Jeśli to ma być jedna sekcja to do kolektora rura doprowadzająca wodę powinna mieć średnicę fi 32 i za kolektorem również fi 32, a w dalszym odcinku może się rozgałęzić na fi 25. I będzie dobrze.
Danusiu zdjęcia z wczoraj umieściłam u siebie. Tess też na stronie 313 dała efekt ich żerowania. Jęsli trzeba mogę wysłać maila ze zdjęciami o lepszej rozdzielczości
A ja Ci radziłąm cyprysiki do niebieskich jałowców, Tutaj czerwoności zginą, tutaj to Ci są hortensje białe bukietowe potrzebne, albo derenie Ivory Halo, ewentualnie przed nimi dopiero czerwone.
W tym miejscu białe rozjaśni i przykuję uwagę
Żółte cyprysiki na 2 miejscu, ale ja bym posadziła hortensje.
Trzeba pozbyć się pojedynczo porozrzucanych krzaczków posadzonych w trawniku, wykopac je i potem zagospodarować w ogrodzie.
Ja tylko mam radę jako fachowiec i osoba projektująca ogrody . Trzeba mysleć kompleksowo, cały ogród poprowadzić linie rabat, ponieważ ogród powinien być spójny a nie każdy kąt sobie)
Resztę inni skomentowali. nic nie dodam nowego.. ale Zdzisława....mogę zawsze przygarnąć, nie wiem tylko co M na to.... i druciana ogrodniczkę też A nawet jedno i drugie.. piszę na wypadek jakby się Ci już do pomysłów nowych nie pasowali
Linie i wypełnienie... z niczym nie trafiłam w w wyobrażeniach.. bo jest obrzeże z kostki.. (i tu mi lepiej bo takie też mam.. ) .. a nie będzie kancików ... ale będzie miodzio....
Jarząba pomarańczowego, ślicznego przemilczam.. bo eMuś od razu by kupował... a kulki cisowe wypasione.... pocieszam sie że trzeba zawsze cenę do jakości i możliwości.... moje też będą wypasione... Muszę sie pocieszać, bo chociaż nie mam w naturze natury zazdrości ... to jednak coś sie porobiło i jak widzę wielkie kulki to mnie trochę tak nie ten teges.... nie powinnam, ale zazdroszczę
Ślicznie jest... a będzie ...... miodzio..... dziś sobota, to może coś wieczorkiem obejrzymy
Będą kolejne lustra, na razie jedno, ale dojdzie jeszcze kilka
Bo stosowanie ich w małym ogrodzie ma sens, służą oszukaniu widza, stworzeniu miejsc- niespodzianek, dodatkowych widoków, powiększeniu przestrzeni. To chcemy osiągnąć, a wczoraj podczas jazdy po cisy wymyśliliśmy z Witkiem, gdzie będzie kolejne 3 lustra i będą obok siebie ukośnie ustawione, Sama jestem ciekawa efektu, ale przez skórę czuję, że to będzie strzał w 10-tkę.
Robienie na siłę luster w dużych ogrodach czasem mija się z celem, bo nie sposób wykorzystać tych właśnie cech. Umieszczenie trzeba dobrze przemyśleć.
1. Pienne miłorzeby Mariken 3 szt.
2 i 3. Pola żurawek (dwie odmiany znacząco się różniące kolorem albo żurawki plus turzyce np. Evergold i żurawka Berry Smoothie
4.świerk serbski
7. Kule bukszpanu duże
8. Wikół katalpy wytnij kółko i posadź białe hosty
9. za 9 można dodać 3 miskanty Variegatus plus obwódka z lawendy lub bukszpanu
5. Hortensje bukietowe Vanille Fraise lub Phantom
6. Czerwone akcenty (berberysy, perukowce, pęcherznica lub inne hortensje bukietowe. MOże wielkie różaneczniki?