Danusiu, dziękuję za te dodatkowe, obszerne wyjaśnienia.
Podobnie jak Basia, czuję się jak kosmita, kiedy podlewam ogrod, bo poza mną nikt tego nie robi!
Ja po prostu nie rozumiem, dlaczego tak doświadczeni ogrodnicy jak działkowcy w ogóle nie podlewają swoich roślin.
Mało tego, ta porada o nie podlewaniu jest w wielu miejscach w poradnikach ogrodniczych.
Tak więc podlewam i już
Danusiu dzięki za podpowiedź. Szkoda więc, że kupiłam te cisy, a z drugiej strony kilku brakło więc dobrze, że nie zdążyłam dokupić. Wrzosów dosadzę i wrzośców też. Dziękuję
Przelicznika na piasek nie znam, jak zabraknie dokup. Rozsypujesz ręcznie, rozgrabiasz grabkami wachlarzem plastikowym. Znam takich zapaleńców (Elfik) co w dziury przy pomocy lejka sypali
a gęstość robienia nakłuć co pół metra, a jak gleba zwięzła bardzo to nawet gęściej
Konieczność podlewania wynika z obserwacji roślin. Nie można pozwolić aby padły, czyli uschły. Doprowadzenie ich do stanu prawie agonalnego to nie jest dobry pomysł, Ja obserwuję i podlewam systematycznie cały sezon, chyba że padają deszcze, ale pod dachem , pod drzewami i w donicach trzeba stale podlewać.
Raczej późne cięcie zmusza rośliny do wzrostu, może spowodować przemarzanie, np róż nie tnie sie jesienią, niech idą w stan spoczynku, ale susza? nieee, tego im nie zafunduję.
Może to bardziej dotyczy dużych drzew, które korzenią się głęboko.
Podlewanie zapewnia im podstawowe potrzeby do egzystencji. Inaczej umrą, uschną, zbrzydną, zmizernieją. Wtedy dopiero zmarzną.
Hortensje trzeba podlać przed wykopaniem dzień wcześniej, w nowym miejscu też podlewać bo uschną, sucho jest.
Piwonie teraz są ładnie liście przebarwione, zostaw, przetacznik ściąć lub nie, zatrzyma wtedy więcej śniegu.
Karbid - można stosować . tylko nie w samych korzeniach, bo jak lejesz wodę to on "się gotuje i dymi"
Dąbrówka ładna jest, jedyną wadą jest mączniak "wpisany" niejako w jej przypadłości
Rośliny w donicach możesz każde uprawiać, ale przed zimą trzeba je zakopać do gruntu, Mało która przetrwa zimę w donicy. Donice to dekoracje sezonowe, które się zmienia nawet 4 razy w roku.