Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kaszubski mikrokosmos 00:01, 05 sie 2016

Do góry
Na razie dobrnąłem do tego stanu

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:00, 05 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Szałwie, mimo, że trochę chorują (zaaplikowałam im ostatnio topsin) znowu kwitną

i z dalszej perspektywy

Piękne szałwie, a ta ścianka w tle hmmm cudo, powiedz proszę czy szałwię ścinasz krótko po przekwitnięciu?
Ogród wśród pól i wiatrów 00:00, 05 sie 2016

Do góry
adewzuol napisał(a)
Przepiękne te jeżówki!!! A rosną na słońcu czy w cieniu? Dużo są podlewane? U mnie słabo się rozrastają.

Witaj Jeżówki rosną w słońcu, u mnie w ogóle z cieniem słabo. Nie podlewam ich prawie wcale, ale mam dość ciężką ziemię, więc wilgoć długo się utrzymuje. U mnie (jak dotąd) ładnie się rozrastają, ale dopiero w drugim roku. Pierwszy rok się pewnie aklimatyzują.

Zauważyłam też, że te jasne (powyżej) słabiej się rozrastają niż różowe i czerwone.
Tak więc pewnie od odmiany też to zależy.
Ogród, mydło i powidło. 23:59, 04 sie 2016

Do góry
Mojej wisterii coś się pomyliło wiosną nie kwitła ale za to teraz kwitła i przekwitła i miałam ją ciąć bo to już pora a ta znowu kwitnie i jeszcze ma sporo malutkich pączków i co ja mam zrobić, ciąć czy czekać? Szkoda mi tych kwiatuchów obcinać.

Rozpoznawanie bylin 23:58, 04 sie 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Czy wiecie może co to za roślinka? Bardzo dużo rośnie jej w lesie. Teraz pięknie kwitnie na żółto.

To jest Pszeniec leśny.
Od początku 23:54, 04 sie 2016

Do góry
Moje klimaty

A tak to kiedyś wyglądało

Ogród wśród pól i wiatrów 23:52, 04 sie 2016

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Powzdychałam do pięknych hortek, pozachwycałam się jeżówkami, kibicuję w powstawaniu nowego placyka.

No z tym placykiem pewnie nie będzie tak prosto, bo nie mam do końca koncepcji. Znaczy w ogóle nie mam !! Ale może coś się wyklaruje pomalutku. A hortki i jeżówki rzeczywiście teraz dają czadu

Dla odmiany floksy - moje pierwsze floksy w ogrodzie
I na pewno nie ostatnie, bo bardzo mi się podobają, takie wdzięczne kwiatuszki

Co i jak? Nowicjuszka 23:48, 04 sie 2016

Do góry
Co do cisów, to u Ani było pisane jak należy je sadzić, Toszka pomagała.
A masz jakiś szpadel, żeby darń najpierw przyciąć po bokach, albo na takie prostokąty i wtedy zerwać? Po 2 to praca dla męża, Ty sadzisz
Ja do ciężkich prac ogrodowych biorę moich panów, no w końcu 3 chłopów w domu, a ja jedna
Od początku 23:47, 04 sie 2016

Do góry
Kawa i relaks w starej leśniczówce, lubię tam wracać cisza i ja.

Ogród wśród pól i wiatrów 23:47, 04 sie 2016

Do góry
frezja napisał(a)
Kwitną ładnie ku mojemu zaskoczeniu, że jednak dały radę. Siałam w połowie stycznia. Nie wiem, czy odmianowe, nasiona dostałam od dziewczyny z forum i dzięki jej za to jutro wstawię fotki

No właśnie Ewusia, to jest w tej chwili pytanie zasadnicze - zwykłe czy odmianowe?
Idę do Ciebie zobaczyć i sprawa się pewnie wyjaśni

A te jeżówki kupowałam w ub roku, miały po jednym bardzo wysokim kwiatku.
W tym roku są trochę bardziej krępe, ale mają po ok 15naście kwiatków

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 23:46, 04 sie 2016

Do góry
Agania napisał(a)

Kupiłaś

z pajęczynką

Dziewczyny, trzymam kciuki za wasze zawilcowe nowicjuszki w ogrodzie

Jednego kupiłam i kilka w jednej odmianie dostałam od Ogrodowiczanki .
Zdjęcia już zrobiłam tylko ze wstawianiem mam troszkę kłopot ale powolutku pójdzie - ale Ty potrafisz zmotywować .
Ogród dla moich synków 23:45, 04 sie 2016

Do góry
Marga napisał(a)

Moje Silverki w szpalerze (kancika dalej nie zrobiłam). Korci mnie żeby im coś posadzić w nogach, tylko nie wiem co

U Bozgi możesz sobie zobaczyć jak z rozchodnikami lub czerwonymi kulistymi berberysami wyglądają. Ja lubię na kolorowo to coś czerwonego bym dała, berberysy, czy Red Baron albo hakone - jak ona mi się nieziemsko podoba są odmiany które się jesienią przebarwiają na czerwono np. Naomi, Nicolas, Sunny Delight - tylko wtedy to i hortki już chyba będą czerwonawe. Rozchodniki też są o ciemnych liściach - dobrze że to Ty musisz podjąć decyzję

Kolorowy ogród na piasku 23:45, 04 sie 2016

Do góry
Jak wiecie mój ogród nie tylko różami stoi więc na dobranoc trochę drobiazgów

Gypsophila paniculata Flamingo

lubię takie
Calamintha nepeta Blue Cloud

-

Ogród wśród pól i wiatrów 23:43, 04 sie 2016

Do góry
dominika_ napisał(a)
Piękne te limki i kuleczki takie dopracowane, Jolcia masz bardzo ładne widoczki u siebie

Domi.. dziękuję Po cięciu kulek jeszcze mnie do dziś łokieć boli
Macham różyczkowo

Mój 4 arowy azyl... 23:42, 04 sie 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Też miałam kiedyś bezkolcową, ale jak mąż przekopał ziemie pod jej korzeniami odrosty zrobiły się kolcowe, niestety. MUsieliśmy usunąć cały krzew.

I dobrze! Tych owoców co mam i tak jest dla mnie nadmiar. Połowę wydaje wnukom.

Kiedyś nie było specjalnie wyboru co do odmian, obecnie są takie, które nie dają odrostów.
Nadmiar owoców to na ogół problem, dobrze to znam. Fajnie jak się ma komu je
rozdawać.

Kwiatostan hortensji Great Star dla Ciebie.

Ogród wśród pól i wiatrów 23:40, 04 sie 2016

Do góry
iwka napisał(a)
oj tylko nie takie coś nie podoba mi się
Jola, a te różowe jeżówki wysiewają się? kilka łebków na nasionka byś mi zatrzymała

Bardzo oryginalna budowla, ale chyba jej nie zaimplementuję do siebie

A co do różowych jeżówek - nie mam pojęcia czy one się wysiewają, bo nie próbowałam. Jak będą miały nasiona to CI oczywiście zostawię i popróbujesz. Z tego co pamiętam (MałaMi też o tym pisała) niektóre z tych odmianowych w ogóle nie zawiązują nasion. Ale zobaczymy jesienią A póki co macham różyczkowo dla odmiany

Mój 4 arowy azyl... 23:36, 04 sie 2016

Do góry
Jolu, przejście już jest. Dzisiaj dosadziłam trzy sadzonki Trzmieliny Fortunea 'Variegatus'. Gałązki ukorzeniłam w ub. roku. Zimę przetrwały zadołowane. Mam nadzieję, że szybko zarosną całą prawą stronę od płytek. Poprawek zostało niewiele, potrzebna mi ziemia do wyrównania terenu.

Mój krzaczek jeżynowy mocno mnie zadziwił, po raz pierwszy ma tak dorodne owoce. Wcześniej atakował go szpeciel i pociechy z owoców nie było.
Twój krzew jeżynowy nie tylko rośnie, ale zapewne nieźle owocuje. Jeżyny długowieczne są. Tym bardziej że co roku wypuszczają nowe pędy.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:28, 04 sie 2016

Do góry
Jeszcze kilka obrazków na dobranoc

Ogród wśród pól i wiatrów 23:27, 04 sie 2016

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Jola, ścięłaś już lawendę Aromatico?

Marzenka wszystkie moje lawendy już ścięłam, aromaico również. A najmocniej hidcote.

W ogóle tak się ostatnio w cieciu rozwinęłam, że wczoraj ścięłam do zera jedne hosty. Takie się brzydkie zrobiły, pokaleczone te liście, pobrązowiałe, pogryzione przez jakieś dziady. No wściekłam się i ścięłam prawie do zera. Zobaczymy jak zareagują. Póki co rozplenice się mogą prezentować w całej okazałości

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 23:22, 04 sie 2016

Do góry
kasiek napisał(a)

Absolutnie nie narzekam, coś mnie zaćmiło, wypoczywam na hamaku i cieszę się latem....
[img size=640x361]https://www.ogrodowisko.pl/uploads

Kasia gdzieś czytałam ,że koloru w ogrodzie Ci mało i ze to jeszcze moja wina
- hmm czy ja wiem Twój ogród właśnie jest taki leśny delikatny bym powiedziała i bardzo bym uważała z kolorem.
Tam gdzie słonko zawsze możesz ustawić donice i wsadzić nawet jakieś byliny. Lubisz kopać więc na zime byliny do ziemi i tak w koło

Klimat otoczenia tego hamaku chyba bym jednk podkręciła - tu jakiś Meksyk by się zdał choćby wielkie kanny z czerwonymi liśćmi i już egzotyka i kolor choć to klimat całkiem nie leśny.

pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies