Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:47, 02 paź 2015

Do góry
Paulinka - dziękuję Ci za opis gracków i fajne pokazowe zdjęcia
Opis wydrukowałam i wklejam do zeszyciku

Więc jeszcze dopytam
1. To co ile radzisz je sadzić, żeby swobodnie mogły się rozrastać?
2. Jak radziłaś sobie z ich dzieleniem, bo już swoja masę miały?
3. Czy wiesz jak maksymalnie one się rozrastają? Chodzi mi o to co z nich będzie jak ich nie będę dzieliła, bo to dzielenie traw mnie w dalszym ciągu przeraża.

Myślę, że na bylinową zakupię właśnie Gracki i Miskanty Klaine Fontane, które widziałam u Iwonki i też mi się spodobały i oczywiście wystosowałam pytania tak jak do Ciebie Wiesz ja najpierw robię wywiad, należycie się przygotowuję do wyboru i sadzenia Tego mnie Ogrodowisko nauczyło - przemyśleć

Może głupie pytanie gracki to Miskant Gracillimus?
Ogródek Iwony 18:04, 02 paź 2015

Do góry
Iwonko dziękuję za linki odnośnie magnolii. jeszcze kilka słów na jej temat - moja powinna kwitnąć, bo jak była kupiona to miała kartkę z pięknie wyglądającymi kwiatami - cierpliwie poczekam, może zakwitnie w przyszłym roku, bo dość ładnie zaczęła rosnąć

Zdjęcia portretowe Twoich roślin bardzo ładne. Zaciekawił mnie ten Miskant Klaine Fontane - piękny jest. Zastanawiam się nad zakupem w przyszłym roku wysokich traw na rabatę bylinową. Myślałam o grackach, ale ten miskant bardzo mi się podoba.

Skoro nie mogę się zdecydować to pewnie posadzę dwa rodzaje

Paulinkę pytałam, żeby z doświadczenia napisała mi o grackach, a jeżeli mogę to Ciebie poproszę napisz o KF - jaki wysoki, jak się rozkrzewia, kiedy startuje, kiedy zakwita, warunki w jakich najlepiej rośnie - no wiesz wszystko co mi się przyda

Pozdrawiam Cię Iwonko
Ogródek Iwony 16:29, 02 paź 2015

Do góry
Miskant Klaine Fontanne i młodziutka hortensja Polar Bear:

Widoki ogólne:

Ogródek Iwony 23:21, 01 paź 2015

Do góry
anka_ napisał(a)

Iwonko ja przyszłam się dopytać o tą twoją perełkę. Czy ten miskant od początku ma takie srebrzysto-białe wiechy? Bo jeden z moich pięciu które zakwitły to Kleine Fontanne (wg zamówienia), ale żaden nie ma takiej barwy.

Aniu, to początek kwitnienia:
10 sierpnia:

13 sierpnia ładnie rozwinięte:

8 września - nadal biało:

16 września zaczęły się pojawiać nowe pędzelki, ale te nowe pędzelki początkowo były w kolorze miedzi

Moja codzienność - ogród Oli 21:34, 01 paź 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)
Miskant krater...rośnie w cienu i dorasta do 130-140cm

ooooo mam ich sporo
Moja codzienność - ogród Oli 21:27, 01 paź 2015

Do góry
Miskant krater...rośnie w cienu i dorasta do 130-140cm
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:25, 01 paź 2015

Do góry
Olu, nie chcę cię stresować, ani zasmucać, ale mam wrażenie, że na tej rabacie chcesz wszystkie chciejstwa upchnąć....

Zebrinus w takim zestawieniu nie dobrze będzie wyglądać - to rozłozysty, masywny miskant, późno startujący, zimą śmiecący i łamiący się. On cudownie wygląda w zestawieniu z innymi miskantami i ogólnie trawami.
Druga rzecz, jego żółte cętki będą się gryzły z różem hortensji.
Z tyłu posadź Gracilimusy, lub Mornig Light. Trzy hortki luźno posadzone. Przed hortkami rozplenice Hamelm i np. sedum okazałe. Jeśli dużo słońca to ciemne, bordowe żurawki lub np Marmolade. Mogą być tez różowe Georgia Peach.

Takie zestawienie zobaczycie w niejednym wątku.

Trzmielinie i tujkom znajdź inną rabatę. Razem będa pięknie wygladać.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:14, 01 paź 2015

Do góry
Alis miskant ML jest mniej więcej tego samego wzrostu, tylko delikatniejszy. Jak musisz koniecznie zestawiać to z boku raczej, no chyba, że mniejsze hortki planujesz.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:10, 01 paź 2015

Do góry
Czy miskant Morning Light lepiej posadzić za hortensjami limelight czy przed? Jakie trawy ewentualnie można sadzić za tymi hortensjami, aby osiągnąć dobry efekt?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:25, 01 paź 2015

Do góry
Dominika11 napisał(a)
no to ładna róznica

to bym miała 3, spora różnica. Hortenje dębolistne, wielkie krzaki były po 18

kwitną gracki i Dronning Ingrid

na nowej rabacie trzcinnik pośredni

uwielbiany przeze mnie miskant cukrowy
Ogródek Iwony 18:40, 30 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
.... z miskantem Klaine Fontanne

Iwonko ja przyszłam się dopytać o tą twoją perełkę. Czy ten miskant od początku ma takie srebrzysto-białe wiechy? Bo jeden z moich pięciu które zakwitły to Kleine Fontanne (wg zamówienia), ale żaden nie ma takiej barwy.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:54, 30 wrz 2015

Do góry
Izka napisał(a)
Pytanie dotyczące zasadzenia :
1.wsadzam hotrensje i turz za nią trawę czy
hortka i z tyłu ale z boku trawę?
2. Jaką odmianę wybrać Hotrensji : Vanile Free, Limelligt czy Litlle Lime
3. Jesli wsadzę od strony sąsiadów to moje tuje których jest nie wiele chciałam wysazić aby wszytsko przyległado do płotu bo szkoda zabierać miesca. Hortensje wsadze po łuku. Od moich tuje ( prawa strona) zachowam odstep i wsadze je do miejsca gdzie zaczyna się kosta. W środek tego wyznaczoneg miejsca wsadze drzewo. Wszytsko wypenie żurawkami i hostami. Rozplenice wsadze przed hortensjami ale myslałam dopieo o wiosnie poniewaz je trzeb okrywac na zimę.

I szpaler z Hotrensjami, żeby kończył z prawej strony kaweł za murem domu. Tak, że jak będe siedziała na tarie prawa strona będzie bardzo żywa.

trochę tego dużo, uff

dzięki

Izka, na drugi raz musisz staranniej pisać posty, tak by nie wygladało to potem jak cytat w cytacie Mam teraz problem jak skopiować ze zdjęciem.

Zacznę od wyboru hortensji - Vanilkę od Limki różni kolor wysycenia różu. Little Lime jest mniejsza. Wybór czy duża, czy mała zalezy od miejsca jakim dysponujesz. Limka i Vanilka potrzebuje 1-1,5m na szerokość. Jesli masz tam min. 2-2,5m szerokosci rabaty to od tyłu sadź miskanta. Jeśli nie, to jak wolisz, albo raz hortka, raz miskant, albo lepiej 3-5 hortki i miskant 1 lub 3. Wszystko zależy jaki chcesz efekt.
Odnośnie drzewa - najlepsze są szczepione (korona) na 2,20. Posadź tak, by korona przesłaniała ci sąsiedzki dom (tudzież okna lub balkon) Tak, by drzewo dodatkowo pełniło funkcję parawanu.

I znowu od początku... 11:49, 30 wrz 2015

Do góry
Jakoś mało czytelne podpisy a więc tak od góry:
- miskant malepartus
- hortensja anabel
- czarne koła rząd hortensji na pewno vanille fraise i dwie pozostałe które są nad reszta się zastanowię wszystkie w kolorze białym
- po lewej stronie oczka trawy ozdobne
-trzy kule z bukszpanu
- żurawki purpurowe pod czereśnią
- obok hosty
- no i główny problem co posadzić nisko przy murku czy dalej pociągnąć irgę ?
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 15:49, 29 wrz 2015

Do góry
Margarete napisał(a)

Gosia co to za miskant?

fajnie u Ciebie, jesien nadchodzi
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 13:47, 29 wrz 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Wcielo mojego posta ..... Juz jestem )) na te grzybki to slinka leci)

Rozplenica biale kotki na fotce to Pennisetum villosum , troche jej liscie mi sie nie podobaja jakies sztywne sa i zostaja ulozone przez wiatr w lewo lub prawo. Duza to Moudry kupowalam ja jako miskant wiec sama jestem zaskoczona ze ja mam. Moje srebrne kule w naszych slaskich szkolkach sa w Goczalkowicach i w Swirklancu ale Ty z Wawy wiec chyba nie przyjedziesz )))) buziolki przepraszam za poslizg

No proszę jaka niespodzianka jak to miło że pomyłka okazała się taka śliczna
Teraz się nie wybieram....ale kto wie? poszukam wcześniej w necie
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 07:29, 29 wrz 2015

Do góry
Wcielo mojego posta ..... Juz jestem )) na te grzybki to slinka leci)

Rozplenica biale kotki na fotce to Pennisetum villosum , troche jej liscie mi sie nie podobaja jakies sztywne sa i zostaja ulozone przez wiatr w lewo lub prawo. Duza to Moudry kupowalam ja jako miskant wiec sama jestem zaskoczona ze ja mam. Moje srebrne kule w naszych slaskich szkolkach sa w Goczalkowicach i w Swirklancu ale Ty z Wawy wiec chyba nie przyjedziesz )))) buziolki przepraszam za poslizg
Róża "Chopin" 22:06, 28 wrz 2015

Do góry
ElaK napisał(a)
Czy może mi ktoś podpowiedzieć czy dobrym tłem dla Chopina będzie Miskant Graziella. Jeżeli nie to co byście polecili. Z boku towarzystwem róży ma być dereń elegantissima.

Pozdrawiam

Ja mialam podsadzone róże Chopin lawendą w rajskim

Róża "Chopin" 21:38, 28 wrz 2015

Do góry
Miskant nie.
Tutaj jak Danusia proponuję. lawendą podsadź.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 19:58, 28 wrz 2015

Do góry
dorciabe napisał(a)
Yaku jima aż sobie wyguglałam
naumiałam sie nowej dla mnie trawy, i powiem że ładnie wygląda taka przebarwiona

Fajny jest ten miskant bo wygląda trochę jak rozplenica. Dzisiaj po chłodnej nocy niektóre źdźbła zrobiły się bordowo-fioletowe
Zimozielony ogród przy białym domu 13:16, 28 wrz 2015

Do góry
Danusiu jesteś kochana, dziękuję za szybką odpowiedź.
I przepraszm ale mam jaszcze jedno pytanie.
Mam kupiony miskant variegarus może być czy lepiej inna odmiana?
Mam w ogrodzie jeszcze kilka odmian mogę przesadzić.
Trawy sadzić na górze skarpy? czy może porozrzucane?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies