Brabanty ciąć wiosną, bo wyrosną straszne krzaczory Będą się kładły pod ciężarem śniegu i będzie bardziej szyszki widać. Dlatego dla ich urody - trzeba ciąć.
To są liście, bo dzbanecznik oprócz normalnej blaszki liściowej, posiada takie wąsy będące przedłużeniem głównego nerwu liścia. Na końcach tych wąsów wyrastają kolorowe dzbanki wypełnione cieczą trawienną. Ta ciecz i kolory dzbanków zwabiają owady, które do nich wpadają.
Dzbanki utrzymują się nawet pół roku. Te nowe dzbaneczniki mają już około 2 miesięcy.
Tamten stary dzbanecznik wyrósł już z pół metra i ciągle rośnie, jednak z powodu zbyt małej wilgotności powietrza (powinna wynosić 60 %) nie wytwarza nowych dzbanków, tylko rośnie jak pnącze.
Pani Danusiu, magnolia jest moja, tam jest zdjęcie takiej rabaty i jest napisane " Znalazłam coś takiego i myślę,że w ten sposób będzie najlepiej uporządkować moje roślinki" i to zdjęcie nie jest moje
Można ciąć nawet bardzo radykalnie, odbija nawet z gołego drewna. W moim wątku w marcu było cięcie buka w stożek. Również w wątkach o żywopłotach pokazałam zdjęcia ciętych buków.
Poczytaj też o drzewach kandelabrach na stronie głównej.