Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Tosia 12:02, 14 paź 2013

Danusiu, bardzo Ci dziękuję za błyskawiczną reakcję
Debra 12:04, 14 paź 2013

dajana napisał(a)

Podlewac wszystko co ma sucho, temperatura nie ma nic do rzeczy bo można zasuszyć i stracic wszystkie rosliny .Przepraszam ze to ja odpowiedziałam .Pozdrawiam serdecznie

Moje wątpliwości wynikaja z czytania porad, w których dość jasno jest wyłożone, że nie jest korzystne obfite podlewanie liściastych wczesną jesienią, zanim jeszcze zrzucą liście, bo to przedłuża okres ich wegetacji i może spowodować że zostaną uszkodzone przez pierwszy mróz.
Jednocześnie właśnie patrząc jak jest sucho, żal mi tych roslin.

Nie mam na mysli zimozielonych, bo to jest oczywiste.
megabasia 12:04, 14 paź 2013

Gardenarium napisał(a)

Wszystko podlewać, a zimozielone w szczególności,

Pokażę mężowi i wszystkim sąsiadom, bo dziwnie na mnie patrzą, jak podlewam
Debra 12:07, 14 paź 2013

Gardenarium napisał(a)

Wszystko podlewać, a zimozielone w szczególności,

Dzięki Dajano za wyręczenie i trzymanie ręki na pulsie

Dziękuję Danusiu, ale mam wątpliwości, co do odpowiedzi Dajany

Co do zimozielonych to wiem, ale liściaste, no piszą, że to im przedłuża wegetacje i grozi zniszczeniem roslin zimą. Stąd moje pytanie.
Debra 12:07, 14 paź 2013

megabasia napisał(a)

Pokażę mężowi i wszystkim sąsiadom, bo dziwnie na mnie patrzą, jak podlewam

No właśnie, nikt nie podlewa
Gardenarium 12:48, 14 paź 2013

Konieczność podlewania wynika z obserwacji roślin. Nie można pozwolić aby padły, czyli uschły. Doprowadzenie ich do stanu prawie agonalnego to nie jest dobry pomysł, Ja obserwuję i podlewam systematycznie cały sezon, chyba że padają deszcze, ale pod dachem , pod drzewami i w donicach trzeba stale podlewać.

Raczej późne cięcie zmusza rośliny do wzrostu, może spowodować przemarzanie, np róż nie tnie sie jesienią, niech idą w stan spoczynku, ale susza? nieee, tego im nie zafunduję.

Może to bardziej dotyczy dużych drzew, które korzenią się głęboko.

Podlewanie zapewnia im podstawowe potrzeby do egzystencji. Inaczej umrą, uschną, zbrzydną, zmizernieją. Wtedy dopiero zmarzną.

Instagram Ogrodowiska
Debra 18:18, 14 paź 2013

Gardenarium napisał(a)
Konieczność podlewania wynika z obserwacji roślin. Nie można pozwolić aby padły, czyli uschły. Doprowadzenie ich do stanu prawie agonalnego to nie jest dobry pomysł, Ja obserwuję i podlewam systematycznie cały sezon, chyba że padają deszcze, ale pod dachem , pod drzewami i w donicach trzeba stale podlewać.

Raczej późne cięcie zmusza rośliny do wzrostu, może spowodować przemarzanie, np róż nie tnie sie jesienią, niech idą w stan spoczynku, ale susza? nieee, tego im nie zafunduję.

Może to bardziej dotyczy dużych drzew, które korzenią się głęboko.

Podlewanie zapewnia im podstawowe potrzeby do egzystencji. Inaczej umrą, uschną, zbrzydną, zmizernieją. Wtedy dopiero zmarzną.

Danusiu, dziękuję za te dodatkowe, obszerne wyjaśnienia.
Podobnie jak Basia, czuję się jak kosmita, kiedy podlewam ogrod, bo poza mną nikt tego nie robi!
Ja po prostu nie rozumiem, dlaczego tak doświadczeni ogrodnicy jak działkowcy w ogóle nie podlewają swoich roślin.
Mało tego, ta porada o nie podlewaniu jest w wielu miejscach w poradnikach ogrodniczych.
Tak więc podlewam i już
Madzenka 21:15, 14 paź 2013

U mnie ciągle mokro...
Macham
Karabela 21:36, 14 paź 2013

Danusiu ujawniam się jako kolejny podglądacz, zafascynowana Twoją pracą. Zaczynam powoli dojrzewać do założenia wątku o moim ogródku, tym bardziej że powstał dzięki Twojemu projektowi
Dzięki temu mogę cieszyć się przepięknie przebarwiającymi się miłorzębami zaglądającymi w duże kuchenne okno, dywanem żurawek berry smothie i oczywiście słynnymi kulkami z bukszpanu sztuk 9 pozdrawiam serdecznie, znowu wpadłam na Ogrodowisko na 5 minut a zostałam do rozładowania baterii w laptopie
baraga1904 21:39, 14 paź 2013

...poczytałam i melduję że podlewam...a jak nie ja to M....tyle czasu już na Ogrodowisku jestem to się czegoś nauczyłam...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies