Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Ogród Magdalenka 16:49, 08 lip 2012

Do góry
No ślicznie u Ciebie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 16:39, 08 lip 2012

Do góry
JulkAd napisał(a)
Projekty super, ja jak się bawię w puzzlach to nie wyobrażam sobie tego w rzeczywistości i zawsze wychodzi mi pstrokacizna, a u Ciebie wszystko pięknie zgrane

Bo najpierw malowałem to na papierze - ze 3 godziny jak nie więcej
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 16:34, 08 lip 2012

Do góry
Kondzio napisał(a)
bardzo fajnye projekty powinienes sie tym zajmowac profesjonalnie gratuluje masz naprawde zdolnosci ))

Już mam plan na siebie, ale to jeszcze duuużo wody upłynie...
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 16:34, 08 lip 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)
A co to za fajny program do projektowania ogrodów?

Garden Puzzle. Niestety robiłem projekty przez internet, bo moje na kompie jakoś zniknęły A ściągnąć nie mogę za Chiny!..
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 15:18, 08 lip 2012

Do góry
Idąc w prawo - i w dół od tamtej rabaty byłoby tak

Czyli placyk żwirowy z huśtawką (huśtawka już stoi) - obok placyk żwirowy z bukiem Rohan Obelisk i kulkami bukszpanowymi ( jak w ogrodzie przy rezydencji - tylko trójkątny) Placyk byłby otoczony miskantami morning light i podsadzony przywrotnikami, ponieważ z powodu spadku terenu byłby w tym miejscu murek oporowy, a wszyscy wiemy jak przywrotniki cudnie na murkach wyglądają Za miskantami karmnik ościsty, a w rogu posadzone hortensje limelight lub inne bukietowe.

Żywopłoty - po lewej stronie dereń elegantissima, na prawo choiny kanadyjskie. Przed dereniami Tuje occidentalis COLLINS GOLD cięte w gęste stożki- między nimi niebieskie hosty. Przed choinami 5 cyprysików groszkowych "Filifera Aurea Nana" podsadzone bordowymi żurawkami

A tutaj dalszy ciąg rabaty

Od lewej (jeszcze jeden cyprysik i żurawki. Jeszcze dwie choiny kanadyjskie, a na prawo ekran z cisa. Przed ekranem 5 rh, żywopłocik z tawuły japońskiej Golden Princess oraz dywan z runianki. Obok runianki narysowałem dywan z carexów Ice Dance, ale szczerze dałbym tam coś kwitnącego (szałwia, lawenda, kocimiętka). Drzewo to wiąz Wredei - albo klon Flamingo. Pod nim byłyby trzy miskanty gracillimusy, za trawami hortensje bukietowe - 4 wzdłuż żywopłotu i jeszcze jedna przy podjeździe. Ostatnim elementem przy samym wjeździe są trzy stożki bukszpanowe podsadzone jasnozielonymi żurawkami. Będę walczyć przynajmniej o te stożki, bo dwa już mają i to na prawdę duże - wystarczy je przyciąć - i dokupić trzeci Sadzonki żurawek jakby się przyjęły będą ode mnie, ale sadzenie na pewno zacznie się dopiero w przyszłym roku.

Wracając do pierwszego zdjęcia Idziemy w lewo - a raczej też w dół

Przed domkiem gospodarczym buk Purpurea podsadzony runianką albo barwnikiem

Żywopłot byłby z żywotnika Aureospicata. Przed nim 5 lilaków ( na życzenie), obok srebrny świerk, lecz chyba już tam niepotrzebny. Przed lilakami różanka z lawendą, na lewo brzoza Youngii oraz 3 hortensje anabelle.

Otoczenie tarasu

2 klony globosum (na taras słońce świeci calutki dzień, więc patelnia totalna) - ale podobno ma być markiza. Po lewej - od klona żywopłocik z bukszpanu oraz 2 gatunki żurawek - bordowa i zielona. Potem już w żwirze byłaby kula - a na końcu konwalnik.
Po prawej pod klonem 3 kule z bukszpanu podsadzone albo tojeścią rozesłaną albo ilexem Golden Gem. Przy tarasie 3 rh cunnigham's'white oraz pas z dwóch gatunków trzmielin Fortunego.

Nooooooooooooooooooooooooooooo i tak mi minęło pół niedzieli na robieniu wizualizacji

Gdyby powstał taki ogród jaki jest w projekcie to byłbym wniebowzięty, ale życie nie pieści Ale jak ktoś z Was się choć troszkę nim zainspiruje będzie to miłe dla mnie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:37, 08 lip 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Jakby projekt wszedł w życie to rabata na wprost tarasu, którą byłoby widać z salonu przez okno balkonowe wyglądałaby tak

Tłem byłyby świerki serbskie, w lewym rogu będzie domek gospodarczy. Przed serbami te drzewa to brzozy pożyteczne (ma ją Anula), pod nimi kosodrzewiny - przy domku berberys - już duży podsadzony runianką - po drugiej stronie dojścia też runianka, - do tego buk Purpurea - ten co ma Danusia. Przed kosodrzewinami hosty, 3 kolory wrzośców (zapomniałem w nich narysować 5 kulek bukszpanowych), jałowce jakuszimańskie - nad jałowcami byłby buk Purple Fountain - obok meandrujące karmniki ościste - tam gdzie jest namalowana kostka jest placyk żwirowy z huśtawką - zaraz go narysuję. Rabata ta jest szersza, bo trawnika wyszło mi za mało. No i wielkim plusem jest to, że wszystkie rośliny byłyby wyeksponowane - zwłaszcza wrzosowisko, bo jest dość duże nachylenie terenu - ponad 30 stopni. No i wszystko wysypane korą - wrzośce drobną - albo torfem.

O proszę ale czad i Ciocia nie chce? aż dziw bierze że może mieć tak ładnie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 13:37, 08 lip 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Sebek dzięki za instrukcję z rozmnażania żurawek ... chciałam dla mamy zrobić sadzonki i teraz już wiem jak ... u cioci duży ogród się zapowiada i ładny projekt, sprawdzone gatunki ... ciocia mam nadzieje, że wie jak zdolnego Ogrodnika ma " pod ręką "

Jak pisałem z realizacją będzie kiepściutko chyba, ale może zdarzy się cud?
A działka ma 1000 m2
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 13:06, 08 lip 2012

Do góry
Sebek dzięki za instrukcję z rozmnażania żurawek ... chciałam dla mamy zrobić sadzonki i teraz już wiem jak ... u cioci duży ogród się zapowiada i ładny projekt, sprawdzone gatunki ... ciocia mam nadzieje, że wie jak zdolnego Ogrodnika ma " pod ręką "
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:40, 08 lip 2012

Do góry
Jakby projekt wszedł w życie to rabata na wprost tarasu, którą byłoby widać z salonu przez okno balkonowe wyglądałaby tak

Tłem byłyby świerki serbskie, w lewym rogu będzie domek gospodarczy. Przed serbami te drzewa to brzozy pożyteczne (ma ją Anula), pod nimi kosodrzewiny - przy domku berberys - już duży podsadzony runianką - po drugiej stronie dojścia też runianka, - do tego buk Purpurea - ten co ma Danusia. Przed kosodrzewinami hosty, 3 kolory wrzośców (zapomniałem w nich narysować 5 kulek bukszpanowych), jałowce jakuszimańskie - nad jałowcami byłby buk Purple Fountain - obok meandrujące karmniki ościste - tam gdzie jest namalowana kostka jest placyk żwirowy z huśtawką - zaraz go narysuję. Rabata ta jest szersza, bo trawnika wyszło mi za mało. No i wielkim plusem jest to, że wszystkie rośliny byłyby wyeksponowane - zwłaszcza wrzosowisko, bo jest dość duże nachylenie terenu - ponad 30 stopni. No i wszystko wysypane korą - wrzośce drobną - albo torfem.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:29, 08 lip 2012

Do góry
Michael napisał(a)
No i odrazu lepiej !!!!
W takim razie czekamy cierpliwie.

A pro po ty żurawki sam rozmnazałeś? czy to pierwsza próba samodzielna ? Ja jakoś nie mam odwagi ich rozmnażać gdyż nie za bardzo wiem co i jak ale po Twoim instruktażu może sie skuszę

Nie pierwszy raz - w zeszłym roku kupiłem chyba jedną żurawkę peppermint spice - w tym już mam ponad 10
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:54, 08 lip 2012

Do góry
Noooo może coś tam pokażę - zrobię z garden puzzle wizualizację
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:50, 08 lip 2012

Do góry
Michael napisał(a)
To chociaż się pochwal co naskrobałeś jestem b.ciekawy pewnie inni też

To było tylko narysowane ołówkiem - ogólny szkic bez znanych wymiarów działki, zasięgu bruków, tarasu - tylko rozmieszczenie roślin - nie ma co pokazywać....
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:48, 08 lip 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)
Witaj Sebku! Twój ogród też podglądam i podziwiam od dawna, wcześniej anonimowo, teraz jestem już wśród Was na forum. Postanowiłam i ja pokazać swoje poczynania w ogrodzie, który tworzę z pomocą męża. Serdecznie zapraszam do mojego skromnego wątku
Mam do Ciebie pytanie a propos żurawek. Kupiłam w zeszłym roku jesienią takie same żurawki żółtego koloru (nazwy odmiany nie pamiętam) i w tym roku najpierw pięknie wypuściły nowe przyrosty, ale niestety w ostatnim miesiącu strasznie zmarniały. Brzegi obsychają i brązowieją. Chodzę koło nich codziennie. Podlewam jak jest ciepło (oczywiście wieczorem po zachodzie słońca), nawoziłam je wczesną wiosną. Jak sądzisz czy to jakaś choroba grzybowa po ostatnich częstych gwałtownych deszczach? Co robisz, że Twoje wyglądają tak zjawiskowo, mimo słonecznej wystawy?

Pozdrawiam serdecznie

Może kupiłaś naszą kochaną odmianę citronelle? Niestety one nawet w półcieniu za dużo słońca mają i je przypala - nawet mimo stałych dawek wody. Najlepiej by było jakbyś je przesadziła w cieniste miejsce, oberwała brzydkie liście i podlała florovitem - po nim szaleją
Ogrodnik mimo woli 11:45, 08 lip 2012

Do góry
Strasznie ładnie u Ciebie Aniu A u mnie wczoraj w nocy była baaaaaardzo porządna burza - nareszcie mocno popadało, bo już chodzenie z wężem mi się nudziło....
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:42, 08 lip 2012

Do góry
Michael napisał(a)

Jaką konkurencję ?

Choooociaż - dzisiaj maluję projekt ogrodu dla cioci - na razie wstępny - i jeśli wypali to będzie super, bo już widzę ten ogród w myślach

To co się nie chwalisz czekamy z niecierpliwością na Twoje wizje na ogród Cioci

Szczerze - myślałem, że się ucieszy....ale chyba nic z tego No trudno - działka jest typowa to może sobie go zostawię dla kogoś innego
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:35, 08 lip 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Jaką konkurencję ?

Choooociaż - dzisiaj maluję projekt ogrodu dla cioci - na razie wstępny - i jeśli wypali to będzie super, bo już widzę ten ogród w myślach

To co się nie chwalisz czekamy z niecierpliwością na Twoje wizje na ogród Cioci
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:01, 08 lip 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
No Sebciu Wniosłeś swój nieoceniony profesjonalny wkład w dokształcenie w temacie dzielenia żurawek A żurawki to jedno z ulubionych dań Ogrodowiska
Danie podstawowe Pan Buksz czyli BukszPan Proszę o instrukcję podziału

Kupujesz dwie sadzonki bukszpanu w jednej doniczce - i je rozdzielasz. KONIEC
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:39, 08 lip 2012

Do góry
Sebek w dowodzie mam Aneta, ale od małego wszyscy do mnie mówią Aniu tylko urzędowo używam Anety...
Cyprysy będą za duże,mam w innym miejscu poza tym gazony są malutkie i wszystko umarznie zimo na bank bo przemrozi korzeń.
Tak kombinuje czy nie wypełnić je styropianem żeby zabezpieczyć tez przed chłodem żurawki bo one bliziutko posadzone a wierzch zasypać kamykami?
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:54, 07 lip 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Trud mojej wczorajszej pracy przy towarzystwie komarów.
wykopałam takie obrzeża trawniaczka. Wygląda teraz schludnie i nie ma wąsów. M mówi, że to głupota a ja twierdzę, że jestem hobbystą

Aaaaale kancik - fiu fiu
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:29, 07 lip 2012

Do góry
Ania - no przecież Ty Aneta jesteś - przed chwilą sobie przypomniałem Daj sobie imię w podpisie - pliiiisss

A z tymi gazonami - a co byś powiedziała na Cyprysik groszkowy "Filifera Aurea Nana" (Chamaecyparis pisifera "Filifera Aurea Nana")???

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies