Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 21:56, 15 paź 2013

Do góry
Witam serdecznie na Ogrodowisku Pomoc nadeszła zanim poczytałam Cieszę się, bo z Belgii jako pierwsza jesteś
Grembosiowo 16:14, 15 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Po lewej stronie posadź np. dwie lub jeśli się zmieszczą to trzy trzmieliny Em. Gold na pniu, tylko ładne, proste pnie, bo to ważne. Pod nimi trawki od podestu a na brzegu żurawki.
A z tej wąskiej strony może więcej kulek? Jeszcze co najmniej dwie.

Możesz też dać same kulki tylko, ale różnej wielkości pod trzmielinami.

Danusiu, a te trzmieliny to prostopadle, czy równolegle do RH?
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 14:43, 15 paź 2013

Do góry
Dziękuję bardzo za przemiłe powitanie i już wskazówki co do mojego "tworu ogrodowego" . Wszystko przejrzę, część ogrodów już poznałam, m.in. wspomniane Madżenie ogrodnika [ale powierzchnia to jest tam świetna, nie to co ten skrawek u mnie!] i bardzo mi się podobało , rowniez Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem, oraz Miniaturowy ogródek, oraz oczywiscie ogrod Gardenarium. pozwoliłam sobie zapisać tysiące fotek jako inspiracji i po cichu zazdroszę takich super ogrodów.

Wymyśliłam że w weekend postaram się poprowadzić kilka różnych wytyczeń wg waszych wskazówek, a zimę spędzę projektująć ogród razem z Wami. Wiosną zabiorę się za realizacje!

z góry dziękuje wszystkim za pomoc
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:25, 15 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Renata - No bo ja specjalnie tak robię, żebyście nie nadążali

Boguś - czyja ręka, że niby moja spoczywa gdzieś? hehe ale kosmate myśli

Ania asc - byłam ale za rzadko są cisy, jeszcze dwa trzy cisy dokup.

Danuś miałem na myśli małą szpileczkę paluszkiem pod paszki, dla poprawienia humoru.
Grembosiowo 08:37, 15 paź 2013

Do góry
grembosia napisał(a)
A na tę rabatkę przy wejściu (będzie jeszcze balustrada) cały czas nie mam pomysłu, w najwęższym miejscu ma szeokość 30- 40cm.

Bukszpany wsadzone przypadkowo. Może macie jakieś sugestie, będę wdzięczna .

Po lewej stronie posadź np. dwie lub jeśli się zmieszczą to trzy trzmieliny Em. Gold na pniu, tylko ładne, proste pnie, bo to ważne. Pod nimi trawki od podestu a na brzegu żurawki.
A z tej wąskiej strony może więcej kulek? Jeszcze co najmniej dwie.

Możesz też dać same kulki tylko, ale różnej wielkości pod trzmielinami.
Wrzosy - Calluna 20:01, 14 paź 2013

Do góry
Jako tło posadź Platycladus orientalis 'Aurea Nana', da żółte tło, potem trawki i wrzosowisko. Musi być kolorowe, posadzone dużymi plamami, bo inaczej nie będzie ładnie.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 19:55, 14 paź 2013

Do góry
Zagłodzeniem bym się nie przejmowała. Naprawi się w przyszłym sezonie. Ale szkodniki trzeba zwalczyć.

Moim zdaniem to skorupik albo przędziorki.

Szkodniki

Skorupik jabłoniowy - pędy zamierają, widoczne są na nich brązowe lub szare tarczki owadów w kształcie przecinka. Zwalczanie - oprysk w maju Mospilan, Actellic

Wzdymacz bukszpanowy - listki są poskręcane, szczególnie na wierzchołkach, samice żerują od spodu liści. Zwalczanie - Talstar

Przędziorek bukszpanowiec - żeruje na liściach, wysysając soki. W miejscach żerowania tworzą się drobne, żółte cętki, zlewając się potem w plamy. Liście żółkną i zasychają. Zwalczanie - w październiku do kwietnia opryskujemy olejem parafinowym, Promanal, a w okresie wegetacji Polysect.

Miodówka bukszpanowa - to pluskwiak, który żeruje na dolnej stronie liści powodując, że blaszki liściowe zwijają się jak główki kapusty i widoczne są zielone larwy z woskowymi, białymi nićmi. Blaszki liściowe wybrzuszają się. Zwalczanie - październik do kwietnia Promanal, potem w okresie lata Mospilan, Confidor

Iglaki - gatunki niepolecane 18:51, 14 paź 2013

Do góry
Prawidłowa nazwa to Picea pungens - świerk kłujący.
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 18:50, 14 paź 2013

Do góry
Tuja Spralis za nic nie przypomina cyprysika Yvonne.
Przycinanie - cięcie tui 18:49, 14 paź 2013

Do góry
Z gałązką się nie jeździ, w tej sytuacji sama gałązka nie pomoże, pokrój Columny jest trochę inny, ja odróżnię Columnę od Smaragda.

Ogrodnika przywieź na miejsce, wtedy odróżni.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:18, 14 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Konieczność podlewania wynika z obserwacji roślin. Nie można pozwolić aby padły, czyli uschły. Doprowadzenie ich do stanu prawie agonalnego to nie jest dobry pomysł, Ja obserwuję i podlewam systematycznie cały sezon, chyba że padają deszcze, ale pod dachem , pod drzewami i w donicach trzeba stale podlewać.

Raczej późne cięcie zmusza rośliny do wzrostu, może spowodować przemarzanie, np róż nie tnie sie jesienią, niech idą w stan spoczynku, ale susza? nieee, tego im nie zafunduję.

Może to bardziej dotyczy dużych drzew, które korzenią się głęboko.

Podlewanie zapewnia im podstawowe potrzeby do egzystencji. Inaczej umrą, uschną, zbrzydną, zmizernieją. Wtedy dopiero zmarzną.

Danusiu, dziękuję za te dodatkowe, obszerne wyjaśnienia.
Podobnie jak Basia, czuję się jak kosmita, kiedy podlewam ogrod, bo poza mną nikt tego nie robi!
Ja po prostu nie rozumiem, dlaczego tak doświadczeni ogrodnicy jak działkowcy w ogóle nie podlewają swoich roślin.
Mało tego, ta porada o nie podlewaniu jest w wielu miejscach w poradnikach ogrodniczych.
Tak więc podlewam i już
Moja bajka 17:40, 14 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cisy są nieodpowiednie, jeśli chodzi o odmianę, wydaje mi się, że to Fasigiata Aurea, są bardzo wąskie na zawsze Będą się nadawały na pojedyncze punkty we wrzosowisku, a od płotu trzeba dokupić normalne cisy Hicksii lub Hilli.

Wrzosowisko - koniecznie więcej wrzosów, dodatkowo pola wrzośców, po co najmniej 11 sztuk. Optymalnie po 15 szt jedego koloru czy odmiany.

Danusiu dzięki za podpowiedź. Szkoda więc, że kupiłam te cisy, a z drugiej strony kilku brakło więc dobrze, że nie zdążyłam dokupić. Wrzosów dosadzę i wrzośców też. Dziękuję
Klon palmowy - Acer palmatum 13:14, 14 paź 2013

Do góry
To bym go nie ruszała teraz.
Ognik szkarłatny - Pyracantha coccinea 13:12, 14 paź 2013

Do góry
Posadź niebieską lawendę.
Platan - Platanus 13:11, 14 paź 2013

Do góry
Wystarczająca.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:09, 14 paź 2013

Do góry
Przelicznika na piasek nie znam, jak zabraknie dokup. Rozsypujesz ręcznie, rozgrabiasz grabkami wachlarzem plastikowym. Znam takich zapaleńców (Elfik) co w dziury przy pomocy lejka sypali

a gęstość robienia nakłuć co pół metra, a jak gleba zwięzła bardzo to nawet gęściej

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/306-napowietrzanie-trawnika
Trawy niepożądane w trawniku 13:06, 14 paź 2013

Do góry
Ja nie znam jej nazwy.
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 13:02, 14 paź 2013

Do góry
Podebranie ziemi od strony kostki.
Budowa murka np. z kostki granitowej, podkładów lub krawężników

Testowe dodawanie zdjęć 13:00, 14 paź 2013

Do góry
To wątek techniczny, nie ma potrzeby usuwania postów.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:48, 14 paź 2013

Do góry
Konieczność podlewania wynika z obserwacji roślin. Nie można pozwolić aby padły, czyli uschły. Doprowadzenie ich do stanu prawie agonalnego to nie jest dobry pomysł, Ja obserwuję i podlewam systematycznie cały sezon, chyba że padają deszcze, ale pod dachem , pod drzewami i w donicach trzeba stale podlewać.

Raczej późne cięcie zmusza rośliny do wzrostu, może spowodować przemarzanie, np róż nie tnie sie jesienią, niech idą w stan spoczynku, ale susza? nieee, tego im nie zafunduję.

Może to bardziej dotyczy dużych drzew, które korzenią się głęboko.

Podlewanie zapewnia im podstawowe potrzeby do egzystencji. Inaczej umrą, uschną, zbrzydną, zmizernieją. Wtedy dopiero zmarzną.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies