Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 18:50, 14 paź 2013

Do góry
Tuja Spralis za nic nie przypomina cyprysika Yvonne.
Przycinanie - cięcie tui 18:49, 14 paź 2013

Do góry
Z gałązką się nie jeździ, w tej sytuacji sama gałązka nie pomoże, pokrój Columny jest trochę inny, ja odróżnię Columnę od Smaragda.

Ogrodnika przywieź na miejsce, wtedy odróżni.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:18, 14 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Konieczność podlewania wynika z obserwacji roślin. Nie można pozwolić aby padły, czyli uschły. Doprowadzenie ich do stanu prawie agonalnego to nie jest dobry pomysł, Ja obserwuję i podlewam systematycznie cały sezon, chyba że padają deszcze, ale pod dachem , pod drzewami i w donicach trzeba stale podlewać.

Raczej późne cięcie zmusza rośliny do wzrostu, może spowodować przemarzanie, np róż nie tnie sie jesienią, niech idą w stan spoczynku, ale susza? nieee, tego im nie zafunduję.

Może to bardziej dotyczy dużych drzew, które korzenią się głęboko.

Podlewanie zapewnia im podstawowe potrzeby do egzystencji. Inaczej umrą, uschną, zbrzydną, zmizernieją. Wtedy dopiero zmarzną.

Danusiu, dziękuję za te dodatkowe, obszerne wyjaśnienia.
Podobnie jak Basia, czuję się jak kosmita, kiedy podlewam ogrod, bo poza mną nikt tego nie robi!
Ja po prostu nie rozumiem, dlaczego tak doświadczeni ogrodnicy jak działkowcy w ogóle nie podlewają swoich roślin.
Mało tego, ta porada o nie podlewaniu jest w wielu miejscach w poradnikach ogrodniczych.
Tak więc podlewam i już
Moja bajka 17:40, 14 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cisy są nieodpowiednie, jeśli chodzi o odmianę, wydaje mi się, że to Fasigiata Aurea, są bardzo wąskie na zawsze Będą się nadawały na pojedyncze punkty we wrzosowisku, a od płotu trzeba dokupić normalne cisy Hicksii lub Hilli.

Wrzosowisko - koniecznie więcej wrzosów, dodatkowo pola wrzośców, po co najmniej 11 sztuk. Optymalnie po 15 szt jedego koloru czy odmiany.

Danusiu dzięki za podpowiedź. Szkoda więc, że kupiłam te cisy, a z drugiej strony kilku brakło więc dobrze, że nie zdążyłam dokupić. Wrzosów dosadzę i wrzośców też. Dziękuję
Klon palmowy - Acer palmatum 13:14, 14 paź 2013

Do góry
To bym go nie ruszała teraz.
Ognik szkarłatny - Pyracantha coccinea 13:12, 14 paź 2013

Do góry
Posadź niebieską lawendę.
Platan - Platanus 13:11, 14 paź 2013

Do góry
Wystarczająca.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:09, 14 paź 2013

Do góry
Przelicznika na piasek nie znam, jak zabraknie dokup. Rozsypujesz ręcznie, rozgrabiasz grabkami wachlarzem plastikowym. Znam takich zapaleńców (Elfik) co w dziury przy pomocy lejka sypali

a gęstość robienia nakłuć co pół metra, a jak gleba zwięzła bardzo to nawet gęściej

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/306-napowietrzanie-trawnika
Trawy niepożądane w trawniku 13:06, 14 paź 2013

Do góry
Ja nie znam jej nazwy.
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 13:02, 14 paź 2013

Do góry
Podebranie ziemi od strony kostki.
Budowa murka np. z kostki granitowej, podkładów lub krawężników

Testowe dodawanie zdjęć 13:00, 14 paź 2013

Do góry
To wątek techniczny, nie ma potrzeby usuwania postów.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:48, 14 paź 2013

Do góry
Konieczność podlewania wynika z obserwacji roślin. Nie można pozwolić aby padły, czyli uschły. Doprowadzenie ich do stanu prawie agonalnego to nie jest dobry pomysł, Ja obserwuję i podlewam systematycznie cały sezon, chyba że padają deszcze, ale pod dachem , pod drzewami i w donicach trzeba stale podlewać.

Raczej późne cięcie zmusza rośliny do wzrostu, może spowodować przemarzanie, np róż nie tnie sie jesienią, niech idą w stan spoczynku, ale susza? nieee, tego im nie zafunduję.

Może to bardziej dotyczy dużych drzew, które korzenią się głęboko.

Podlewanie zapewnia im podstawowe potrzeby do egzystencji. Inaczej umrą, uschną, zbrzydną, zmizernieją. Wtedy dopiero zmarzną.

Testowe dodawanie zdjęć 12:38, 14 paź 2013

Do góry
Udana próba Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:07, 14 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wszystko podlewać, a zimozielone w szczególności,

Dzięki Dajano za wyręczenie i trzymanie ręki na pulsie

Dziękuję Danusiu, ale mam wątpliwości, co do odpowiedzi Dajany

Co do zimozielonych to wiem, ale liściaste, no piszą, że to im przedłuża wegetacje i grozi zniszczeniem roslin zimą. Stąd moje pytanie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:04, 14 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wszystko podlewać, a zimozielone w szczególności,

Pokażę mężowi i wszystkim sąsiadom, bo dziwnie na mnie patrzą, jak podlewam
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 11:42, 14 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba wszystko podlewać, zwłaszcza zimozielone i pod drzewami jeśli coś rośnie.

Dzięki Danusiu, miałam troche wątpliwości z powodu niskich temperatur w nocy.
Mój zielony świat malowany roślinami... 11:21, 14 paź 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Pamiętam

Sluchajcie mam kilka pytan jesli mozecie czekam na odpowiedz

-moge teraz przesadzic hortensje?

Moim zdaniem - tak.

- powinnam sciąć przetacznik i piwonie teraz czy wiosną?

Są dwie szkoły, ja bym ścięła teraz.

- Czy karwit czy jak to tam sie pisze zaszkodzi roslinie? Cos podkopuje mi rozanecznik
Karbit? Nie mam pojęcia.

- czy żurawka i bergenia moga byc w donicach?

Nie rozumiem o o pytasz. Czy chodzi Ci o zimę? Nie polecam zimowania żurawki i bergenii w donicach. Zadołuj z donicą.

- czy dabrowka na tyly ogrodu moze byc zadarniajaca? Czy dac cos lepszego np pomiedzy hosty.

Dąbrówka jest świetną rośliną zadarniającą. Nie wiem, czy wiesz, ale dąbrówka pojawiła się w jednym z najładniejszych ogrodów - u Madżenki. Dawaj śmiało.

Hortensje trzeba podlać przed wykopaniem dzień wcześniej, w nowym miejscu też podlewać bo uschną, sucho jest.

Piwonie teraz są ładnie liście przebarwione, zostaw, przetacznik ściąć lub nie, zatrzyma wtedy więcej śniegu.

Karbid - można stosować . tylko nie w samych korzeniach, bo jak lejesz wodę to on "się gotuje i dymi"

Dąbrówka ładna jest, jedyną wadą jest mączniak "wpisany" niejako w jej przypadłości

Rośliny w donicach możesz każde uprawiać, ale przed zimą trzeba je zakopać do gruntu, Mało która przetrwa zimę w donicy. Donice to dekoracje sezonowe, które się zmienia nawet 4 razy w roku.
Wybór mieszanki trawnikowej - proporcje 11:15, 14 paź 2013

Do góry
Kiepenkerl.
Ogród z lustrem 11:14, 14 paź 2013

Do góry
Berberys "Maria" to nie jest., bo ona kulista jest bardziej W necie o przebarwieniach nie piszą
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:12, 14 paź 2013

Do góry
Haniu dziękuję za twórczość poetycką
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies