Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:00, 04 lis 2013

Do góry
No to jestem zmartwiona
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:10, 04 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Opowiadaj dalej co się będzie działo, nie wyrywaj jej.

Witam, po dłuższej obserwacji niestety chwastnica ma się dobrze.
wydawało mi się, że zaczeła zółknąć ale niestety nic sie dalej nie działo.
Oprysk ponowiłem po 3 tyg. ze zwiększoną dawką i bez zmian.Może spróbuje na wiosne jeszcze raz, a jesli nie pomoze to załóżymy trawnik na nowo...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:25, 04 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

No to razem będziemy się udzielać

to już mi raźniej
Na Łowieckiej 23:47, 03 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niczym nie zwalczać, to świadczy o tym, że jest czyste powietrze w okolicy i ciesz się

Wiem, że porosty są swoistymi wyznacznikami klas czystości powietrza, ale czytałam również, że mogą one być doskonałym siedliskiem dla pasożytów i dlatego zgłupiałam już.. Dobrze, że nie stanowią zagrożenia, bo bardzo mi zależy na tym drzewie..
Na Łowieckiej 23:29, 03 lis 2013

Do góry
inag napisał(a)

Co roku mają mnóstwo pąków. Są nimi aż obklejone. Rosną jednak do pewnego stopnia i koniec. Obumierają i robią się tak suche, że w rękach można je kruszyć na pył. Robiłam juz wszystko:

Rosną nie za głęboko (widać było czerwone pąki), Maja żyzną ziemię kompostową, podsypywane są obornikiem, podlewane, pryskane na choroby grzybowe,... i nic;-( Sąsiadka mojej mamy za to nie dba o nie zupełnie (tak jak o cały ogród). Kosi kosiarką, nie podlewa, rosną w piasku - dosłownie - i co roku aż łamią się od naporu potężnych kwiatów... Gdzie tu sprawiedliwość???

-)

Błędem jest podsypywanie obornikiem. Może za dużo azotu, przenawożone są.
Na Łowieckiej 23:27, 03 lis 2013

Do góry
Piwonie nie kwitną z kilku powodów

Prawdopodobne przyczyny:

jest posadzona za głęboko
ma zbyt dużo cienia
jest zbyt młoda - bądźcie cierpliwi. Wyprodukowanie kwiatów trwa około 3 lat (pierwszy rok rozwija korzenie, drugi rok rozwija korzenie i łodygi, w trzecim roku kwitnie)
za mało lub za dużo nawozów
stosowanie ściółki ze skoszonej trawy lub płynnego nawozu (tego nigdy nie używamy do piwonii)
zaatakowały ją choroby grzybowe

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/189-zachwycajace-piwonie
Na Łowieckiej 23:24, 03 lis 2013

Do góry
Niczym nie zwalczać, to świadczy o tym, że jest czyste powietrze w okolicy i ciesz się
Nowe funkcjonalności: Powiadomienia i prywatne wiadomości 23:23, 03 lis 2013

Do góry
Odnośnie jeszcze poprzedniego pytania. Załóżmy jest nowy post, ale skąd niby automat miałby wiedzieć że to jest odpowiedź akurat na Twój wpis? a nie na inny, np, z cytatem sprzed kilku stron?

Ronin źle skonstruował tekst, tak jak wyżej napisałam.

Nowe funkcjonalności: Powiadomienia i prywatne wiadomości 23:21, 03 lis 2013

Do góry
W zasadzie jestem w stanie odpowiedzieć i odpowiadam na każde pytanie w moim wątku, a często są to linki z prośbą o zajrzenie na dany wątek i...zaglądam. Odpowiadam też na pytania w moim wątku, na pytania - nie na każdy post, bo post nie zawsze jest pytaniem

Wiem, do Ciebie nie zajrzałam, jak bym zagospodarowała pas po lewej od garażu?, wiem, ale ja nie sypię w sekundę z rękawa projektami.. musiałabym nad tym chwilkę się zastanowić, a wątki tematyczne w tym czasie czekają. Więc nie odpowiedziałam akurat na to pytanie.

Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 23:11, 03 lis 2013

Do góry
Urośnie pewnie na sam dach bloku i kiedyś stanie się zagrożeniem dla budynku. Może nie dla tynku, ale będzie właził wszędzie, do tego stopnia że nie dasz mu rady.
Iglaki - gatunki niepolecane 23:09, 03 lis 2013

Do góry
Nie polecam, sadziłam go 15 lat temu, wystarczy mi
Tawuła japońska - Spiraea japonica 23:07, 03 lis 2013

Do góry
Jeśli wiosną są pomarańczowe to Goldflame.

Podobne są Magic Carpet, Candelight, Firelight.

Różnią się wysokością.
Brzoza - Betula 23:05, 03 lis 2013

Do góry
Może te o większych liściach, czyli Betula jacquemontii.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:20, 03 lis 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusia, Ty jak akrobatka na linie (murze), Witek piruety Avantem wywija. Mistrzostwa świata w "Nie tylko bukszpanowym".
Zostało mi 20 buków (Ta źle wyliczył), co z nimi zrobić? Masz pomysła?

Ekranik zrobić, zasłonić kompostownik, "plecy" ławce zrobić, tak doradzam na pałę, ale w realu pewnie lepiej bym wymyśliła.
Opuchlaki 16:53, 03 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U nas siedzą na ścinach i na iglakach w donicach, wcale nie na różanecznikach

Danus jak w iglakach,to moze byc to Otiorhynchus coecus,braciszek z gatunku naszego znajomego opuchlaka,zywi sie iglami i pedami swierka,za straty roslin, w tym wypadku drzew, sa odpowiedzialne jak zwykle larwy i poczwarki zyjace w korzeniach...
Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 16:44, 03 lis 2013

Do góry
Cebule lepiej sadzić w towarzystwie, jakieś liście np bergenii czy host, albo Alchemilla mollis powinny im towarzyszyć, aby nie szpeciły rabat, kiedy będą zasychały. Pomyśl gdzie je posadzisz

Zlikwiduj spacje czyli odstępy między nawiasami,[] bo nie działa link w podpisie.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:23, 03 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie, kuleczki to nawóz długo działający pusty. Opuchlaki podobne są do krewetek.

Moje kuleczki właśnie nie są puste...mokre w środku.
II Spotkanie Ogrodowiska na nartach, deskach, sankach i zjeździe na byle czym :) styczeń 2014 11:33, 03 lis 2013

Do góry
Leida napisał(a)
Madżen,

Ja tez sie zapisuję z Wami.

Macie juz zabukowane jakieś miejsce? Bo jak mam jechac to juz chce przynajmniej z Wami mieszkać.
A swoją droga bedę miała miejsce w pokoju jak ktos będzie potrzebował pary. Bo mój M. mnie oprotestował więc pewnie jak zwykle bedziemy w stałym Trio.

A jednak, nasze TRIO jest niezawodne
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:31, 03 lis 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Madżen buziol na pięćsetkę

Czy to u Ciebie czytałam o różnicy między kuleczkami nawozu w kupowanej w doniczce nowej roślince, a opuchlakiem w takiej postaci? Nie pamiętam właśnie u kogo...może wiesz...dzisiaj wyciągnęłam uschniętą żurawkę. Takie żółte kuleczki były w ziemi. Pstrykały, jak nacisnęłam. Mam się martwić???

Jeszcze Ani rzeszowskiej zapytam...może to u Niej było...

Nie, kuleczki to nawóz długo działający pusty. Opuchlaki podobne są do krewetek.
Między pasjami 11:29, 03 lis 2013

Do góry
Witaj Jolu, dasz sobie radę. Pomagam w podpisie

Oto Twój kod podpisu, będziesz miała link jak każdy

Zrób CYTUJ i skopiuj to co poniżej bez słowa quote i wklej w swoim profilu w podpisie

Jola - Między pasjami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies