Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

agam 21:16, 07 lis 2013

paulina_ns napisał(a)
Postanowiłam przeprowadzić mały eksperyment doświadczalny Otóż ucięłam 10 cm gałązki hortensji, wsadziłam je do wody no i zobaczymy Rozmnażał ktoś już kiedyś tak hortensję ?

Witaj

Z tymi hortensjami to inaczej trzeba było. Najlepiej ukorzeniają się poprzez odkłady. Skuteczność 100%. Przyginasz gałązkę do ziemi, nacinasz od dołu (dla szybszego ukorzenienia), przysypujesz ziemią i najlepiej położyć na to kamień. Powodzenia.
paulina_ns 21:51, 07 lis 2013

agam napisał(a)

Witaj

Z tymi hortensjami to inaczej trzeba było. Najlepiej ukorzeniają się poprzez odkłady. Skuteczność 100%. Przyginasz gałązkę do ziemi, nacinasz od dołu (dla szybszego ukorzenienia), przysypujesz ziemią i najlepiej położyć na to kamień. Powodzenia.

Agam, została na niej jeszcze gałązka, taka właśnie odgięta do ziemi, więc nic straconego, przeprowadzę w takim razie dwa eksperymenty i zobaczymy dziękuję za informację

Agam gałązki przygięte, zobaczymy co z tego będzie

Nie wiem, czy o to chodziło, ale zrobiłam tak:

i druga:

i moje eksperymentalne patyczki, zobaczymy, czy coś z tego wyjdzie:

paulina_ns 09:15, 08 lis 2013

Witam i bardzo proszę Was o pomoc w zaplanowania mojego przedogródka. Obecnie jest tam posadzonych kilka roślin, ale nie ma problemu z usunięciem ich. Oto wstępny plan z tym co tam już jest i musimy, albo chce żeby zostało.

Jest to miejsce, gdzie słońce świeci prawie cały dzień, czyli tzw " patelnia".
A oto spis roślin, które chciałabym, by znalazły się obowiązkowo:
- hortensje,
- żurawki,
- trawy ozdobne,

paulina_ns 10:04, 08 lis 2013

Początek rabaty, wyglądałby tak i nie mam pojęcia co dalej ?

1. trawa pampasowa,
2. hortensja limelight,
3. turzyca włosista,
Gardenarium 14:22, 09 lis 2013

Skula napisał(a)
witaj
może wrzuć jakieś zdjęcia - będzie prościej udzielić porad

Bez zdjęć nic nie poradzimy, bo nie wiadomo jak i co tam wygląda

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:23, 09 lis 2013

paulina_ns napisał(a)
Skula, dzięki,że się odezwałaś a oto zdjęcia. Roślinami proszę się nie przejmować znikną, kiedy zacznę robić rabatę

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:24, 09 lis 2013

paulina_ns napisał(a)

Trzeba pozbyć się pojedynczo porozrzucanych krzaczków posadzonych w trawniku, wykopac je i potem zagospodarować w ogrodzie.

Ja tylko mam radę jako fachowiec i osoba projektująca ogrody . Trzeba mysleć kompleksowo, cały ogród poprowadzić linie rabat, ponieważ ogród powinien być spójny a nie każdy kąt sobie)

Postaram się pomóc w tym rogu.

Link do realizacji

Instagram Ogrodowiska

Może być taki układ roślin, Brabantów nie sadź, to najgorsze tuje, lepsze będą każde inne, ale nie te.

Instagram Ogrodowiska

Albo taki układ

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:25, 09 lis 2013

paulina_ns napisał(a)
Dziękuję Pani Danusiu, rośliny, które tam rosną, zostały posadzone zanim tutaj trafiłam i teraz już wiem, że takie porozrzucane dobrze nie wyglądają, przyznam,że bardzo liczę na Pani pomoc, bo ciężko mi samej zagospodarować tak duży obszar. Z roślin, które tam rosną zależy mi tylko na wierzbie hakuro i perukowcu, resztę mogę usunąć.

To rozumiem, ale to wszystko na pewno da się przesadzić

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies