Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 08:31, 17 paź 2016

makadamia napisał(a)
3 metry? no to szału nie ma.
Buczek tam rośnie? I dobrze widzę jakąś pergolę obrośniętą pnączem?

W tej sytuacji buczkowi dałabym do towarzystwa jakieś nieduże drzewko o okrągłej koronie (np.: z tych kwitnących na różowo wiosną: jabłoń ozdobną czy śliwę wiśniową - zawsze mi się mylą).
A pod spód - jednego derenia albo kalinę.

Asiu buczek jeszcze nie posadzony, bo wciąż się zastanawiam czy nie dac tam właśnie Nigry- ma szerszą koronę i drugą posadzić przy tarasie- byłoby powtórzenie i dawałaby tez cień na taras albo 3 Amanogawy wzdłuż ogrodzenia i też jedna przy tarasie albo trzy przy ogrodzeniu gdzie buczek i dwie na prawo od platanów.
A w rogu dereń jak najbardziej. Mam nawet takiego do przesadzenia dwulatka, więc byłoby mu dobrze
Co o tym myślisz?
Toszka 08:32, 17 paź 2016

Może pomogę podjąć decyzję pokazując jak jałowiec wygląda po latach...
pominę milczeniem, że przez brak podjęcia wcześniejszej decyzji zostałam z dziurą w żywopłocie. I dopiero był problem
Nett 08:48, 17 paź 2016

Toszko u mnie jeden jałowiec i nie pałam do niego miłością, więc pewnie w odpowiednim momencie wypadnie. Gosia walczyła z jałowcami w weekend.
Ja nadal nad drzewami dumam.
Nett 08:59, 17 paź 2016

Myślałam o czymś takim, ale nie wiem czy nie za dużo tych drzew by było.

anbu 09:01, 17 paź 2016

Według mnie za dużo
Toszka 09:39, 17 paź 2016

I według mnie za dużo.
Zapominasz, ze rośnie ci szmaragdowy żywopłot, który wypełni i zamknie przestrzeń. To kwestia 4-5 lat przy obfitym podlewaniu tuj.

Na razie (czyt. do tego czasu) skup się na niższych piętrach. Za kilka lat podejmiesz decyzję czy potrzebujesz więcej drzew.

Teraz powyższe zdjęcie wyraźnie pokazuje, że chcesz żywopłot... który rośnie, a drzewa będą zupełnie niepotrzebne.

ponieważ podczytywałam (sił brakło na pisanie) to zreasumuję kilka poprzednich stron tak: koniecznie chcesz upchnąć wszystkie chciejstwa w jednym miejscu.
Weź na wstrzymanie.
makadamia 09:57, 17 paź 2016

Zdecydowanie za dużo

Jak dla mnie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby koło siebie posadzić buczka i nigrę Popatrz nadwunastkę
Nett 10:05, 17 paź 2016

Oj, Toszko, to wcale nie chciejstwa. Szukam niedużych drzew, które miałyby stanowić ten cały szkielet ogrodu. Teraz wygląda to tak:

I wydaje mi się, ze od platanów na lewo coś byłoby wskazane. Może być ten jeden buczek, ale że nie jest jeszcze wkopany, to zastanawiam się czy może nie lepiej jedną Nigrę, która jest szersza i bardziej by zasłaniała albo te 3 Amanogawy. Może być bez powtórzenia po drugiej stronie platanów, bo też mam wątpliwośc czy nie za dużo ich.
Toszka 10:27, 17 paź 2016

Wnioskuję, że buka chcesz posadzić pomiędzy szmaragdami, a siatką...czy tak?
Nett 10:29, 17 paź 2016

Nie, no buka przed Szmaragdami