duży przymrozek pójdzie, kilka dni, to po liściach trudno potem znaleźć wszystkie miejsca.
A ja mam je powtykane w rożne miejsca.
A tak i stopniowo będą prace rozłożone.I potem tylko zostaną dalie, ekomisy, begonie z doniczkami .
Wszystko pięknie się prezentuje ale to trawiszcze najbardziej mnie zaintrygowało Czy to perłówka wyniosła ? kolor kłosu mi się trochę nie zgada bo powinien być ciemniejszy
Nie wiem co mnie otumaniło, że passiflora zimuje u nas.
W czerwcu posadziłam ją do ogrodu. Po 2 metry przyrosła z każdej strony. Dzisiaj już rośnie w donicy i na zimę do domu. pąków ma mnóstwo. Kwitnie non stop.
Byłoby to ciekawe, ale chyba bym musiała ten skrzyp dość nisko trzymać, nie? Poza tym ten tarasik przy wejściu ma coś koło 4metrów, więc nie wiem czy byłoby to aż tak widoczne, że to jest jakby kontynuacja?
Kasia tak właśnie myśli sporo ludzi, którzy ten skrzyp u mnie widzą. Zazwyczaj reakcją są słowa: fajny ten bambus Faktycznie znalazłam info, że dorasta do 150cm, a jak urośnie to się okaże
Siakowa a Ty to o jednym ciągle
AniMa, sylwik, Elka dzięki! Cieszę się, że się podoba!
Miałam ambitny plan, że na setnej znajdzie się zdjęcie nastęĻnej części muru, ale niestety... mogę tylko ustawione szalunki pokazać. Myślałam, że już dziś zaleją, ale niestety...