Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

olga80 09:46, 13 paź 2015

o matko ale się narobiło, bardzo mi smutno
margaretka3 10:35, 13 paź 2015

Też się boję o chryzantemy... Miały iść do ludzi - znajomych i sąsiadów... a pójdą pewnie na kompostownik... Nie miałam odwagi wczoraj po południu nawet do nich zajrzeć z bliska...
Mirella 13:02, 13 paź 2015

Przemko podziwiałam Twoje piękne kompozycje jakie stworzyłeś i byłam zachwycona do wczoraj , paskudna aura wszystko zniszczyła, ubolewam , u mnie tylko miskant pokłonił się nisko , wiem że wiosna będzie u Ciebie cudowna za sprawą cebulowych, czekam na tę chwilę .pozdrawiam.
laurowisnia 13:16, 13 paź 2015

Przemku, widzę, że w Twoim rejonie chyba najgrubsza warstwa śniegu, więc i zniszczenia większe, potwierdza się, że robinia to drzewo podwyższonego ryzyka w ogrodzie, bałam się też o swoją.
Anda 17:47, 13 paź 2015

Wspolczuje tych wielkich opadow sniegu tak wczesnie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ren133 18:27, 13 paź 2015

Gardener27 napisał(a)

Cebulki w donicach sadzę od paru lat Zawsze wiosną wyglądają pięknie bo wcześniej zakwitają niż te w gruncie i mają lepsze warunki
Sadzę je zazwyczaj w grudniu ale trzeba obserwować pogodę ... w tym roku bardzo jest zmienna
Cebule umieszczam w zależności od odmiany na różnych wysokościach w donicach Można też sadzić warstwami parę odmian w jednej donicy Jedne kończą kwitnienie a inne dopiero zaczynają i cały czas coś się dzieje
Cebule po posadzeniu dokładnie podlewam i wsadzam do pomieszczenia gospodarczego (nieogrzewanego ) na całą zimę Można takie donice też trzymać w garażu gdzie temp nie przekracza 5 stopni Donice można też zadołować w gruncie lub ustawić w zacisznym miejscu w ogrodzie zabezpieczając je dodatkowo jakimś izolatorem na zimę
Wiosną jak robi się cieplej i widzisz że wypuszczają kły wynosisz na zewnątrz i hartujesz Temp musi być tak gdzieś ok 5 stopni Potem to już sama radość wiosną

Dziękuję Ci bardzo za tak obszerną instrukcję
A robiłeś kiedyś tak, ze wsadzałeś do koszyczka, do gruntu i na wiosnę przesadzałeś do donicy dekoracyjnej?
Gardener27 19:20, 13 paź 2015

amelia_b napisał(a)
Przemek oglądałam wczoraj twoje zdjęcia z ogrodu po opadach śniegu, współczuje ci stratmam nadzieje że nie będą aż takie wielkie pozdrawiam cieplutko

Dziś na szczęście już nie padało Pokrywa śnieżna topnieje odkrywając kolejne zniszczenia Jutro zrobię oględziny po pracy Też mam nadzieję że nie będzie tak źle
Pozdrawiam
Gardener27 19:21, 13 paź 2015

beta napisał(a)

OMG...powiedz, że to foty z tamtego roku...

Niestety z wczoraj
Gardener27 19:22, 13 paź 2015

Dominika11 napisał(a)
cebulowa wiosna znacznie ładniejsza od zimy

Na takie widoki trzeba czekać aż do wiosny Póki co jest raczej biało niż kolorowo
Gardener27 19:24, 13 paź 2015

mirkaka napisał(a)
Pięknie wygląda ogród jesienny pod śniegiem, a szczególnie wrzosy i chryzantemy.
U mnie tylko ziąb, śniegu na szczęście nie ma.

Serio ? ... wszystko zniszczone
U mnie lekko na plusie i oby więcej śniegu w tym miesiącu nie było