Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:41, 04 lis 2013

Do góry
Rośliny już posadzone, tylko noc nas zastała.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:41, 04 lis 2013

Do góry
Dzisiaj miałam wyzwanie

Ogródek jakich wiele, mało roślin, wąskie rabaty, nieciekawie

Ale za to co będzie... niewielkim kosztem zrobię z tego prawdziwy ogród

Rewolucja rozpoczeta, wycięliśmy nowe linie rabat i nawet tam, gdzie ich wcale nie było

Fotki usunęłam, wkleiłam w metamorfozach. Jak już będzie gotowe dodam nowe.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1251-metamorfozy-ogrodowe?page=48#post_5
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:32, 04 lis 2013

Do góry
A ja dzisiaj w robocie robię metamorfozę, a nie u siebie. Ale się dzisiaj zapatrzyłam w necie na kalosze, już dwie godziny szukam kaloszy czarnych do pracy, nawet nie widziałam, że tyle wpisów, Sorrki, ale pokaże co innego, jak tylko da się wybrać jakieś zdjęcie
Nowe funkcjonalności: Powiadomienia i prywatne wiadomości 20:32, 04 lis 2013

Do góry
Już Martuś jest zmieniony napis podobno)

Powiadom mnie o nowych postach w tym wątku
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 20:12, 04 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zasypać kopczyk z kory na nią, ale nie teraz.

Dziękuję bardzoooo. Postaram już Ci nie zawracać głowy
Pielgrzan madagaskarski - Ravenala madagascariensis 19:00, 04 lis 2013

Do góry
To roślina z klimatu tropikalnego więc w ogrodzie nie da się jej uprawiać, raczej w wielkich szklarniach ogrodów botanicznych. W domu tez się nie da tej rośliny uprawiać.
Nowe funkcjonalności: Powiadomienia i prywatne wiadomości 18:45, 04 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Odnośnie jeszcze poprzedniego pytania. Załóżmy jest nowy post, ale skąd niby automat miałby wiedzieć że to jest odpowiedź akurat na Twój wpis? a nie na inny, np, z cytatem sprzed kilku stron?

Ronin źle skonstruował tekst, tak jak wyżej napisałam.

Na tym się nie znam, dlatego pytałam... Ale już wszystko jasne
Nowe funkcjonalności: Powiadomienia i prywatne wiadomości 18:45, 04 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W zasadzie jestem w stanie odpowiedzieć i odpowiadam na każde pytanie w moim wątku, a często są to linki z prośbą o zajrzenie na dany wątek i...zaglądam. Odpowiadam też na pytania w moim wątku, na pytania - nie na każdy post, bo post nie zawsze jest pytaniem

Wiem, do Ciebie nie zajrzałam, jak bym zagospodarowała pas po lewej od garażu?, wiem, ale ja nie sypię w sekundę z rękawa projektami.. musiałabym nad tym chwilkę się zastanowić, a wątki tematyczne w tym czasie czekają. Więc nie odpowiedziałam akurat na to pytanie.

Danusiu. Przecież ja Cię nie prosiłam o projekt... Nie wpadłabym na pomysł wymagania od Ciebie sypania projektami z rękawa... A już na pewno nie umiałabym poprosić Cię o "gotowca" pod moją konkretną rabatę. Poprosiłam o wysłanie mnie w miejsce, w którym mogłabym znaleźć pomysł na swoje rośliny. Ale nie przypominałam się z tym tematem, bo poszperałam i znalazłam W kilku miejscach na forum piszesz o "brzuchatych" rabatach i tam dowiedziałam się, jak powinnam myśleć o swojej. Poza tym widzę, że u Ciebie mnóstwo pracy. Napisałam, że ROZUMIEM, że nie jesteś w stanie każdemu i na wszystko odpowiedzieć. Staram się szanować czas zapracowanych ludzi i nie narzucać. A wątki tematyczne odwiedzam i widzę w nich Twoją obecność Pozdrawiam.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:00, 04 lis 2013

Do góry
No to jestem zmartwiona
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:10, 04 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Opowiadaj dalej co się będzie działo, nie wyrywaj jej.

Witam, po dłuższej obserwacji niestety chwastnica ma się dobrze.
wydawało mi się, że zaczeła zółknąć ale niestety nic sie dalej nie działo.
Oprysk ponowiłem po 3 tyg. ze zwiększoną dawką i bez zmian.Może spróbuje na wiosne jeszcze raz, a jesli nie pomoze to załóżymy trawnik na nowo...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:25, 04 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

No to razem będziemy się udzielać

to już mi raźniej
Na Łowieckiej 23:47, 03 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niczym nie zwalczać, to świadczy o tym, że jest czyste powietrze w okolicy i ciesz się

Wiem, że porosty są swoistymi wyznacznikami klas czystości powietrza, ale czytałam również, że mogą one być doskonałym siedliskiem dla pasożytów i dlatego zgłupiałam już.. Dobrze, że nie stanowią zagrożenia, bo bardzo mi zależy na tym drzewie..
Na Łowieckiej 23:29, 03 lis 2013

Do góry
inag napisał(a)

Co roku mają mnóstwo pąków. Są nimi aż obklejone. Rosną jednak do pewnego stopnia i koniec. Obumierają i robią się tak suche, że w rękach można je kruszyć na pył. Robiłam juz wszystko:

Rosną nie za głęboko (widać było czerwone pąki), Maja żyzną ziemię kompostową, podsypywane są obornikiem, podlewane, pryskane na choroby grzybowe,... i nic;-( Sąsiadka mojej mamy za to nie dba o nie zupełnie (tak jak o cały ogród). Kosi kosiarką, nie podlewa, rosną w piasku - dosłownie - i co roku aż łamią się od naporu potężnych kwiatów... Gdzie tu sprawiedliwość???

-)

Błędem jest podsypywanie obornikiem. Może za dużo azotu, przenawożone są.
Na Łowieckiej 23:27, 03 lis 2013

Do góry
Piwonie nie kwitną z kilku powodów

Prawdopodobne przyczyny:

jest posadzona za głęboko
ma zbyt dużo cienia
jest zbyt młoda - bądźcie cierpliwi. Wyprodukowanie kwiatów trwa około 3 lat (pierwszy rok rozwija korzenie, drugi rok rozwija korzenie i łodygi, w trzecim roku kwitnie)
za mało lub za dużo nawozów
stosowanie ściółki ze skoszonej trawy lub płynnego nawozu (tego nigdy nie używamy do piwonii)
zaatakowały ją choroby grzybowe

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/189-zachwycajace-piwonie
Na Łowieckiej 23:24, 03 lis 2013

Do góry
Niczym nie zwalczać, to świadczy o tym, że jest czyste powietrze w okolicy i ciesz się
Nowe funkcjonalności: Powiadomienia i prywatne wiadomości 23:23, 03 lis 2013

Do góry
Odnośnie jeszcze poprzedniego pytania. Załóżmy jest nowy post, ale skąd niby automat miałby wiedzieć że to jest odpowiedź akurat na Twój wpis? a nie na inny, np, z cytatem sprzed kilku stron?

Ronin źle skonstruował tekst, tak jak wyżej napisałam.

Nowe funkcjonalności: Powiadomienia i prywatne wiadomości 23:21, 03 lis 2013

Do góry
W zasadzie jestem w stanie odpowiedzieć i odpowiadam na każde pytanie w moim wątku, a często są to linki z prośbą o zajrzenie na dany wątek i...zaglądam. Odpowiadam też na pytania w moim wątku, na pytania - nie na każdy post, bo post nie zawsze jest pytaniem

Wiem, do Ciebie nie zajrzałam, jak bym zagospodarowała pas po lewej od garażu?, wiem, ale ja nie sypię w sekundę z rękawa projektami.. musiałabym nad tym chwilkę się zastanowić, a wątki tematyczne w tym czasie czekają. Więc nie odpowiedziałam akurat na to pytanie.

Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 23:11, 03 lis 2013

Do góry
Urośnie pewnie na sam dach bloku i kiedyś stanie się zagrożeniem dla budynku. Może nie dla tynku, ale będzie właził wszędzie, do tego stopnia że nie dasz mu rady.
Iglaki - gatunki niepolecane 23:09, 03 lis 2013

Do góry
Nie polecam, sadziłam go 15 lat temu, wystarczy mi
Tawuła japońska - Spiraea japonica 23:07, 03 lis 2013

Do góry
Jeśli wiosną są pomarańczowe to Goldflame.

Podobne są Magic Carpet, Candelight, Firelight.

Różnią się wysokością.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies